Βρετανία: Φόβοι για επεισόδια, μεγάλες αντιδιαδηλώσεις κατά των ακροδεξιών συγκεντρώσεων - Δείτε βίντεο

Βρετανία: Φόβοι για επεισόδια, μεγάλες αντιδιαδηλώσεις κατά των ακροδεξιών συγκεντρώσεων - Δείτε βίντεο

Σε αστυνομικό κλοιό μεγάλες πόλεις στη χώρα - Πάνω από 100 διαδηλώσεις είχαν προγραμματίσει ακροδεξιές ομάδες, ωστόσο η απάντηση των αντιδιαδηλωτών ματαίωσε πολλές από αυτές

london-m
Πάνω από 100 διαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία είχαν προγραμματίσει για την Τετάρτη ακροδεξιές ομάδες που έχουν βάλει στο στόχαστρο κέντρα μετανάστευσης, δικηγορικά γραφεία και φορείς που βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα σημεία των διαδηλώσεων κατακλύστηκαν από πλήθος αντιδιαδηλωτών που κατάφεραν να ματαιώσουν στην πράξη τις διαδηλώσεις των ακροδεξιών.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το Sky News:


BREAKING: Protests take place across the UK



Κλείσιμο
Όλη αυτή η κινητικότητα έρχεται μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία έχουν αναπτυχθεί πάνω από 6.000 αστυνομικοί. Σε ετοιμότητα είναι και η Δικαιοσύνη, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να τονίζει ότι οι δίκες για όσους έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες θα προχωρήσουν γρήγορα.

Στο Λονδίνο περίπου 1.300 αστυνομικοί θα είναι σε ετοιμότητα το βράδυ της Τετάρτης για το ενδεχόμενο επεισοδίων. Οι αρχές σημειώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων για να ταυτοποιήσουν τους δράστες ακόμη και αν αυτοί φορούν μάσκες. Ενισχύμενη είναι η παρουσία αστυνομικών και σε πόλεις της βόρειας Αγγλίας, όπως το Λίβερπουλ και το  Μάντσεστερ.



Στη μία μετά την άλλη τις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας οι πολίτες κατέβηκαν σε διαμαρτυρία για τις διαδηλώσεις των ακροδεξιών ομάδων. Αφορμή των κινητοποιήσεων στη χώρα εδώ και μια εβδομάδα ήταν η δολοφονία τριών κοριτσιών την περασμένη εβδομάδα στο Σάουθπορτ. Τα fake news για την ταυτότητα του δράστη έβγαλαν στον δρόμο ακροδεξιές ομάδες που συντονίστηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Σήμερα όμως, με τις αρχές έτοιμες για μια νύχτα ταραχών, βλέπουμε μια εικόνα διαφορετική.

Στο Λίβερπουλ, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από μια εκκλησία που στοχοποιήθηκε για το κέντρο συμβουλών μετανάστευσης.


Στο Μπρίστολ, όπως αναφέρει το BBC, περίπου 1.500 άνθρωποι φώναζαν συνθήματα όπως «ελπίδα όχι μίσος», «οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι». Το κλίμα είναι ήρεμο, με τους ανθρώπους στον δρόμο να λένε ότι οι κάτοικοι της πόλης «δεν θα επιτρέψουν να βρεθεί σε κατάσταση χάους».


Διαδηλώσεις καταγράφονται και σε συνοικίες του Λονδίνου στα ανατολικά, όπου ένα πλήθος χιλιάδων αντιρατσιστών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στους δρόμους, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν ότι η ακροδεξιά EDL (English Defence League) είναι ανεπιθύμητη στην περιοχή τους. Ελάχιστοι ακροδεξιοί εμφανίστηκαν χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια.





Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η αντισυγκέντρωση στο Γουόλθαμστοου του ανατολικού Λονδίνου με περίπου 10.000 ανθρώπους στον δρόμο, σε κλίμα γιορτής περισσότερο. Αν κρίνουμε από όσα αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές πιθανόν δεν εμφανίστηκαν καθόλου παρά το «ραντεβού» που είχαν δώσει.

walthamstow_1
walthamstow_2
walthamstow_3



Τουλάχιστον 500 άνθρωποι βρέθηκαν στο Χάκνεϊ, επίσης στο ανατολικό Λονδίνο.



Η αστυνομική παρουσία, ειδικά στα σημεία των μεγαλύτερων αντιδιαδηλώσεων είναι έντονη, αλλά διακριτική, με τους αστυνομικούς να φαίνονται χαλαροί, χωρίς να έχουν εξοπλισμό για την καταστολή ταραχών. Ωστόσο, πολλά από τα καταστήματα, όπως στο Χάροου του δυτικού Λονδίνου, είναι κλειστά για κάθε ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συνελήφθησαν τρία άτομα από τους περίπου 150 αντιδιαδηλωτές στο Νορθάμπτον. Όλοι τους κατηγορούνται για αδικήματα διατάραξης της τάξης. Άλλη μία σύλληψη έγινε στο Μπλάκπουλ, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 ακροδεξιοί διαδηλωτές.



Διαδήλωση ακροδεξιών ομάδων και μια ακόμη μεγαλύτερη ομάδα αντιδιαδηλωτών έγινε στο Νιουκάστλ.



Στο Μπράιτον, διαδηλωτές κατά των μεταναστών συγκεντρώθηκαν έξω από δικηγορικό γραφείο. Αριθμητικά ήταν πολύ λιγότεροι από τους αντιδιαδηλωτές ώστε η αστυνομία επέλεξε να περικυκλώσει τους ακροδεξιούς για την προστασία τους. Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν ήσυχο και η αντιδιαδήλωση είχε περισσότερο τον χαρακτήρα γιορτής με μουσική στον δρόμο.



Περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, όπως γράφει ο Guardian, συγκεντρώθηκαν στο Μπέρμιγχαμ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των «φασιστικών αποβρασμάτων».


Ειδήσεις σήμερα:

Οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου: Επώνυμοι, φαντάσματα και... σκελετοί του παρελθόντος χρωστούν €123 δισ. στην Εφορία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Εθνικός Ύμνος στο Stade de France - Το 2ο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος του Τεντόγλου - Βίντεο, φωτογραφίες

Γαλλία: Ζήτησαν τη βοήθεια του FBI στην έρευνα για το σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο - Το μυστήριο e-mail που εστάλη σε μέσα ενημέρωσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης