ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ καλούν Ισραήλ-Χαμάς να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Οι διαμεσολαβητές είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν μια τελική πρόταση για μια συμφωνία τριών φάσεων - Ζητούν σε Ισραήλ και Χαμάς να κάτσουν στο τραπέζι στις 15 Αυγούστου

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να ολοκληρώσουν «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων. Οι τρεις χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν πως η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να οριστικοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση.

«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση που δημοσιεύτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κατάρ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, αφού εργάστηκαν «ακούραστα» για μήνες, οι διαμεσολαβητές είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς μια τελική πρόταση, με μόνο τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας να έχουν ακόμη επεξεργαστεί.

«Ως μεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», αναφέρει η δήλωση, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι και τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες στο Κάιρο ή τη Ντόχα την Πέμπτη 15 Αυγούστου σε μία εβδομάδα για να επισφραγίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από το Ισραήλ ή τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που είναι γνωστές, οι πλευρές οδεύουν σε μια συμφωνία τριών φάσεων που θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση ορισμένων αμάχων ομήρων και τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από περιοχές της Γάζας.

Οικογένειες ομήρων: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία ομήρων

Στην κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ που καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συνάψουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός-ομήρων «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρθηκε και το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών.

Η ομάδα ευχαριστεί τους ηγέτες των χωρών «για τη δέσμευσή τους στην απελευθέρωση των 115 ομήρων που βρίσκονται ήδη στην αιχμαλωσία της Χαμάς για 308 ημέρες», προτού απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «επιδείξουν ηγεσία» και να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία» για την επιστροφή όλων των ομήρων».




Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεία: Θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης, λένε οι γιατροί στον Πύργο για τον θάνατο του 48χρονου - «Δεν υπάρχει αντίδοτο»

Βρετανία - Αποκάλυψη του BBC: Ποια είναι η ιστοσελίδα που «έσπειρε» τα fake news και υποδαύλισε τις ταραχές στη Βρετανία

Αυστρία: Νέα στοιχεία για τον 19χρονο που σχεδίαζε επίθεση σε συναυλία της Σουίφτ - Παραιτήθηκε από τη δουλειά του λίγες μέρες πριν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr