«Το Μπαγκλαντές ζει μια δεύτερη ανεξαρτησία»: Ο νομπελίστας Γιουνούς αναλαμβάνει την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης

«Το Μπαγκλαντές ζει μια δεύτερη ανεξαρτησία»: Ο νομπελίστας Γιουνούς αναλαμβάνει την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης 84χρονος οικονομολόγος, ο «τραπεζίτης των φτωχών», επιστρέφει στην χώρα του από την εξορία έπειτα από τις βίαιες αντικυβερνητικές ταραχές

banglandesh12
Ο Μουχάμαντ Γιουνούς επέστρεψε στην Ντάκα όπου θα αναλάβει την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει το Μπαγκλαντές μέσω μίας δημοκρατικής διαδικασίας σε εκλογές έπειτα από την εκδίωξη της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.

«Το Μπαγκλαντές δημιούργησε μία νέα ημέρα νίκης. Το Μπαγκλαντές ζει μια δεύτερη ανεξαρτησία», δήλωσε στους υποστηρικτές του και στους δημοσιογράφους μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Ντάκα χαιρετίζοντας την «ένδοξη ημέρα».

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης 84χρονος οικονομολόγος, ο «τραπεζίτης των φτωχών», επιστρέφει στην χώρα του από την εξορία έπειτα από τις βίαιες αντικυβερνητικές ταραχές που προκάλεσαν τον θάνατο 400 ανθρώπων και την παραίτηση και φυγή της Σέιχ Χασίνα. Θα ορκισθεί εντός της ημέρας σε τελετή παρουσία εκατό ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγού του στρατού, του στρατηγού Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, ο οποίος δήλωσε από τηλεοράσεως ότι είναι βέβαιος πως ο Μουχάμαντ Γιουνούς θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μία δημοκρατική διαδικασία σε όφελος του πληθυσμού.

Ο Μοχάμαντ Γιουνούς απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στους συμπατριώτες του. «Σας ζητώ να αποφύγετε κάθε μορφή βίας ... να είστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε την χώρα».

Κλείσιμο
Υποσχέθηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ότι θα κάνει τα πάντα για την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών τους προσεχείς μήνες. «Αλλά θα πρέπει οι νέοι να μην γίνουν εμμονικοί με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όπως έχουν κάνει πολλές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μας».

«Πάντοτε κρατούσα σε απόσταση την πολιτική...Αλλά σήμερα, αν πρέπει να αναλάβω δράση για το Μπανγκλαντές, την χώρα μου, και για το θάρρος του λαού μου, τότε θα το κάνω», δήλωσε στο AFP ο Μουχάμαντ Γιουνούς λίγο πριν από την επιστροφή του επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί χρέος η οργάνωση ελεύθερων εκλογών.

Ειδήσεις σήμερα:

«Έστηνε» γρήγορα αυτοκίνητα ο 45χρονος που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Πατρών-Πύργου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου

Η κάμερα έπιασε τον Μάρκους Τζόρνταν να ρουφάει λευκή σκόνη στο Μονακό μαζί με την παρέα του - Δείτε εικόνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης