Γερμανία: Καταδικάστηκε ακτιβίστρια για το σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη»

Το δικαστήριο έκρινε ότι το σύνθημα σημαίνει την «εξαφάνιση του Ισραήλ»

Σε μια δίκη η οποία θεωρείται ορόσημο για την γερμανική δικαιοσύνη, δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε την Τρίτη την 22χρονη Άβα Μ., η οποία στο πλαίσιο φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης φώναξε το σύνθημα «από το ποτάμι στην θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

Το δικαστήριο επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ στην κατηγορούμενη.

Η ιρανικής καταγωγής 22χρονη καταδικάστηκε επειδή, χρησιμοποιώντας το εν λόγω σύνθημα σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023, λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στο Νοϊκέλν του Βερολίνου, «αποδέχεται την επίθεση».

Σύμφωνα με τη δικαστή, «το σύνθημα σημαίνει "ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη έως την Μεσόγειο", άρα εξαφάνιση του Ισραήλ».

Η διαδικασία συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες αριστερών φιλοπαλαιστινιακών ομάδων, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας. Το σύνθημα για το οποίο καταδικάστηκε η 22χρονη ακτιβίστρια ακουγόταν για ώρα έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, τονίστηκε επανειλημμένα ότι το σύνθημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως «κεντρική έκφραση του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη», καθώς και ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές αντιστέκονται στην προσπάθεια ποινικοποίησής του.

«Οι ποικίλες προσπάθειες των Γερμανών εισαγγελέων να χαρακτηρίσουν τη φράση ως συγκατάθεση σε εγκληματικές πράξεις, υποκίνηση μίσους ή χρήση τρομοκρατικών συμβόλων απεικονίζουν μια ιδιότροπη προσέγγιση η οποία έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελεύθερη πολιτική έκφραση», δήλωσε ο συνήγορος της κατηγορούμενης Αλεξάντερ Γκόρσκι και υποστήριξε ότι «αυτό που έχουμε δει από τις 7 Οκτωβρίου είναι ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι εξαρτάται πλήρως από την καλή θέληση του κράτους - και αν το κράτος δεν θέλει να γίνουν διαδηλώσεις, απλώς θα τις απαγορεύσει».

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη φράση «θα μπορούσε να συνιστά αντισημιτική υποκίνηση» και να γίνει αντιληπτή ως «αποδοχή των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ» από την Χαμάς.

Ωστόσο, τον Ιούνιο δικαστήριο της Βαυαρίας έκρινε ότι η φράση, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση, δεν συνιστούσε έγκλημα και δεν μπορούσε να απαγορευθεί.

Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο στη Γερμανία επέκρινε την απόφαση ως «ακατανόητη» και δήλωσε ότι το σύνθημα δεν σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και των Εβραίων πολιτών του. «Οι ιαχές της Χαμάς σημαίνουν τον αφανισμό του Ισραήλ και την εκδίωξη και την καταστροφή των Εβραίων που ζουν εκεί», ανέφερε το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ήταν «επείγον καθήκον» του γερμανικού κράτους να «δημιουργήσει σαφήνεια» σχετικά με τη φράση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος νεύρων στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινά μαχητικά έσπασαν το φράγμα του ήχου στη Βηρυτό για τρίτη φορά σε λίγες μέρες

Επεισόδια και βανδαλισμοί κατά των μεταναστών στο Μπέλφαστ - Πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για τη μετανάστευση, λέει η αντιπολίτευση


Με το... αζημίωτο προωθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Snoop Dogg - Φήμες ότι παίρνει 500.000 δολάρια τη μέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr