Βρετανία: Πάνω από 400 οι συλλήψεις για τα βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα

Αναμένονται 36 επεισόδια μόνο τις επόμενες δύο ημέρες, αναφέρει η αστυνομία

Κλιμακώνεται η ένταση των βίαιων επεισοδίων σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, με τις συλλήψεις πλέον να έχουν ξεπεράσει τις 400, αναφέρει ο Guardian, βασισμένος σε στοιχεία που έχουν προέλθει από αστυνομικές πηγές. Οι συλληφθέντες ενδέχεται να αυξηθούν τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο αναφέρεται πως αντίστοιχα βίαια επεισόδια υποκινούμενα από ακροδεξιές ομάδες αναμένεται να λάβουν χώρα και σήμερα, 6 Αυγούστου, με την αστυνομία να έχει ενημερωθεί για έξι την Τρίτη. Ωστόσο, την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, αναμένεται να αυξηθούν τα επεισόδια κατά πέντε φορές, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν λάβει αναφορές για 30 πιθανές συγκεντρώσεις.



Πράλληλα, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε πως υπάλληλοι των αστυνομικών και των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα σε όλη τη χώρα για να καταστείλουν τις βίαιες αναταραχές. Αναφέρεται πως ο αριθμός των δυνάμεων καταστολής που έχουν επιστρατευθεί για τα επεισόδια ανέρχεται σε 18.000.

Σε συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Στάρμερ καταδίκασε τα περιστατικά εγκλήματος και κακοποίησης σε χώρους όπως η Παιδική Βιβλιοθήκη του Λίβερπουλ, τζαμιά, σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.

Ο διευθυντής των δημόσιων διώξεων, Στίβεν Πάρκινσον, δήλωσε ότι έχουν απαγγελθεί περίπου εκατό κατηγορίες στον απόηχο των ταραχών σε όλη τη χώρα, μιλώντας στο BBC, εκ των οποίων, όμως, η πλειονότητα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.

Yπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι αφορμή για τα βίαια επεισόδια στη Βρετανία ήταν οι επιθέσεις ενός 17χρονου σε μια σχολή χορού με μαχαίρι, προκαλώντας το θάνατο τριών κοριτσιών. Έκτοτε ακροδεξιές και αντιμεταναστευτικές ομάδες ξεσπούν σε βίαια περιστατικά μίσους σε όλη τη Βρετανία. 



Προειδοποιήσεις κρατών προς τους κατοίκους από ξένες χώρες να προσέχουν τα επεισόδια

Εν τω μεταξύ η Κένυα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν επίσης προειδοποιήσει τους πολίτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο να μείνουν μακριά από τις βίαιες διαδηλώσεις στην Αγγλία.

Σε συμβουλευτική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία της Κένυας στο Λονδίνο δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις ταραχές, οι οποίες, όπως είπε, «καθοδηγούνται κυρίως από ακροδεξιές και αντιμεταναστευτικές ομάδες.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ «καλεί τους πολίτες των ΗΑΕ που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις λόγω της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Επιπλέον, το υπουργείο προειδοποιεί τους υπηκόους των ΗΑΕ να μην επισκέπτονται περιοχές που γίνονται μάρτυρες ταραχών και διαδηλώσεων και να αποφεύγουν τις πολυσύχναστες περιοχές. Οι πολίτες των ΗΑΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Λονδίνο και να τηρούν όλες τις οδηγίες ασφαλείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καραλής πέταξε στα 5,90μ. για το χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι: Ο ρατσισμός, η κατάθλιψη με έκαναν αυτό που είμαι τώρα

Οι φωτογραφίες που έκαψαν την Παραγουανή κολυμβήτρια - «Δεν με έδιωξαν» από το Ολυμπιακό χωριό, λέει τώρα

Η ώρα του Τεντόγλου - Οι ελληνικές συμμετοχές της 11ης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr