Ρωσικό δάκτυλο παραπληροφόρησης βλέπει η Κύπρος πίσω από δημοσίευμα για εμπλοκή της σε πολεμικές επιχειρήσεις

Ρωσικό δάκτυλο παραπληροφόρησης βλέπει η Κύπρος πίσω από δημοσίευμα για εμπλοκή της σε πολεμικές επιχειρήσεις

H χώρα δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε άλλη διένεξη, τονίζουν από τη Λευκωσία - Ο ύποπτος ρόλος ενός λογαριασμού στο X που έχει επισημανθεί και από την ΕΕ

uss_wasp
Κύμα παραπληροφόρησης και διάδοσης ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τον ρόλο της Κύπρου στη διένεξη στη Μέση Ανατολή και την παρουσία πολεμικών γύρω από το νησί καταγγέλλει η Λευκωσία.

Αφορμή ήταν δημοσίευμα που ανάρτησε ο λογαριασμός Megatron με φωτογραφία του Κύπριο προέδρου Χριστοδουλίδη και τη σημαία της Κύπρου λέγοντας ότι «η Κύπρος εμπλέκεται στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής».



Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο ιστότοπος Channel 7 μετέδωσε ότι αποστολή Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων επισκέπτεται την Κύπρο, εν μέσω προετοιμασιών για μια επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Μεταδίδει την ίδια ώρα ότι δήλωσαν πως «η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για να αμυνθούμε σε οποιαδήποτε επίθεση».


Ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο X έχει επισημανθεί από καιρό ως οργανωμένος λογαριασμός που ανασκευάζει ή αναπαράγει παραπληροφόρηση προς όφελος των Ρώσων. Μεταδίδει περιοδικά στοχευμένη φιλορωσική και αντιουκρανική προπαγάνδα.

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση αναπαράγει δημοσίευμα της λιβανέζικης Al Akhbar. Σημειώνεται ότι η καταγραφη του λογαριασμού ως φορέα παραπληροφόρησης εμφανιζεται σε αναλύσεις διεθνώς αλλά καταγράφεται και στην επίσημη στρατηγική της ΕΕ για το ρωσικό disinformation (παραπληροφόρηση).

Πρόκειται για λογαριασμό που διακινεί fake news στο Χ. Είχε κατηγορηθεί για την διακίνηση της ψεύτικης είδησης, σύμφωνα με την οποία Ισραηλινό ελικόπτερο χτύπησε τους αμάχους στο φεστιβάλ που είχε εισβάλει η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούλι Φίσερ, σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι ο σκοπός παρουσίας του αμερικανικού πλοίου «Wasp» στη Λεμεσό, είναι να υποστηρίξει τις από καιρό προγραμματισμένες δραστηριότητες που εντάσσονται στη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ.


«Η επίσκεψη έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες μαζί με βασικούς εταίρους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και την προετοιμασία για υποστήριξη αμάχων σε κρίση» συμπληρώνει.



Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «δεν μπορεί να επιτραπεί σε υβριδικές ενέργειες παραπληροφόρησης και στη διάδοση ψευδών ειδήσεων να έχουν να έχουν παραπλανητικό αποτέλεσμα». Επανέλαβε την ίδια στιγμή ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε άλλη διένεξη.

«Αυτό που κάνουμε είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια και διευκόλυνση εκκενώσεων. Αυτοί που αντίκεινται σε αυτές τις ενέργειες τάσσονται εναντίον του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.



Ειδήσεις σήμερα:

Σπάρτη: 79 ντοκουμέντα της φρίκης με τον 40χρονο που βίαζε την κόρη του από όταν ήταν 4 ετών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Διέκοψε τη συνεργασία με τον πατέρα του, Απόστολο - «Όταν νιώθω ότι δεν με σέβονται, τείνω να χάνω τον έλεγχο»

Κασσελάκης: Η πισίνα μου είναι βάθους 1,20μ. - Δεν είμαι εγώ, στα 36 μου, η αιτία των δεινών της χώρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης