Κολομβία: Νέα ευρήματα από το ναυάγιο Σαν Χοσέ

Η πρώτη ρομποτική εξερεύνηση έφερε στο φως πολλές νέες πληροφορίες σχετικά με το ναυάγιο Σαν Χοσέ και το φορτίο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που μετέφερε

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα ευρήματα στη θρυλική ισπανική γαλέρα Σαν Χοσέ, ανακοίνωσε, χθες, Πέμπτη 8 Αυγούστου η κυβέρνηση της Κολομβίας, χάρη στην πρώτη ρομποτική εξερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο ναυάγιο.

Η ισπανική γαλέρα Σαν Χοσέ βυθίστηκε το 1798 από το βρετανικό ναυτικό κοντά στην Καρθαγένη. Αποκαλείται από αρχαιολόγους και ερευνητές ως το «ιερό δισκοπότηρο» των ναυαγίων, επειδή υπολογίζεται ότι περιέχει θησαυρούς που αξίζουν δισεκατομμύρια ευρώ. Το πλοίο επέστρεφε από τον «Νέο Κόσμο» στην αυλή του βασιλιά Φίλιππου Ε΄της Ισπανίας, φορτωμένο με θησαυρούς, όπως σεντούκια με σμαράγδια και περίπου 200 τόνους χρυσών νομισμάτων.



Από το πλήρωμα του Σαν Χοσέ λέγεται ότι ελάχιστα άτομα - από τα 600 που ήταν συνολικά - επέζησαν.

Τι αποκάλυψε η πρώτη ρομποτική αποστολή

Φέτος τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε να αναζητά κι άλλους θησαυρούς του ναυαγίου τις στα ανοικτά των ακτών της στην Καραϊβική, αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο CBS. «Τα αποτελέσματα αυτής της εξερεύνησης αποκάλυψαν ένα άνευ προηγουμένου σύνολο αρχαιολογικών στοιχείων, τα οποία έχουν διευρύνει σημαντικά τις γνώσεις μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή εκπρόσωποι των οργανισμών που έχουν αναλάβει τις υποθαλάσσιες ανασκαφές.

Αναλυτικότερα, εξηγούν ότι ένα ρομπότ εστάλη για έρευνες στην ακριβή τοποθεσία του ναυαγίου -η ακριβής τοποθεσία του οποίου παραμένει μυστική από την ανακάλυψή του το 2015 - μεταξύ 23 Μαΐου και 1 Ιουνίου φέτος. Το ρομπότ φέρεται να κάλυψε τεράστια έκταση, που ισοβαθμεί χονδρικά με 40 επαγγελματικά γήπεδα ποδοσφαίρου.



Υπενθυμίζεται πως το 2022 ήταν η χρονιά που οι επιστήμονες επίσης ανακάλυψαν μια πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων στο Σαν Χοσέ, αλλά «αυτά που ανακαλύψαμε πρόσφατα μας επέτρεψαν να προσδιορίσουμε το τι υπήρχε στο πλοίο με μεγαλύτερη ακρίβεια και να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Μεταξύ των νέων ευρημάτων είναι μια άγκυρα, καθώς και μέρος του φορτίου του πλοίου, όπως κανάτες και γυάλινα μπουκάλια. 

Το 2022, οι εικόνες που είχαν κυκλοφορήσει, έδειχναν, μεταξύ άλλων, χυτοσιδηρά κανόνια, κομμάτια πορσελάνης, κεραμικά και αντικείμενα φτιαγμένα από χρυσό.

Αναπάντητα ερωτήματα για την κολομβιανή κυβέρνηση

Ωστόσο, η Αλχένα Καϊσέντο, η διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, πιστεύει πως βρίσκονται αρκετά κοντά στο να ανακαλύψουν και λείψανα. 

Η εξερεύνηση αποκάλυψε επίσης τη «βιολογική ποικιλομορφία του βυθού» κοντά στο ναυάγιο, ανέφερε η ανακοίνωση, δείχνοντας είδη όπως καρχαρίες χωρίς ραχιαίο πτερύγιο και ξιφία περίπου 2.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια, αποδεικνύοντας τη διαμόρφωση ενός ποικιλόμορφου οικοσυστήματος.

Εκτός από τα σημαντικιά ευρήματα, ωστόσο, ηια την κυβέρνηση της Κολομβίας προέκυψαν και ποικίλα ερωτήματα αναφορικά με τα αίτια βύθισης του πλοίου. Αν και τα βρετανικά έγγραφα αναφέρουν ότι το πλοίο υπέστη «εσωτερική έκρηξη», η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί μαζί με τον θησαυρό του και εκατοντάδες επιβάτες, οι ισπανικές αναφορές κάνουν λόγο για μάχη που προκάλεσε το ναυάγιο, το οποίο η κολομβιανή κυβέρνηση θέλει να ερευνήσει περισσότερο.


Ειδήσεις σήμερα:

Σπάρτη: Ντοκουμέντα της φρίκης είχε σε κρυφό φάκελο στο κινητό του ο 40χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε εδώ και πέντε χρόνια την 9χρονη κόρη του

Στέφανος Τσιτσιπάς: Διέκοψε τη συνεργασία με τον πατέρα του, Απόστολο - «Όταν νιώθω ότι δεν με σέβονται, τείνω να χάνω τον έλεγχο»

Άννα Μαρία Βέλλη: Τα έβαλε με follower που τη ρώτησε αν είναι στα όρια της νευρικής ανορεξίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr