ΟΗΕ: Εννέα εργαζόμενοι της UNRWA πιθανώς εμπλέκονται στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023

ΟΗΕ: Εννέα εργαζόμενοι της UNRWA πιθανώς εμπλέκονται στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023

Ο οργανισμός αποφάσισε την απόλυσή τους 

israil__1_
Εννέα εργαζόμενοι στην UNRWA, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «ενδέχεται να εμπλέκονταν» στις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο Ισραήλ, σύμφωνα με μια έρευνα του ΟΗΕ, ο οποίος αποφάσισε την απόλυσή τους. 

Αναλυτικότερα, ο ΟΗΕ διεξήγαγε μια εσωτερική έρευνα για συνολικά 19 εργαζομένους. «Για τους 9 από αυτούς υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις για να συμπεράνουμε ότι μπορεί να εμπλέκονταν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Οργανισμού, Φαρχάν Χακ, εκφράζοντας, έπειτα την πρόθεση να τερματίσει τη συνεργασία του με αυτούς. 

Στα τέλη Ιανουαρίου οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν αρχικά 12 εργαζόμενους στην UNRWA για εμπλοκή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια προστέθηκαν άλλα επτά ονόματα στον κατάλογο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε αμέσως να διενεργηθεί έρευνα από τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού (BSCI).

Για ένα από τα πρόσωπα αυτά η BSCI δεν βρήκε καμία απόδειξη που να στηρίζει την κατηγορία και σε άλλες εννέα περιπτώσεις τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν «ανεπαρκή», είπε ο Φαρχάν Χακ.Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι έρευνες είναι απόρρητες και δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Όμως «έχουμε αρκετές πληροφορίες για να λάβουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε, δηλαδή την απόλυση αυτών των εννέα προσώπων», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Το Ισραήλ είχε ισχυριστεί στο παρελθόν ότι πάνω από 450 μέλη του προσωπικού της UNWRA ήταν μέλη τρομοκρατικών ομάδων, αλλά μια επανεξέταση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, αναφέρει το BBC. 

Η UNRWA, η οποία απασχολεί 13.000 άτομα στη Γάζα, δήλωσε τον Μάρτιο ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της ανέφεραν ότι πιέστηκαν από τις ισραηλινές αρχές να κάνουν ψευδείς δηλώσεις ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

Οι περισσότερες χώρες απέσυραν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ λόγω των ισχυρισμών που πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμαλιάδα: «Γιατί έφυγες Άγγελέ μου;» - Η σπαρακτική ανάρτηση γιατρού για το 15 μηνών βρέφος

Κρήτη: Οδηγός λεωφορείου καθαρίζει τους τουρίστες από την άμμο πριν μπουν στο όχημα - Δείτε βίντεο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραγουανή κολυμβήτρια απομακρύνθηκε αιφνιδίως από το Ολυμπιακό Χωριό, την κατηγορούν για ανάρμοστη συμπεριφορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Μετατρέποντας τη διαχείριση των οικονομικών σας σε μια διασκεδαστική εμπειρία

Δείτε Επίσης