Υποβρύχιο Titan: Το πλήρωμα γνώριζε ότι επρόκειτο να πεθάνουν, λέει αγωγή

Υποβρύχιο Titan: Το πλήρωμα γνώριζε ότι επρόκειτο να πεθάνουν, λέει αγωγή

Το επιχείρημα βασίζεται στο ότι το πλήρωμα προσπάθησε να σταματήσει την κατάδυση, υποδεικνύοντας ότι γνώριζαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά - Η αγωγή προέρχεται από την οικογένεια του Πολ- Ανρί Ναρζολέ

ypovrixio-arthrou_2
Η οικογένεια του Πολ-Ανρί Ναρζολέ, παγκοσμίου φήμης Γάλλος εξερευνητής και ένας από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο τουριστικό υποβρύχιο Titan, μηνύει την εταιρεία OceanGate για αμέλεια, με το επιχείρημα ότι οι υπάλληλοι είχαν καταλάβει πως επρόκειτο να πεθάνουν όλοι οι επιβάτες πολύ πριν την αποσυμπίεση. Τονίζει επιπλέον, πως η εταιρεία, αν και είχε ορίσει τον Ναρζολέ μέλος του πληρώματος, του είχε αποκρύψει βασικά προβλήματα του υποβρυχίου.

Η αγωγή, η οποία αφορά στο ποσό των 50 εκατ. δολαρίων (45,8 εκατ. ευρώ), που κατέθεσε η οικογένεια του Ναρζολέ, επισημαίνει ότι το πλήρωμα βίωσε «τρόμο και ψυχική οδύνη πριν από την καταστροφή, κατηγορώντας, επίσης, τον χειριστή του υποβρυχίου για βαριά αμέλεια σε βάρος των επιβατών, αναφέρει το CNN. 

Ο Πολ- Ανρί Ναρζολέ, γνωστός και ως «ο κύριος Τιτανικός» είχε συμμετάσχει σε όλη του τη ζωή σε 37 καταδύσεις στην περιοχή του πασίγνωστου ναυγίου - περισσότερες από οποιονδήποτε δύτη στον κόσμο - αναφέρεται εντός της αγωγής, ενώ γίνεται ειδική μνεία στο γεγονός ότι ο Ναρζολέ είχε πολλές γνώσεις σχετικά με τα υποβρύχια, αλλά και το ίδιο το ναυάγιο. 

Πολλά στοιχεία που η εταιρεία δεν έβγαλε ποτέ «στο φως» για το υποβρύχιο

Η εταιρεία OceanGate δεν είχε αποκαλύψει πολλά στοιχεία σχετικά με το σκάφος και την αντοχή του, αλλά σην αγωγή αναγράφεται πως το υποβρύχιο Titan «έριξε βαρίδια» περίπου 90 λεπτά μετά την κατάδυση, υποδεικνύοντας ότι η ομάδα είχε διακόψει ή επιχείρησε να διακόψει την κατάδυση. «Αν και η ακριβής αιτία της αποτυχίας μπορεί να μην προσδιοριστεί ποτέ, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πλήρωμα του Titan θα είχε αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε», αναφέρεται στην αγωγή. 

Κλείσιμο
Εκπρόσωπος της OceanGate αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη 6 Αυγούστου στην κομητεία Κινγκ της Ουάσινγκτον.

Οι εναγόμενοι πρέπει να απαντήσουν στην αγωγή τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα. Η αγωγή περιγράφει τον Ναρζολέ ως υπάλληλο της OceanGate και μέλος του πληρώματος του Titan.

Η αγωγή επικρίνει επίσης το «μοντέρνο, σύγχρονο, ασύρματο ηλεκτρονικό σύστημα του Titan και αναφέρει ότι κανένα από τα χειριστήρια, τα όργανα ελέγχου ή τα όργανα μέτρησης δεν θα λειτουργούσε χωρίς σταθερή πηγή ενέργειας και ασύρματο σήμα».

Αν και η OceanGate όρισε τον Ναρζολέ ως μέλος του πληρώματος, «πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με τις ατέλειες και τις ελλείψεις του σκάφους δεν αποκαλύφθηκαν και αποκρύφθηκαν σκόπιμ», ανέφερε η δικηγορική εταιρεία Buzbee Law Firm από το Χιούστον του Τέξας, στη δήλωσή της.

Στόχος να δοθούν απαντήσεις

Ο Tony Buzbee, ένας από τους δικηγόρους της υπόθεσης, δήλωσε ότι ένας από τους στόχους της αγωγής είναι «να δοθούν απαντήσεις στην οικογένεια για το πώς ακριβώς συνέβη αυτό, ποιοι όλοι εμπλέκονται και πώς οι εμπλεκόμενοι επέτρεψαν να συμβεί αυτό».

Μετά την καταστροφή εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το αν ο Τιτάνας ήταν καταδικασμένος λόγω του αντισυμβατικού σχεδιασμού του και της άρνησης του δημιουργού του να υποβληθεί σε ανεξάρτητους ελέγχους που είναι συνηθισμένοι στη βιομηχανία.

Η κατάρρευσή του έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα και το μέλλον της ιδιωτικής εξερεύνησης σε μεγάλα βάθη της θάλασσας.

Το Titan πραγματοποίησε την τελευταία του κατάδυση στις 18 Ιουνίου 2023, μια Κυριακή πρωί, και έχασε την επαφή με το σκάφος υποστήριξής του περίπου δύο ώρες αργότερα. Μετά από μια αποστολή έρευνας και διάσωσης που τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου, τα συντρίμμια του Titan βρέθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού περίπου 300 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού, περίπου 700 χιλιόμετρα νότια του Σεντ Τζονς, στο Νιουφάουντλαντ.


Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεία: Πέθανε ο 48χρονος που είχε δεχτεί τσίμπημα από αράχνη

Ρωσία - Bloomberg: Η αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ «τσαλάκωσε» την εικόνα του προστάτη Πούτιν

Τροχαίο στην Πατρών-Πύργου: Πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο 45χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε άλλο τροχαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης