Ισπανία: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Πουτζντεμόν που επέστρεψε από την εξορία

Ισπανία: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Πουτζντεμόν που επέστρεψε από την εξορία

Ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας εμφανίστηκε σε συγκέντρωση απ’ όπου έφυγε με το αυτοκίνητο – Εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης

putzntemon
Κυνήγι για να συλλάβει τον αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που εμφανίστηκε σε συγκέντρωση στη Βαρκελώνη μετά από επτά χρόνια εξορίας, παρότι εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης πραγματοποιεί η αστυνομία της πόλης.

Η καταλανική αστυνομία έστησε οδοφράγματα μέσα και έξω από τη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης για τον εντοπισμό του Πουτζντεμόν, που λίγο νωρίτερα εθεάθη να φεύγει από συγκέντρωση με αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι των οχημάτων να είναι συνεχείς.

Ο Πουτζντεμόν τα τελευταία χρόνια ζούσε τον περισσότερο χρόνο στις Βρυξέλλες, καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017. Το δημοψήφισμα είχε κριθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας και οι ηγέτες της Καταλονίας κήρυξαν την ανεξαρτησία της περιοχής, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να επιβάλλει άμεση κυριαρχία.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Πουτζντεμόν έκανε μία σύντομη ομιλία σε εκατοντάδες υποστηρικτές, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, λίγο πριν από την αναμενόμενη τοποθέτηση του νέου επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης.

Κλείσιμο
«Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ έγκλημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι επέστρεψε για να υπενθυμίσει ότι είναι ακόμη εδώ. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε.


En directe des de l'Arc de Triomf de Barcelona


Πολλοί ανέμεναν ότι θα εμφανιζόταν στο κτίριο του κοινοβουλίου, ωστόσο δεν τον είδε κανείς. Ένας Καταλανός αστυνομικός συνελήφθη ως ύποπτος, καθώς θεωρήθηκε ότι βοήθησε τον Καταλανό πολιτικό να διαφύγει.


Προβληματισμός για τη στάση της αστυνομίας

Στην Ισπανία αρκετοί σχολιάζουν και προβληματίζονται για το γεγονός ότι η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει τον Πουτζντεμόν, παρότι ο ίδιος είχε ανακοινώσει την επιστροφή του στην Καταλονία.

«Ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής από την εξορία» είπε ο ίδιος σε βίντεο που δημοσιοποίησε στο Χ και πρόσθεσε ότι η σύλληψή του θα ήταν παράνομη και αυθαίρετη.

Ισπανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο Πουτζντεμόν θέλει με την επιστροφή του αφενός να πιέσει τις αρχές να εφαρμόσουν τον νέο νόμο αμνηστίας, όπως και να διαταράξει τη σημερινή ορκωμοσία του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ιλά, ως νέου προέδρου της Καταλονίας,του πρώτου μη εθνικιστή ηγέτη της περιοχής από το 2010. Παράλληλα, ο Πουτζντεμόν θέλει να επιβεβαιώσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι η κύρια δύναμη υπέρ της ανεξαρτησίας.



Ειδήσεις σήμερα:

«Έστηνε» γρήγορα αυτοκίνητα ο 45χρονος που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Πατρών-Πύργου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου

Η κάμερα έπιασε τον Μάρκους Τζόρνταν να ρουφάει λευκή σκόνη στο Μονακό μαζί με την παρέα του - Δείτε εικόνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης