Κινεζικός πύραυλος εξερράγη σε τροχιά αφήνοντας ένα σύννεφο από διαστημικά σκουπίδια

Οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν πάνω από 300 κομμάτια, φαίνεται όμως ότι είναι τουλάχιστον 700 ή και 900

Ένας από τους κινεζικούς πυραύλους Long March διαλύθηκε, ενώ ήταν σε τροχιά γύρω από τη Γη σε χαμηλό ύψος, και δημιούργησε ένα σύννεφο συντριμμιών που αποτελείται από εκατοντάδες κομμάτια.

Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ (USSPACECOM) επιβεβαίωσε τη διάσπαση του πυραύλου, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεση για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση συνεχίζεται.

Οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν πάνω από 300 κομμάτια, φαίνεται όμως ότι τα κομμάτια είναι τουλάχιστον 700 ή ακόμη και πάνω από 900.

Το CNN αναφέρει ότι ο πύραυλος εξερράγη σε ύψος 810 χιλιομέτρων και ότι τα κομμάτια είναι επικίνδυνα για τους δορυφόρους που κινούνται κάτω από τα 800 χιλιόμετρα. Η τροχιά του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού είναι αρκετά χαμηλότερα, λίγο πάνω από τα 400 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε την Τρίτη για να μεταφέρει 18 δορυφόρους G60 σε τροχιά. Ήταν η πρώτη αποστολή για τον «αστερισμό» δορυφόρων Thousand Sails του ομίλου Shanghai Spacecom Satellite Technology. Σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 1.296 δορυφόρους και θα ανταγωνιστεί τους δορυφόρους Starlink της SpaceX.

Υπάρχουν μάλιστα σχέδια για να επεκταθεί ο «αστερισμός» ώστε να περιλαμβάνει 14.000 δορυφόρους

Οι ειδικοί ότι τα τμήματα αυτά θα μείνουν σε τροχιά για πολλά χρόνια -αν όχι για δεκαετίες. Ακόμη και τα πιο μικρά «σκουπίδια» που είναι σε τροχιά είναι επικίνδυνα για τους δορυφόρους, γιατί κινούνται με ταχύτητα άνω των 30.000 χιλιομέτρων την ώρα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr