Τέιλορ Σουίφτ: Με μαχαίρια και αυτοσχέδια εκρηκτικά θα γινόταν το χτύπημα στη συναυλία στη Βιέννη

Τέιλορ Σουίφτ: Με μαχαίρια και αυτοσχέδια εκρηκτικά θα γινόταν το χτύπημα στη συναυλία στη Βιέννη

Το μοτίβο που ανησυχεί τους Ευρωπαίους τους τελευταίους μήνες: Online στρατολόγηση νεαρών, που ξεκινά... από αθώες κουβέντες στα social media - Στο μικροσκόπιο ο τρόπος που κινείται το ISIS-K

taylor_swift_new
Δύο έφηβοι ηλικίας 19 και 17 ετών συνελήφθησαν για σχέδια τρομοκρατικής επίθεσης στις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ, που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στη Βιέννη αυτό το Σαββατοκύριακο. Μετά απο αυτή την εξέλιξη, οι τρεις συναυλίες της Αμερικανίδας σούπερ σταρ στην αυστριακή πρωτεύουσα ακυρώθηκαν, σκορπώντας απογοήτευση στυος περίπου 200.000 fans της που θα πήγαιναν να την παρακολουθήσουν live.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρια ή αυτοσχέδια εκρηκτικά για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Ο 19χρονος ύποπτος, ο οποίος είχε αναρτήσει όρκο πίστης στον σημερινό ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους σε έναν λογαριασμό που διατηρούσε στο διαδίκτυο μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ομολόγησε ο ίδιος πως σκόπευε να «σκοτώσει μεγάλο πλήθος στη συναυλία είτε σήμερα είτε αύριο, σε μια επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών, Ομάρ Χαϊτζάουι-Πίρτσνερ.

Ο 19χρονος, ο οποίος φέρεται να έχει ρίζες από τη Βόρεια Μακεδονία, ήθελε να χρησιμοποιήσει μαχαίρια ή αυτοσχέδια εκρηκτικά έξω από το στάδιο «Ernst Happel» για να σκοτώσει πολύ κόσμο και ήταν «ξεκάθαρα ριζοσπαστικοποιημένος προς την κατεύθυνση του Ισλαμικού Κράτους, θεωρώντας σωστό να σκοτώνει απίστους».

Κλείσιμο
Ο συγκεκριμένος θεωρείται ο κύριος ύποπτος, αλλά φέρεται να συνεργάστηκε στενά με έναν 17χρονο Αυστριακό, δήλωσε ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας Φρανκς Ρουφ στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Αμφότεροι οι νεαροί έχουν συλληφθεί, ενώ δεν αναζητούνται άλλοι ύποπτοι, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ. Σημειώνεται πως ένας 15χρονος, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με τους δύο υπόπτους, ανακρίθηκε επίσης από την αστυνομία.

Δεν ακυρώνονται οι συναυλίες της Σουίφτ στο Λονδίνο

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να υποδεικνύει ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στην Βιέννη θα είχε συνέπειες στις συναυλίες της στο στάδιο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει κάτι που να υποδεικνύει ότι τα θέματα που ερευνώνται από τις αυστριακές αρχές θα έχουν επίπτωση στις επερχόμενες διοργανώσεις εδώ στο Λονδίνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Το μοτίβο που ανησυχεί τους Ευρωπαίους: Online στρατολόγηση νεαρών, που ξεκινά... από αθώες κουβέντες στα social media

Οι λεπτομέρειες που προκύπτουν σχετικά με το φερόμενο τρομοκρατικό σχέδιο με στόχο τις τρεις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη δεν είναι πολλές μέχρι στιγμής, ωστόσο ακολουθούν ένα μοτίβο που είναι γνωστό στους Ευρωπαίους αντιτρομοκρατικούς αξιωματούχους.

Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ένας 19χρονος συνελήφθη στο Τέρνιτς, περίπου μια ώρα από το σημείο όπου η Σουίφτ επρόκειτο να εμφανιστεί την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, μπροστά σε, συνολικά, 200.000 θαυμαστές της, στο στάδιο «Ernst Happel» της αυστριακής πρωτεύουσας.

«Χημικές ουσίες», όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές και καλώδια πυροκροτητών, που πιθανώς συνδέονται με την κατασκευή βομβών ανακαλύφθηκαν σε έρευνα στο σπίτι του συλληφθέντα με τις σκοπιανές ρίζες, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι «είχε γίνει συγκεκριμένη προπαρασκευή» με στόχο τις συναυλίες. 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε γύρω από το σπίτι του 19χρονου Αυστριακού οδήγησε στην εκκένωση 60 νοικοκυριών, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ένας δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στη Βιέννη λίγη ώρα μετά.

Και οι δύο ύποπτοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο, ανέφερε η αυστριακή αστυνομία, επισημαίνοντας τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τόσο στη ριζοσπαστικοποίηση των υπόπτων όσο και στον υποτιθέμενο σχεδιασμό των επιθέσεων.

«Η επικοινωνία των δραστών γίνεται συνήθως σε κρυπτογραφημένη μορφή», αποκρύπτοντας συχνά τις συνομιλίες τους από την συνήθη αντιτρομοκρατική παρακολούθηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας Φραντς Ρουφ.

Από τη διαδικτυακή συζήτηση... στη δράση

Ο τρόπος που η διαδικτυακή κουβέντα των εφήβων εξελίσσεται σε συνομωδία έχει γίνει ανησυχητικά συχνή τους τελευταίους μήνες. Μελέτη του ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας, Πίτερ Νόιμαν, την οποία μετέδωσε το CNN τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι οι έφηβοι αντιπροσώπευαν σχεδόν τα 2/3 των συλλήψεων που συνδέονταν με το ISIS στην Ευρώπη κατά τους προηγούμενους εννέα μήνες.

Η μελέτη 27 επιθέσεων που συνδέονται με το ISIS ή αποδιοργανωμένων συνωμοσιών από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους αποκάλυψε ότι από τους 58 υπόπτους, οι 38 ήταν ηλικίας μεταξύ 13 και 19 ετών, σύμφωνα με τον καθηγητή Σπουδών Ασφάλειας στο King's College του Λονδίνου. Το CNN επαλήθευσε τα περισσότερα από τα στοιχεία του Νόιμαν με Ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία της Europol έδειξαν πως «ο αριθμός των επιθέσεων και των σχεδιαζόμενων επιθέσεων έχει υπερτετραπλασιαστεί» από το 2022.

Μεταξύ των περιπτώσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο Νόιμαν ήταν μια άλλη στην Αυστρία, στην οποία ένα 14χρονο κορίτσι από το Μαυροβούνιο συνελήφθη τον Μάιο στην πόλη Γκρατς της νότιας Αυστρίας, αφού αγόρασε ένα μαχαίρι και ένα τσεκούρι για μια επίθεση που φέρεται να σχεδίαζε. Στον υπολογιστή της βρέθηκε επίσης υλικό του ISIS. Έφηβοι συνελήφθησαν επίσης κατά τη διάρκεια αστυνομικών εφόδων ασφαλείας της Γαλλίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η γερμανική αστυνομία έχει επίσης δημοσιοποιήσει δύο φερόμενες τρομοκρατικές συνωμοσίες στις οποίες εμπλέκονται έφηβοι τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ, στην Ελβετία, η αστυνομία συνέλαβε τον Μάρτιο έναν 15χρονο Ελβετό και έναν 16χρονο Ιταλό για φερόμενη υποστήριξη του ISIS και σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων.

Ο Νόιμαν σημείωσε ότι οι έφηβοι συχνά στρατολογούνται στο διαδίκτυο. «Ομάδες όπως το ISIS-K, στοχεύουν ειδικά σε εφήβους. Μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμοι. Μπορεί να τα κάνουν θάλασσα. Μπορεί να αλλάξουν γνώμη», είπε, αλλά «ποιος θα σκεφτόταν έναν 13χρονο ως τρομοκράτη; Ένας είναι αρκετός για να κάνει τη δουλειά».

Οι έφηβοι στρατολογούνταν μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, παρασυρόμενοι μέσω αλγορίθμων σε «φούσκες» στο διαδίκτυο, όπου οι στρατολόγοι των τζιχαντιστών μπορούν να τους προσεγγίσουν, δήλωσε ο Νόιμαν. Το ISIS-K είναι «μακράν το πιο φιλόδοξο και επιθετικό τμήμα του ISIS αυτή τη στιγμή», σχεδιάζοντας σύνθετες επιθέσεις και στρατολογώντας στο διαδίκτυο, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι «στεκόμαστε σθεναρά ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό και αφαιρούμε το 98% του περιεχομένου που διαπιστώνεται ότι παραβιάζει τους κανόνες μας για την προώθηση της τρομοκρατίας, πριν μας αναφερθεί».

Στο μεταξύ, ενώ οι λεπτομέρειες των σχεδίων επίθεσης στις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ δεν είναι πολλές, οι ευρωπαϊκές πηγές ασφαλείας ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι τρομοκρατικές συνωμοσίες οργανώνονται και κατευθύνονται από έναν πιο έμπειρο ή με περισσότερους πόρους στρατολόγο από μακριά.

Βρετανική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο CNN ότι η λεγόμενη «κατευθυνόμενη τρομοκρατική απειλή» έχει γίνει η μεγαλύτερη ανησυχία τους τελευταίους 18 μήνες, με την ISIS-K να είναι η πιο ισχυρή ομάδα που ελέγχεται, ενώ απειλές αναδύονται και από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας και κρατών της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν. Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, η αυστριακή αντιτρομοκρατική αστυνομία δήλωσε ότι είχε συλλάβει οκτώ άνδρες και μια γυναίκα με καταγωγή από την Τσετσενία για συγκέντρωση χρημάτων για το ISIS.


Ειδήσεις σήμερα:

«Έστηνε» γρήγορα αυτοκίνητα ο 45χρονος που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Πατρών-Πύργου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου

Η κάμερα έπιασε τον Μάρκους Τζόρνταν να ρουφάει λευκή σκόνη στο Μονακό μαζί με την παρέα του - Δείτε εικόνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης