Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Γιουνούς θα αναλάβει προσωρινός πρωθυπουργός στο Μπαγκλαντές

Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Γιουνούς θα αναλάβει προσωρινός πρωθυπουργός στο Μπαγκλαντές

Οι φοιτητές, εκπρόσωποι του στρατού και επιχειρηματίες είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας για την επικύρωση της συμφωνίας

mohamed_yunus
Ο «τραπεζίτης των φτωχών» Μοχάμεντ Γιουνούς θα ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα και τη φυγή της από τη χώρα εν μέσω της εξέγερσης στην οποία πρωτοστάτησαν κυρίως φοιτητές.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπό την ηγεσία του νομπελίστα Γιούνους θα αποφασιστούν προσεχώς έπειτα από συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι ηγέτες των φοιτητικών διαδηλώσεων, οι αρχηγοί του στρατού της χώρας και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ορισμένοι επιχειρηματίες είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο Σαχαμπουντίν για περισσότερες από πέντε ώρες αργά την Τρίτη για να αποφασίσουν για τον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης.

Ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα, αργά την Τρίτη στην Ελλάδα), έγινε γνωστό ότι ο Γιουνούς θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών αποχώρησαν από την προεδρική κατοικία εμφανώς ικανοποιημένοι.

Κλείσιμο
Νωρίτερα την Τρίτη, οι φοιτητές είχαν δηλώσει ότι προτείνουν τον Γιουνούς για την ηγεσία της κυβέρνησης λέγοντας ότι συμφωνεί. Ο ίδιος αναμένεται να επιστρέψει από το Παρίσι.

Ο 84χρονος σήμερα Γιουνούς τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2006 επειδή μέσω της χορήγησης μικρών δανείων από την τράπεζα που ίδρυσε, έδωσε διέξοδο σε εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε συστημικές τράπεζες. Οι επικριτές του, ανάμεσά τους και η πρώην πρωθυπουργός Χασίνα, τον είχαν κατηγορήσει ότι «έπινε το αίμα των φτωχών».



Ειδήσεις σήμερα:

CNN: Πακιστανός με δεσμούς με το Ιράν σχεδίαζε δολοφονίες στις ΗΠΑ - Και ο Τραμπ φέρεται να ήταν ανάμεσα στους στόχους του

Σάκης Ρουβάς: Το TikTok «ξέθαψε» βίντεο που προπονείται στο επί κοντώ - Το σχολίασε ο Εμμανουήλ Καραλής

Ινδία: Λύθηκε το μυστήριο με τη γυναίκα που βρέθηκε αλυσοδεμένη σε δάσος - Το έκανε μόνη της, λέει η αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης