Διαβάστε ποίηση και λογοτεχνία, η συμβουλή του Πάπα Φραγκίσκου για τους ιερείς

Ένα καλό βιβλίο μπορεί να μας κρατάει μακριά από κακές επιλογές, γράφει σε επιστολή του, λέγοντας ότι με τη λογοτεχνία μπορούμε να δούμε τη ζωή από την οπτική γωνία των άλλων και αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας

Η ανάγνωση μυθιστορημάτων και ποιημάτων είναι πολύτιμη στην «πορεία του ατόμου προς την προσωπική ωριμότητα» και θα πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέρος της εκπαίδευση των μελλοντικών ιερέων, υποστηρίζει ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε επιστολή του, που γράφτηκε στις 17 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε σε οκτώ γλώσσες την Κυριακή, ο Πάπας αναφέρεται ονομαστικά σε μεγάλα ονόματα από τον 20 αιώνα: τους μυθιστοριογράφους Κ.Σ. Λιούς, τον Μαρσέλ Προύστ και τους ποιητές Τ. Σ. Έλιοτ και Πάουλ Τσελάν,

Αποκάλυψε ακόμη και τις προσωπικές του λογοτεχνικές προτιμήσεις, αναφέρει ο Guardian.

«aγαπώ τους τραγωδούς, επειδή όλοι μπορούμε να αγκαλιάσουμε τα έργα τους ως δικά μας, ως εκφράσεις του δικού μας προσωπικού δράματος», έγραψε. «Κλαίγοντας για τη μοίρα των χαρακτήρων τους, ουσιαστικά κλαίμε για τον εαυτό μας, για το δικό μας κενό, τις ελλείψεις και τη μοναξιά μας», προσθέτει.

Ο Φραγκίσκος είπε ότι η λογοτεχνία συχνά θεωρείτo «ελάσσονα τέχνη», περιττή για την εκπαίδευση των μελλοντικών ιερέων. Χαρακτήρισε ωστόσο αυτή την προσέγγιση «ανθυγιεινή», προσθέτοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρή πνευματική και διανοητική ένδεια» των ιερέων.

Ένα καλό βιβλίο «μπορεί να αποτελέσει μια όαση που μας κρατάει μακριά από κακές επιλογές», γράφει ακόμη. Επιπλέον, επισημαίνει ότι με τη λογοτεχνία μπορούμε να δούμε τη ζωή από την οπτική γωνία των άλλων, επιτρέποντας στους αναγνώστες να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους.

Η σχέση του Πάπα Φραγκίσκου με τη λογοτεχνία πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω στο παρελθόν. Το 1964 και 1965, όταν ο Φραγκίσκος ήταν 28 ετών, δίδαξε λογοτεχνία σε σχολείο Ιησουιτών στη Σάντα Φε της Αργεντινής. Αυτό αναφέρει και στην επιστολή του: «Δίδασκα τα δύο τελευταία χρόνια του λυκείου και έπρεπε να διασφαλίσω ότι οι μαθητές μου μελετούσαν το Ελ Σιντ», έγραψε.

Ωστόσο, γράφει ότι «οι μαθητές δεν ήταν ευχαριστημένοι- συνήθιζαν να ρωτούν αν μπορούσαν να διαβάσουν αντ' αυτού Λόρκα. Αποφάσισα λοιπόν να διαβάζουν το Ελ Σιντ στο σπίτι και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να συζητώ για τους συγγραφείς που άρεσαν περισσότερο στους μαθητές».



Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμαλιάδα: «Γιατί έφυγες Άγγελέ μου;» - Η σπαρακτική ανάρτηση γιατρού για το 15 μηνών βρέφος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραγουανή κολυμβήτρια απομακρύνθηκε αιφνιδίως από το Ολυμπιακό Χωριό, την κατηγορούν για ανάρμοστη συμπεριφορά

Κρήτη: Οδηγός λεωφορείου ξεπλένει τους τουρίστες από την άμμο πριν μπουν στο όχημα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr