Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Ρωσία την επαρχία του Κουρσκ - Παραμεθόριες περιοχές εκκενώνουν οι Ουκρανοί

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων - Βίντεο στα social media δείχνουν Ουκρανούς να παίρνουν ομήρους Ρώσους στρατιώτες - Οργή του Πούτιν για την εισβολή

Οι αρχές στη Ρωσία κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επαρχία του Κουρσκ, στην οποία έχουν εισβάλει από την Τρίτη δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο υπηρεσιακός διοικητής της επαρχίας, Αλεξέι Σμιρνόφ εξήγησε ότι η κίνηση είναι απαραίτητη «για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εισβολή των εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή».

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία διέταξε σήμερα την απομάκρυνση περίπου 6.000 ανθρώπων από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι.

«Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες» στην επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούχ.



«Υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 425 παιδιών», στις τοποθεσίες αυτές είπε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μία από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ είναι μεγάλη πρόκληση και το ρωσικό ΥΠΕ χαρακτήρισε την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ άλλη μια «τρομοκρατική και προκλητική» επίθεση εναντίον αμάχων. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού, Βαλερί Γκερασίμοβ ανέφερε πως η ουκρανική προέλαση στη Ρωσία έχει ανακοπεί. 

Στο μεταξύ, βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter, χωρίς επίσημη εξακρίβωση, δείχνουν Ουκρανούς που εισέβαλαν στο Κουρσκ να έχουν πιάσει ομήρους Ρώσους στρατιώτες. 





Η διαμετακόμιση φυσικού αερίου της Gazprom μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται παρά τις μάχες στην Σούντζα της Ρωσίας

Η Gazprom θα συνεχίσει να στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη αύριο Πέμπτη, δήλωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων αναφορών ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέλαβαν τον σταθμό μέτρησης της ρωσικής εταιρείας κοντά στη συνοριακή πόλη Σούντζα.



Τα στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας της Ουκρανίας έδειξαν ότι 41,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου αναμένονται να διοχετευθούν από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας αύριο Πέμπτη.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει 39,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σήμερα, από 42,4 mcm που εστάλησαν την Τρίτη

Η διαχειρίστρια εταιρεία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διέρχεται μέσω Ουκρανίας παρά τις αναφορές ότι διεξάγονται μάχες κοντά στη ρωσική πόλη Σούντζα.

Επί του παρόντος, περίπου 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου περνούν καθημερινά από τη Σούντζα. Ο συνολικός ετήσιος όγκος διαμετακόμισης ανέρχεται σε περίπου 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Δύο ρωσικά στρατιωτικά ιστολόγια ανέφεραν, χωρίς να παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν μια εγκατάσταση μέτρησης φυσικού αερίου στη Σούντζα, μέσω της οποίας περνάει ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την κατάσταση επιτόπου.

Οι σταθμοί μεταφοράς και μέτρησης φυσικού αερίου Σούντζα στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας είναι το μοναδικό σημείο εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στο ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου για περαιτέρω μεταφορά στην Ευρώπη.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα επίθεση Πολάκη στην Αθηνά Λινού μετά το άδειασμα της Βούλας Κεχαγιά

Σάλος στο νορβηγικό παλάτι - Συνελήφθη για βιαιοπραγία ο... άτακτος γιος της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ


Η Λουάνα Αλόνσο προκαλεί όσους δεν την ήθελαν στο Ολυμπιακό Χωριό με φωτογραφίες της από το Παρίσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr