Το Ισραήλ συναινεί να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ πίεσαν τις δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι στις 15 Αυγούστου για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτές να συμμετάσχουν στις έμμεσες συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, όπως ζήτησαν οι χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε το γραφείο του Iσραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ κάλεσαν Ισραήλ - Χαμάς να ξαναρχίσουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στις 15 Αυγούστου

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ άσκησαν πίεση χθες Πέμπτη στο Ισραήλ και στη Χαμάς να ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, είτε στη Ντόχα ή στο Κάιρο, τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν οι διαφορές τους και να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος διανύει την 308η ημέρα του.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν.

Η Ντόχα πρωτοστατεί για μήνες στις διαπραγματεύσεις, με την υποστήριξη του Καΐρου και της Ουάσιγκτον, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η προοπτική τερματισμού των εχθροπραξιών σκοπός είναι να γίνει πραγματικότητα βάσει συμφωνίας κατά στάδια, αρχίζοντας με την κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη του Μαΐου· επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για ισραηλινή πρόταση. Η συμφωνία-πλαίσιο για την οποία έκαναν λόγο οι χώρες που μεσολαβούν «βασίζεται στις αρχές» που είχε διατυπώσει ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους.

«Είναι καιρός να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και των φυλακισμένων», κατά το κείμενο.

Η ανακοίνωση των τριών χωρών καταγράφεται αφού ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου. Η εξέλιξη αυτή, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη —το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του κι ορκίστηκαν εκδίκηση— θεωρείται πως έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Οικογένειες ομήρων: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία ομήρων

Στην κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ που καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συνάψουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός-ομήρων «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρθηκε και το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών.

Η ομάδα ευχαριστεί τους ηγέτες των χωρών «για τη δέσμευσή τους στην απελευθέρωση των 115 ομήρων που βρίσκονται ήδη στην αιχμαλωσία της Χαμάς για 308 ημέρες», προτού απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «επιδείξουν ηγεσία» και να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία» για την επιστροφή όλων των ομήρων».



Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεία: Θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης, λένε οι γιατροί στον Πύργο για τον θάνατο του 48χρονου - «Δεν υπάρχει αντίδοτο»

Βρετανία - Αποκάλυψη του BBC: Ποια είναι η ιστοσελίδα που «έσπειρε» τα fake news και υποδαύλισε τις ταραχές στη Βρετανία

Αυστρία: Νέα στοιχεία για τον 19χρονο που σχεδίαζε επίθεση σε συναυλία της Σουίφτ - Παραιτήθηκε από τη δουλειά του λίγες μέρες πριν



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr