Αυστραλία: Ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον διεστραμμένο Βρετανό ζωολόγο που είχε βιάσει και βασανίσει πάνω από 42 σκυλιά

Κακοποιούσε σεξουαλικά και θανάτωνε ζώα από το 2014 μεχρι το 2022 - «Πάλευα με μια σπάνια παραφιλική διαταραχή για μεγάλο μέρος της ζωής μου» είπε ο 53χρονος στο δικαστήριο

Ποινή κάθειρξης 10 ετών και πέντε μηνών επέβαλε δικαστήριο της Αυστραλίας στον Βρετανό ζωολόγο Άνταμ Μπρίτον, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 για σωρεία αδικημάτων που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική κακοποίηση, τον βασανισμό και τη θανάτωση δεκάδων σκυλιών στο σπίτι όπου κατοικούσε στα περίχωρα του Ντάργουιν.

Ο 52χρονος ακαδημαϊκός, ο οποίος θεωρούνταν ειδικός στους κροκόδειλους και είχε συνεργαστεί με το BBC για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ για τα ερπετά, στάθηκε σήμερα αμίλητος ενώπιον του δικαστή Μάικλ Γκραντ στο δικαστήριο του Ντάργουιν για την ανακοίνωση της ποινής του, έχοντας προηγουμένως ομολογήσει την ενοχή του και για τις 56 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Αφού προειδοποίησε το ακροατήριο - όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις για τη σοκαριστική υπόθεση - ότι επρόκειτο να ακούσουν λεπτομέρειες για «τερατώδη κακοποίηση ζωων», ο δικαστής Γκραντ απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο, λέγοντάς ότι «η αχρειότητά του είναι τόσο μεγάλη που δεν την χωράει ανθρώπινος νους». Στον Μπρίτον επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών και πέντε μηνών, με ελάχιστο χρόνο έκτισης τα 6 έτη, ενώ του απαγορεύτηκε να αποκτήσει ξανά οποιοδήποτε θηλαστικό ζώο μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση επιβλήθηκε έπειτα από την παρέμβαση της δικηγόρου του Μπρίτον, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι μία ισόβια απαγόρευση ιδιοκτησίας ζώων κάθε είδους ήταν «ακραίο μέτρο». Σύμφωνα με την ίδια, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποκτήσει κάποιο ζώο (όχι θηλαστικό) σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωή του, και η απαγόρευση δεν θα πρέπει να είναι ισόβια λόγω «εύλογων προοπτικών επανένταξης».

Σύμφωνα με την Daily Mail, αρκετά μέλη του ακροατηρίου δάκρυσαν σήμερα καθώς διαβάζονταν οι λεπτομέρειες των σαδιστικών πράξεων του Μπρίτον, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 39 σκύλων, συμπεριλαμβανομένων εννέα κουταβιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις κατηγορίες για τις οποίες βρέθηκε ένοχος ήταν και η κατοχή και διανομή υλικού με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η διεστραμμένη δράση του κτηνοβάτη ζωολόγου ξεκίνησε το 2014 και κράτησε μέχρι τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2022, λίγο καιρό αφότου εστάλη ανώνυμα στις Αρχές προστασίας ζώων της Βόρειας Επικράτειας ένα βίντεο που είχε ανεβάσει ο ίδιος online με τις άθλιες πράξεις του. Ο Μπρίτον βιντεοσκοπούσε εκτενώς τα αδικήματά του σε ένα «δωμάτιο βασανιστηρίων» που είχε φτιάξει και μοιραζόταν βίντεο στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, ενώ ενθάρρυνε και άλλους να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα, προσφέροντας μάλιστα και συμβουλές.

«Η αρρωστημένη ηδονή που αντλούσατε από τις πράξεις σαν είναι εμφανής στο καταγεγραμμένο υλικό» είπε μεταξύ άλλων ο δικαστής Γκραντ στο δικαστήριο σήμερα, απευθυνόμενος στον Μπρίτον, που τον κοίταζε φαινομενικά απαθής.

Ο Μπρίτον αναζητούσε μέσω του Gumtree Australia αγγελίες για σκυλιά που χαρίζονταν και έπειθε τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες τους να του τα εμπιστευτούν, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ότι υπέγραφαν την θανατική τους καταδίκη.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπρίτον προκάλεσε οργή σε φιλοζωικές ομάδες στην Αυστραλίας, που τη βρήκαν αδικαιολόγητα επιεική. Η Έμα Χερστ, βουλευτής του Κόμματος για τη Δικαιοσύνη των Ζώων στη Νέα Νότια Ουαλία, επισήμανε ότι ο 52χρονος διέπραξε «φρικτές πράξεις κακοποίησης ζώων» και ότι υπάρχει «καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ της βίας κατά των ζώων και της βίας κατά των ανθρώπων». «Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί κίνδυνο για τα άλλα ζώα και την κοινότητα. Ανακκουφίστηκα όταν άκουσα ότι θα παραμείνει κάποια χρόνια στη φυλακή, καθώς εκεί ανήκει ένας τέτοιος άνθρωπος, αλλά η ποινή δεν είναι αρκετά μεγάλη».

Νωρίτερα η δικηγόρος του Μπρίτον διάβασε στο δικαστήριο μια επιστολή που έγραψε ο εντολέας της, «ζητώντας συγγνώμη για τον πόνο που προκάλεσε».

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξα σε βάρος σκύλων. Λυπάμαι βαθύτατα για τον πόνο που προκάλεσα σε αθώα ζώα αλλά και στην οικογένειά μου, τους φίλους μου και τα μέλη της κοινότητάς μου. Σας απογοήτευσα όλους και λυπάμαι ειλικρινά. Αναγνωρίζω πλέον ότι πάλευα με μια σπάνια παραφιλική διαταραχή για μεγάλο μέρος της ζωής μου και ότι η ντροπή και ο φόβος με εμπόδισαν να αναζητήσω τη βοήθεια που χρειαζόμουν» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Βρετανός, δηλώνοντας αποφασισμένος να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος άνθρωπος με τη σωστή θεραπεια και να βρει τη λύτρωση.


Ειδήσεις σήμερα:

Στα ύψη η ένταση στο Ισραήλ που απειλεί να εξοντώσει τον νέο ηγέτη της Χαμάς εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης

Με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ο 19χρονος τζιχαντιστής που ετοίμαζε χτύπημα σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στην Αυστρία

Οι φωτογραφίες της Τζέσικα Άλμπα από τη Μύκονο - Γλυκές αναμνήσεις, γράφει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr