ΗΠΑ: Στους έξι οι νεκροί από την καταιγίδα Ντέμπι

Πάνω από 1.600 πτήσεις ακυρώθηκαν στη Φλόριντα - Η Κάμαλα Χάρις ανέβαλε προεκλογική της εκστρατεία σε πληγείσα περιοχή - Ο κυκλώνας Ντέμπι μεταβαίνει και σε άλλες πολιτείες

Στους έξι ανήλθαν οι νεκροί από την καταιγίδα Ντέμπι, η οποία αυτές τις μέρες πλήττει την πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ, με το ένα εκ των θυμάτων να έχασε τη ζωή του στην πολιτεία Τζόρτζια.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ένας 64χρονος οδηγός φορτηγού, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε αυτοκινητόδρομο, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα η καμπίνα να πέσει στο νερό. Η σορός του εντοπίστηκε από την τοπική αστυνομία. 



Προηγουμένως, ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του από πτώση δένδρου, το οποίο έπεσε πάνω στο τροχόσπιτο της οικογένειάς του στο Φάνινγκ Σπρινγκς, στο βορειοδυτικό τμήμα της Φλόριντα, είπαν οι τοπικές αρχές και οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από την καταιγίδα. 

Ο κυκλώνας Ντέμπι, ο οποίος εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα, χθες Δευτέρα 5 Αυγούστου, φθάνοντας στη Φλόριντα, μετακινήθηκε αργότερα προς την Τζόρτζια και αναμένεται στη συνέχεια να πλησιάσει μεθαύριο, Πέμπτη, στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο για την παρακολούθηση των κυκλώνων (NHC). Αφού έφθασαν τα 120 χλμ/ώρα, οι άνεμοι της καταιγίδας έπνεαν χθες το βράδυ με ταχύτητα 75 χλμ/ώρα. 

Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μεγάλο κίνδυνο πλημμύρας τμήματα της Τζόρτζια, της Νότιας Καρολίνας και της Βόρειας Καρολίνας τις επόμενες ημέρες, αναφέρει ο ανώτερος μετεωρολός του ειδησεογραφικού μέσου CBS, Ντέιβιντ Πάρκινσον.



«Η Ντέμπι αναμένεται να παράγει δυνητικά ιστορικά σύνολα βροχόπτωσης από 25 εκατοστά ως και 50, προκαλώντας έντονο πρόβλημα στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τζόρτζια, του ανατολικού μισού της Νότιας Καρολίνας και της νοτιοανατολικής Βόρειας Καρολίνας μέχρι την Παρασκευή», δήλωσε ο μετεωρολογικός σταθμός του Μαϊάμι. 

Στη Νότια Καρολίνα, ο Προσωρινός Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης της Κομητείας Τσάρλεστον, Μπεν Γουέμπστερ, χαρακτήρισε την Ντέμπι «ιστορικό και ενδεχομένως πρωτοφανές γεγονός"» τρεις φορές σε μια ενημέρωση 90 δευτερολέπτων τη Δευτέρα.

Καταστροφές σε σπίτια και άνθρωποι χωρίς ρεύμα

Στην περιοχή της Παραλίας Εντίστο της Νότιας Καρολίνας, ένας ανεμοστρόβιλος έπεσε το βράδυ της 5ης Αυγούστου, προκαλώντας ζημιές σε δέντρα, σπίτια και κατεβάζοντας καλώδια ρεύματος, ανέφερε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Colleton στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν αναφέρθηκαν άμεσα τραυματισμοί, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Περίπου 500 άνθρωποι διασώθηκαν από πλημμυρισμένα σπίτια στη Σαρασότα της Φλόριντα, μια παραθαλάσσια πόλη που είναι δημοφιλής στους τουρίστες, ενώ λίγο βόρεια της Σαρασότα, αξιωματούχοι στην κομητεία Μανάτι ανέφεραν σε δελτίο τύπου ότι 186 άνθρωποι διασώθηκαν από τα νερά των πλημμυρών.

Περίπου 150.000 νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα νωρίς την Τρίτη στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με το PowerOutage.us, ενώ ερισσότερες από 110.000 από αυτές τις διακοπές αναφέρθηκαν μόνο στη Φλόριντα.

Εν τω μεταξύ, πάνω από 1.600 πτήσεις ακυρώθηκαν σε εθνικό επίπεδο στις 5 Αυγούστου, με πολλές από αυτές προς και από αεροδρόμια της Φλόριντα, σύμφωνα με το FlightAware.com.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα του κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας για κήρυξη έκτακτης ανάγκης, μετά την προηγούμενη έγκριση παρόμοιου αιτήματος από τη Φλόριντα.  Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανέβαλε μια προεκλογική στάση που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη στη Σαβάνα.


Ειδήσεις σήμερα:

«Πόλεμος» στο Twitter - Δικτάτορας ο Ερντογάν, λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και η Άγκυρα απαντά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φάλαινα έκανε «photobombing» στις σέρφερ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ολυμπιακοί Αγώνες - Snoop Dogg: Φήμες ότι παίρνει 500.000 δολάρια τη μέρα για να προωθεί τη διοργάνωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr