Νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ

Νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ

Στη θέση του δολοφονημένου Ισμαήλ Χανίγια - Θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Yahya_Sinwar_maketa
Η Χαμάς όρισε τον Γιαχία Σινουάρ ως νέο πολιτικό ηγέτη της, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στη Τεχεράνη, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ, χωρίς πάντως η χώρα να έχει αναλάβει την ευθύνη.

Σε δήλωσή της την Τρίτη η Χαμάς αναφέρει ότι ο Σινουάρ θα είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου.

Ο Σινουάρ, που μέχρι πρότινος ήταν ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τα ίχνη του αγνοούνται από την αρχή του πολέμου, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Κλείσιμο


Υλικό που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Ισραήλ τον περασμένο Φεβρουάριο έδειχνε τον Σινουάρ και μέλη της οικογένειάς του να διαφεύγουν μέσα από σήραγγα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το βίντεο είναι από τις 10 Οκτωβρίου 2023, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, που πρόσθεσε ότι το βίντεο δείχνει τον Σινουάρ να τρέπεται σε φυγή με μια από τις συζύγους του και τα παιδιά του.

Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ

Ο 61χρονος βοήθησε στην οικοδόμηση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ.

Έγινε γνωστός ως ο «χασάπης του Χαν Γιουνίς» για το έργο του στο κυνήγι ισραηλινών κατασκόπων και Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία.
Ο Σινουάρ καταδικάστηκε το 1989 για τις δολοφονίες δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη. Εξέτισε 22 χρόνια προτού αποφυλακιστεί το 2011 στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, κατά την οποία ένας αιχμάλωτος Ισραηλινός στρατιώτης ανταλλάχθηκε με περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους.
Israel Urges Gazans To Kill Most Wanted Hamas Leader Yahya Sinwar; ‘Will Shorten The War’ | Watch

Ο Μίχα Κόμπι, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, ο οποίος ανέκρινε τον Σινουάρ το 1989, δήλωσε στους Financial Times ότι κάποτε καυχήθηκε όταν ανάγκασε ένα μέλος της Χαμάς - του οποίου ο αδελφός ήταν ύποπτος για κατασκοπεία - «να θάψει τον ίδιο του τον αδελφό ζωντανό».

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Σινουάρ αφιερώθηκε στη μελέτη του εχθρού του, μαθαίνοντας εβραϊκά και διαβάζοντας τα έργα των πρώτων σιωνιστών, καθώς και των ισραηλινών πολιτικών.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την έκτιση της ποινής του, έδωσε συνέντευξη στα εβραϊκά στην ισραηλινή τηλεόραση στην οποία ζήτησε εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μόλις επέστρεψε στη Γάζα, ο Σινουάρ ανέβηκε γρήγορα στην ηγεσία της Χαμάς και διορίστηκε ηγέτης το 2017. Επέζησε από απόπειρα δολοφονίας μετά την επανεκλογή του το 2021.

Είναι επτάψυχος

Ο Σινουάρ θα έπρεπε να είναι νεκρός, αλλά το 2008, οι Ισραηλινοί γιατροί αφαίρεσαν έναν κακοήθη όγκο από τον εγκέφαλό του, όταν βρισκόταν στη φυλακή, δήλωσε η Ορίτ Αντάτο, πρώην επίτροπος φυλακών του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι οι ισραηλινές φυλακές κρατούν Παλαιστίνιους κρατούμενους σε απάνθρωπες συνθήκες, η Αντάτο ανέφερε την περίπτωση του Σινουάρ και είπε ότι είναι ο μόνος λόγος που είναι ζωντανός σήμερα.
«Όταν λένε ότι δεν τους φέρονται καλά, θα ζητούσα από εσάς και άλλους να κάνετε ένα τηλεφώνημα σε ένα συγκεκριμένο άτομο, τον Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι ζωντανός σήμερα μόνο και μόνο λόγω της σωτήριας χειρουργικής επέμβασης που του έγινε», είπε.


Δείτε βίντεο: Γιαχία Σινουάρ: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς που το Ισραήλ λέει ότι έχει παγιδεύσει σε ένα καταφύγιο
Γιαχία Σινουάρ: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς που το Ισραήλ λέει ότι έχει παγιδεύσει σε καταφύγιο




Ειδήσεις σήμερα:

«Πόλεμος» στο Twitter - Δικτάτορας ο Ερντογάν, λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και η Άγκυρα απαντά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φάλαινα έκανε «photobombing» στις σέρφερ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ολυμπιακοί Αγώνες - Snoop Dogg: Φήμες ότι παίρνει 500.000 δολάρια τη μέρα για να προωθεί τη διοργάνωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης