ΗΠΑ: Το Χάρβαρντ πρέπει να αντιμετωπίσει τη μήνυση για αντισημιτισμό, λέει δικαστήριο

ΗΠΑ: Το Χάρβαρντ πρέπει να αντιμετωπίσει τη μήνυση για αντισημιτισμό, λέει δικαστήριο

Ο δικαστής είπε πως «αμφιβάλλει» ότι το Χάρβαρντ θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από το επιχείρημα ότι ορισμένες από τις αμφισβητούμενες δραστηριότητες εντός του πανεπιστημίου προστατεύονταν από το Σύνταγμα

harvard
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δεν κατάφερε να πείσει δικαστή στις ΗΠΑ να απορρίψει μήνυση, στην οποία Εβραίοι φοιτητές κατηγορούν το αμερικανικό πανεπιστήμιο ότι επέτρεψε οι χώροι του να μετατραπούν σε προπύργιο αντισημιτισμού.

Χωρίς να αποφασίσει επί της ουσίας, ο δικαστής Ρίτσαρντ Στερνς είπε ότι οι ενάγοντες εύλογα υποστήριξαν ότι η απάντηση του Χάρβαρντ στα περιστατικά εντός της πανεπιστημιούπολης ήταν ανεπαρκής και ότι «τα γεγονότα, όπως δηλώθηκαν, δείχνουν ότι το Χάρβαρντ επέδειξε αμέλεια προς τους Εβραίους φοιτητές του».

Ο δικαστής είπε επίσης πως «αμφιβάλλει» ότι το Χάρβαρντ θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από το επιχείρημα ότι ορισμένες από τις αμφισβητούμενες δραστηριότητες εντός του πανεπιστημίου προστατεύονταν από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Πρόκειται για την τροπολογία που καθιερώνει την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ.

Φοιτητές κατέθεσαν μήνυση τον Ιανουάριο, κατηγορώντας το Χάρβαρντ ότι εφάρμοζε επιλεκτικά τις πολιτικές του κατά των διακρίσεων προκειμένου να αποφύγει να προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές από περιστατικά παρενόχλησης, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις τους να λάβουν προστασία. Κατηγορούσαν το ίδρυμα ότι έχει προσλάβει καθηγητές που υποστήριζαν τη βία κατά των Εβραίων και διέσπειραν αντισημιτική προπαγάνδα.

Κλείσιμο
Ο Στερνς έκρινε επαρκείς τους ισχυρισμούς ότι το Χάρβαρντ ενήργησε με εσκεμμένη αδιαφορία προς τον εβραϊκό πληθυσμό.

Η μήνυση επιδιώκει την έκδοση δικαστικής εντολής προκειμένου να σταματήσουν οι φερόμενες παραβιάσεις εκ μέρους του Χάρβαρντ του Άρθρου VI του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, που απαγορεύει τους παραλήπτες ομοσπονδιακών κεφαλαίων να επιτρέπουν τις διακρίσεις βάσει της φυλής, της θρησκείας και της εθνικής καταγωγής.

Κατατέθηκε οκτώ ημέρες αφότου η πρώην πρύτανης του Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι παραιτήθηκε, έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για τη διαχείριση του αντισημιτισμού μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς το 2023 στο Ισραήλ και την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα ως απάντηση.



Ειδήσεις σήμερα:

«Πόλεμος» στο Twitter - Δικτάτορας ο Ερντογάν, λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και η Άγκυρα απαντά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φάλαινα έκανε «photobombing» στις σέρφερ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ολυμπιακοί Αγώνες - Snoop Dogg: Φήμες ότι παίρνει 500.000 δολάρια τη μέρα για να προωθεί τη διοργάνωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης