ΗΠΑ: Ο Χάντερ Μπάιντεν πήρε χρήματα από Ρουμάνο ολιγάρχη, υποστηρίζουν εισαγγελείς

Στο επίκεντρο της έρευνας οι δοσοληψίες του γιου του προέδρου και οι κατηγορίες για αθέμιτη άσκληση επιρροής

Αμερικανοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση φοροδιαφυγής του Χάντερ Μπάιντεν κατηγόρησαν τον γιο του προέδρου των ΗΠΑ ότι αποδέχτηκε χρήματα από Ρουμάνο ολιγάρχη, ο οποίος επεδίωκε «να επηρεάσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ».

Η κατηγορία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης εναντίον του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος κατηγορείται ότι φοροδιέφευγε μεταξύ 2016 και 2019 με το ποσό να φτάνει το 1,4 εκατ. δολάρια. Την ίδια περίοδο ξόδευε μεγάλα ποσά σε πολυτελή αυτοκίνητα, ναρκωτικά και συνοδούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν εδώ και καιρό τον 54χρονο Χάντερ για παράτυπη άσκηση επιρροής αν και ακόμη δεν έχουν έλθει στο φως στοιχεία για αξιόποινες πράξεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν χαρτιά που κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, ένας Ρουμάνος υπήκοος προσέλαβε τον Μπάιντεν για νομική εργασία το 2015, την εποχή που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος υπό τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στα δικαστικά έγγραφα ο Ρουμάνος αναφέρεται ως GP, αναφέρει το BBC. Ωστόσο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είναι ο Γκαμπριέλ Ποποβίτσιου, ο οποίος εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά στη Ρουμανία.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι σκοπεύουν να παρουσιάσουν στοιχεία ότι ο Χάντερ Μπάιντεν και ένας συνεργάτης του «έλαβαν αποζημίωση από έναν ξένο εντολέα που προσπαθούσε να επηρεάσει την πολιτική και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ» και προτρέπουν τις ΗΠΑ «να ερευνήσουν τη ρουμανική πλευρά της υπόθεσης».

Φαίνεται ότι ο Μπάιντεν και ο συνεργάτης του «ανησυχούσαν ότι η εργασία άσκησης πίεσης θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές επιπτώσεις για τον πατέρα του κατηγορουμένου», τον Τζο Μπάιντεν, και άρα ήθελαν να αποκρύψουν «την πραγματική φύση της συμφωνίας».

Συνολικά, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν και δύο συνεργάτες του μοιράστηκαν 3 εκατ. δολάρια σε πληρωμές από τον Ποποβίτσιου.

Ο Ρουμάνος επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών σε ρουμανική φυλακή για απάτη με ακίνητα το 2017. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε αδίκημα.

Τον Ιούνιο ο Μπάιντεν είχε κριθεί ένοχος για άλλη υπόθεση στο Ντελαγουέρ, αυτή της οπλοκατοχής ενώ είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν είναι χρήστης ναρκωτικών. Η ποινή του, που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια κάθειρξης, αλλά επειδή είναι η πρώτη καταδίκη και ο ίδιος δεν είναι βίαιο πρόσωπο, δεν θα του επιβληθεί τόσο βαριά τιμωρία.




Ειδήσεις σήμερα:

«Τα μισά όπως είχαμε πει»: Το ντοκουμέντο του εκβιασμού από την υπάλληλο του ΕΦΚΑ που ζητούσε «μίζα» από γυναίκα για επίδομα αναπηρίας

Τσιτσιπάς... μαινόμενος: Έβρισε τον πατέρα του και τον έδιωξε από το γήπεδο στο Μόντρεαλ - Δείτε βίντεο

Κρήτη: Σπαραγμός στην κηδεία του 32χρονου πυροσβέστη που σκοτώθηκε σε φαράγγι στο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr