Έβαν Γκέρσκοβιτς: Στη δημοσιότητα πλάνα από τη βίαιη σύλληψη του δημοσιογράφου της WSJ από Ρώσους πράκτορες

Oι πράκτορες της FSB εισέβαλαν στο εστιατόριο όπου ο δημοσιογράφος είχε ραντεβού με μια «πηγή» του, του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και τον έριξαν μπρούμυτα στο πάτωμα

Πλάνα από τη βίαιη σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα μέσω του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT, λίγα 24ωρα αφότου ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal αφέθηκε ελεύθερος από ρωσική φυλακή στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Τα πλάνα δείχνουν τους πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, ντυμένους με πολιτικά ρούχα, να εισβάλουν στο εστιατόριο στη Αικατερινούπολη όπου βρισκόταν ο δημοσιογράφος και συνομιλούσε με μια πηγή του, σε μια συνάντηση που παρακολουθούσαν κρυφά οι ρωσικές Αρχές, και να τον συλλαμβάνουν. Οι πράκτορες της FSB εμφανίζονται να κάνουν κεφαλοκλείδωμα στον Γκέρσκοβιτς για να του περάσουν χειροπέδες, ενώ στη συνέχεια τον ρίχνουν μπρούμυτα στο έδαφος και ένας από αυτούς τον ακινητοποιεί πιέζοντας με το γόνατό του την πλάτη του. Κατόπιν τον βγάζουν από το εστιατόριο, ξανά με κεφαλοκλείδωμα, και τον οδηγούν στο όχημα της FSB.

Στη δημοσιότητα δόθηκε επίσης μια ηχητική καταγραφή που φέρεται να περιλαμβάνει τον διάλογο του Γκέρσκοβιτς με την πηγή του λίγο πριν την εισβολή των πρακτόρων.

Δείτε τα πλάνα της σύλληψης του Γκέρσκοβιτς (περιλαμβάνεται η ηχητική καταγραφή της συνομιλίας στην αρχή του βίντεο):




«Το μόνο που ζητώ, σε παρακαλώ, είναι να είστε πολύ προσεκτικοί επειδή πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες», ακούγεται να λέει ο συνομιλητής του Γκέρσκοβιτς στο ηχητικό απόσπασμα. «Δεν θα γράψουμε καν ότι έχουμε δει τα έγγραφα», φέρεται να απαντά ο Γκέρσκοβιτς, εξηγώντας ότι τα πάντα θα αποδοθούν σε ανώνυμη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος συνελήφθη από τις ρωσικές Αρχές για «κατασκοπεία», μια κατηγορία που ποτέ δεν αποδέχθηκε ο ίδιος. Ειδικότερα, κατηγορήθηκε για συλλογή απόρρητων πληροφοριών για εταιρεία που κατασκευάζει άρματα μάχης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πριν από μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκε η δίκη του σε ρωσικό δικαστήριο και ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από 16 μήνες στη φυλακή στις αρχές του μήνα.

Πριν αποφυλακιστεί, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς ήταν υποχρεωμένος, μαζί με τους άλλους κρατούμενους που θα αποφυλακιζόντουσαν μαζί του, να συμπληρώσει μια φόρμα απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας γραπτώς επιείκεια ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να μπορεί να υπογράψει τα διατάγματα για να δώσει χάρη στους 13 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν.



Σε αυτή την τυπική διαδικασία, που ήταν ωστόσο προϋπόθεση για τη συμφωνία ανταλλαγής, ο Αμερικανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ένα δικό του αίτημα στο έντυπο: Μια κατ' ιδίαν συνέντευξη με τον Πούτιν μετά την απελευθέρωσή του.

«Η φόρμα στο έντυπο του αιτήματος είχε στο τέλος έναν κενό χώρο, που κάθε κρατούμενος μπορούσε να συμπληρώσει αν το επιθυμούσε, ή απλά να τον αφήσει κενό (...)» Ο ανταποκριτής της WSJ στη Ρωσία συμπλήρωσε το κενό και στην τελευταία γραμμή έγραψε προτείνοντας: «Μετά την αποφυλάκισή μου, θα ήταν διατεθειμένος ο Πούτιν να μου παραχωρήσει μια κατ' ιδίαν συνέντευξη;» σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα WSJ. Δεν είναι σαφές αν ο Πούτιν απάντησε στο αίτημα ή αν διάβασε την επιστολή.




Ειδήσεις σήμερα:

Αστάθεια σήμερα τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά και μελτέμια έως 7 μποφόρ

Η ώρα του Τεντόγλου - Οι ελληνικές συμμετοχές της 11ης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Παγκόσμιο «χάος» στα χρηματιστήρια - Ελεύθερη πτώση σε Wall Street και Ευρώπη, έχασε 6,27% η Αθήνα, βυθίστηκε και το bitcoin
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr