Αυστρία: Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του 19χρονου που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ

Αυστρία: Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του 19χρονου που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ

Φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη να κρατά δύο μαχαίρια έχει δοθεί στη δημοσιότητα - «Έμοιαζε ακριβώς όπως ένας "υπνωτισμένος" πράκτορας ενός τρομοκρατικού πυρήνα», σχολιάζει κάτοικος της περιοχής του

austria-astynomia
Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του 19χρονου, ο οποίος επιχείρησε με τη βοήθεια ενός 17χρονου - τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη, όπου είχαν προγραμματιστεί εμφανίσεις για τις 8, 9 και 10 Αυγούστου στο στάδιο Ernst-Happel-Stadion, προτού ακυρωθούν. 

Σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, πρόκειται για τον Beran A., ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Ternitz. Η εφημερίδα αναφέρει πως οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από το περιστατικό, περιγράφοντας τον νεαρό Beran ως ένα ήσυχο και άκακο παιδί της «διπλανής πόρτας», που έβλεπαν καθημερινά να κυκλοφορεί φορώντας τζιν και αθλητικά παπούτσια καθ'οδόν για το σχολείο. 

Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως ο Beran παρουσίαζε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του κατά το διάστημα που φέρεται να έδωσε «όρκο πίστης» στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS, στις αρχές του Ιουλίου φέτος. Μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής θέλουν τον Beran να αφήνει μακριά γενειάδα και να φορά μακρυμάνικο βαμβακερό πουκάμισο στα μέσα του καλοκαιριού. 

Παράλληλα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει κυκλοφορήσει μια φωτογραφία του 19χρονου, στην οποία απεικονίζεται να κρατά δύο μεγάλα μαχαίρια. 

Κλείσιμο


Μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων Kurier, μια κάτοικος της περιοχής, ονόματι Μάρα Τ., δήλωσε ότι είχε δει για τελευταία φορά τον 19χρονο το πρωί της Τρίτης 6 Αυγούστου. «Έμοιαζε ακριβώς όπως ένας "υπνωτισμένος" πράκτορας ενός τρομοκρατικού πυρήνα», σχολιάζει. 

Σχεδίαζε «επίθεση αυτοκτονίας»

Συνολικά δύο άνθρωποι - ο 19χρονος που πρόσφατα ομολόγησε την ενοχή του και ένας 17χρονος - έχουν συλληφθεί για την απόπειρα τρομοκρατικών επιθέσεων στις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αστυνομία, οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρια ή αυτοσχέδια εκρηκτικά για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Σημειώνεται πως ένας 15χρονος, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή μαζί τους, ανακρίθηκε επίσης από την αστυνομία.

Ο 19χρονος ύποπτος, ο οποίος είχε αναρτήσει όρκο πίστης στον σημερινό ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους σε έναν λογαριασμό που διατηρούσε στο διαδίκτυο μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ομολόγησε ο ίδιος πως σκόπευε να «σκοτώσει μεγάλο πλήθος στη συναυλία είτε σήμερα είτε αύριο, σε μια επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών, Ομάρ Χαϊτζάουι-Πίρτσνερ.

Επιπλέον, ο Beran A., ο οποίος φέρεται να έχει ρίζες από τη Βόρεια Μακεδονία, ήθελε να χρησιμοποιήσει μαχαίρια ή αυτοσχέδια εκρηκτικά έξω από το στάδιογια να σκοτώσει πολύ κόσμο και ήταν «ξεκάθαρα ριζοσπαστικοποιημένος προς την κατεύθυνση του Ισλαμικού Κράτους, θεωρώντας σωστό να σκοτώνει απίστους».

Από τη διαδικτυακή συζήτηση... στη δράση

Το φαινόμενο που η διαδικτυακή «κουβέντα» των εφήβων με τρομοκράτες εξελίσσεται σε συνομωσία έχει γίνει ανησυχητικά συχνό τους τελευταίους μήνες.

Μελέτη του ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας, Πίτερ Νόιμαν, την οποία μετέδωσε το CNN τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι οι έφηβοι αντιπροσώπευαν σχεδόν τα 2/3 των συλλήψεων που συνδέονταν με το ISIS στην Ευρώπη κατά τους προηγούμενους εννέα μήνες.

Η μελέτη 27 επιθέσεων που συνδέονται με το ISIS ή αποδιοργανωμένων συνωμοσιών από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους αποκάλυψε ότι από τους 58 υπόπτους, οι 38 ήταν ηλικίας μεταξύ 13 και 19 ετών, σύμφωνα με τον καθηγητή Σπουδών Ασφάλειας στο King's College του Λονδίνου. Το CNN επαλήθευσε τα περισσότερα από τα στοιχεία του Νόιμαν με Ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία της Europol έδειξαν πως «ο αριθμός των επιθέσεων και των σχεδιαζόμενων επιθέσεων έχει υπερτετραπλασιαστεί» από το 2022.

Μεταξύ των περιπτώσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο Νόιμαν ήταν μια άλλη στην Αυστρία, στην οποία ένα 14χρονο κορίτσι από το Μαυροβούνιο συνελήφθη τον Μάιο στην πόλη Γκρατς της νότιας Αυστρίας, αφού αγόρασε ένα μαχαίρι και ένα τσεκούρι για μια επίθεση που φέρεται να σχεδίαζε. Στον υπολογιστή της βρέθηκε επίσης υλικό του ISIS. Έφηβοι συνελήφθησαν επίσης κατά τη διάρκεια αστυνομικών εφόδων ασφαλείας της Γαλλίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η γερμανική αστυνομία έχει επίσης δημοσιοποιήσει δύο φερόμενες τρομοκρατικές συνωμοσίες στις οποίες εμπλέκονται έφηβοι τους τελευταίους μήνες.


Ειδήσεις σήμερα:

Τέιλορ Σουίφτ: Με μαχαίρια και αυτοσχέδια εκρηκτικά θα γινόταν το χτύπημα στη συναυλία στη Βιέννη

Ρωσία: Στα 10 χλμ. έχουν διεισδύσει οι Ουκρανοί στο Κουρσκ, «νόμιμη» η εισβολή, λέει η Κομισιόν

Κίσινγκερ: «Επέμβαση Βρετανών; Μα είναι ηλίθιοι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης