Κάρλες Πουτζντεμόν: Δεν βρίσκεται πλέον στην Ισπανία και δεν θα παραδοθεί, λέει ο δικηγόρος του

Κάρλες Πουτζντεμόν: Δεν βρίσκεται πλέον στην Ισπανία και δεν θα παραδοθεί, λέει ο δικηγόρος του

Πολιτικές αναταράξεις στην Ισπανία μετά την αιφνιδιαστική εμφάνιση του αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας – Πυρά κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση επειδή η αστυνομία δεν κατάφερε να τον συλλάβει 

poutzdemon1
Ήρθε, είδε (ή μάλλον τον είδαν) και απήλθε, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας. Ο λόγος για τον Κάρλες Πουτζντεμόν, τον αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας εις βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και ο οποίος έκανε χθες μια αιφνιδιαστική εμφάνιση στη Βαρκελώνη, προκαλώντας συναγερμό στις αρχές.

Παρότι χθες η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ο δικηγόρος του διευκρίνισε ότι ο Πουτζντεμόν δεν βρίσκεται στην Ισπανία και δεν σκοπεύει ποτέ να παραδοθεί. Καταλανός τραγουδιστής και εθνικιστής δήλωσε ότι ο αυτοεξόριστος πολιτικός είναι «ασφαλής και υγιής και πάνω απ’ όλα ελεύθερος».

«Από το βράδυ της Τρίτης στη Βαρκελώνη»

Εντύπωση προκαλούν και όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία», Χόρντι Τουρούγ, που ανέφερε ότι ο Καταλανός επέστρεψε στο σπίτι του στο Βατερλό του Βελγίου, ενώ είχε φτάσει στη Βαρκελώνη ήδη από το βράδυ της Τρίτης, ενώ δημοσίως εμφανίστηκε την Πέμπτη το πρωί.

Ο Τουρούγ ανέφερε ότι ο Πουτζντεμόν σκόπευε να παραδοθεί στην αστυνομία μόλις εισήλθε στο κτίριο του κοινοβουλίου αλλά αποφάσισε να μην το πράξει λόγω της «όλο και πιο επιθετικής» παρουσίας της αστυνομίας, ενώ αποφάσισε να μην παραδοθεί για να γλιτώσει την καταλανική αστυνομία από την αμηχανία του να φωτογραφηθεί κατά τη σύλληψή του.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί πάντως ότι τα βίντεο δείχνουν ότι ο Πουτζντεμόν δεν έκανε καμία προσπάθεια να φτάσει στο Κοινοβούλιο, όπου θα γινόταν η ορκωμοσία του νέου Καταλανού προέδρου. Αντ’ αυτού, μετά τη σύντομη ομιλία του, κατευθύνθηκε στο αυτοκίνητο που τον περίμενε, εισήλθε σε αυτό και διέφυγε.

Εξηγήσεις ζητά ο ανώτατος δικαστής

Ο ανώτατος δικαστής που προσπαθεί να αναλάβει τον Πουτζντεμόν εδώ και επτά χρόνια ζήτησε εξηγήσεις από την καταλανική αστυνομία για το πώς κατάφερε να διαφύγει ενώ στο σημείο βρίσκονταν εκατοντάδες αστυνομικοί.

Δύο μέλη της καταλανικής αστυνομίας συνελήφθησαν την Πέμπτη και κατηγορούνται για υποβοήθηση της απόδρασης του Πουτζντεμόν. Ο διοικητής της υπηρεσίας ανέφερε ότι όσοι αστυνομικοί τον βοήθησαν να αποδράσει, δεν αξίζουν να φορούν τη στολή.

Αναταράξεις και κριτική

Η εμφάνιση του Πουτζντεμόν κατάφερε να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τον νέο πρόεδρο της Καταλονίας.

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίσκεψη, λέγοντας ότι η εμφάνιση δεν προσέφερε τίποτα στην καταλανική κοινωνία, που άφησε πίσω της μια χαμένη δεκαετία στείρας αντιπαράθεσης, που δεν υπήρξε κανείς νικητής. Επισήμως η κυβέρνηση επέλεξε να μην σχολιάσει την επίσκεψη.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση αντιδρά. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας για την αποτυχία της σύλληψης του Πουτζντεμόν.

«Μπροστά σε μια τέτοια φάρσα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει διακοπές γελώντας στα μούτρα του ισπανικού λαού» έγραψε στο Χ ο Φεϊχό.




Ειδήσεις σήμερα:

Πατέρας στη Σπάρτη βίαζε επί πέντε χρόνια την 9χρονη κόρη του - Την απειλούσε για να μη μιλήσει, είχε υλικό της στο κινητό

Συγκλονιστικός ο Τεμπόγκο που έγραψε την ημερομηνία γέννησης της αδικοχαμένης μητέρας του στα παπούτσια που τον έστεψαν χρυσό Ολυμπιονίκη

Ισοπεδωτικός ο Κουρουγκλίεφ - Νίκησε σε λίγα δευτερόλεπτα και το βράδυ πάει για μετάλλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης