Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ περιμένει την επίθεση του Ιράν έτοιμο να απαντήσει

Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ περιμένει την επίθεση του Ιράν έτοιμο να απαντήσει

Η Τεχεράνη μπορεί να εκδηλώσει την επίθεσή της κατά του Ισραήλ ακόμη και τις επόμενες ώρες, είναι η εκτίμηση στη Δύση

irondome-m
Θέμα ημερών, αν όχι και λίγων ωρών θεωρείται η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να απαντήσει στη δολοφονία που αποδίδεται στο Ισραήλ (το οποίο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη), η ανησυχία στη Δύση είναι διάχυτη για το πότε και με ποιο τρόπο θα εκδηλωθεί η επίθεση του Ιράν.

Από νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωνε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την επίθεση τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ενώ αυτή είναι η ενημέρωση και προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές γράφει η Washington Post.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ που βλέπει την ιρανική επίθεση να έρχεται τις επόμενες ημέρες, αν όχι και απόψε. Έσπευσε να πει ότι, αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος, κανένας δεν θα μιλούσε για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, «γιατί είναι 100% σίγουρο ότι δεν θα γινόταν».

Κλείσιμο

Στις ΗΠΑ η εκτίμηση είναι ότι η επίθεση είναι θέμα ημερών ή και 48 ωρών και ότι μπορεί να εκδηλωθεί διαμέσου της Χεζμπολάχ ή τον Χούτι στην Υεμένη ή φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ – με όλες τις οργανώσεις, δηλαδή, που είναι υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της Τεχεράνης.

Κλίμα προετοιμασίας επικρατεί και στο Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ επισκέφτηκε κέντρο ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα συντονίσει την άμυνα στην επίθεση - κατά τα φαινόμενα και την αντεπίθεση. Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ετοιμαστούν «να περάσουν γρήγορα στην επίθεση», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «οι εχθροί μας εξετάζουν τα βήματά τους χάρη στις ικανότητες που επιδείξαμε».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς σε δηλώσεις του από τη Ρωσία είπε και αυτός ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο για την επίθεση, ένα μήνυμα που πέρασε η Τεχεράνη στο Ισραήλ δια μέσου του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών.

Δύο άλλες ειδήσεις με σημασία σε αυτό το πλαίσιο, όπως τις μεταφέρουν οι Times of Israel.

Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με αναφορές, δεν θα επιτρέψει σε ιρανικούς πυραύλους ή drone να περάσουν από τον εναέριο χώρο τους, ενώ και η Ιορδανία έχει δηλώσει ότι θέλει να μείνει ουδέτερη. 

Στο Ισραήλ, τέλος, βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της CENTCOM, της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην οποία υπάγεται η Μέση Ανατολή. Την επίσκεψη στο Ισραήλ την ερμηνεύουν, τουλάχιστον όπως το έκανε ο Γκαλάντ, ως υποστηρικτική προς το Ισραήλ.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέο Ψυχικό: Η στιγμή της δολοφονίας του τοπογράφου - Δείτε βίντεο, σκληρές εικόνες

Παγκόσμιο «χάος» στα χρηματιστήρια - Ελεύθερη πτώση σε Wall Street και Ευρώπη, έχασε 6,27% η Αθήνα, βυθίστηκε και το bitcoin

Ασπρόπυργος: 10χρονη κατήγγειλε ότι οι γονείς της την χτυπούσαν και την έβαζαν να ζητιανεύει - «Δεν αντέχω άλλο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Μετατρέποντας τη διαχείριση των οικονομικών σας σε μια διασκεδαστική εμπειρία

Δείτε Επίσης