Πόλεμος στην Ουκρανία: Ίσως τελευταία ζαριά η επίθεση στο Κουρσκ - Οι εκκλήσεις βοήθειας στον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ίσως τελευταία ζαριά η επίθεση στο Κουρσκ - Οι εκκλήσεις βοήθειας στον Πούτιν

Για πρώτη φορά τακτικές μονάδες της Ουκρανίας και ειδικών επιχειρήσεων εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος - Σχεδιάζουν να κρατήσουν μακροπρόθεσμα το Κουρσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ίσως τελευταία ζαριά η επίθεση στο Κουρσκ - Οι εκκλήσεις βοήθειας στον Πούτιν
Σε σημείο καμπής για τον διετή και πλέον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξελίσσεται η επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο ρωσικό Κουρσκ, η οποία τείνει να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, στο πεδίο της μάχης.

Παρότι ο Αύγουστος ευνοεί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών προωθητικές επιχειρήσεις για τους αμυνόμενους, ωστόσο, η επιχείρηση του ουκρανικού στρατού εντός ρωσικού εδάφους μοιάζει να παράγει πιο θετικά αποτελέσματα και από εκείνα που το Κίεβο είχε αρχικά σχεδιάσει.

Ήδη, τα πρώτα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την περιοχή, καταγράφουν μεγάλες ρωσικές απώλειες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στην νοτιοδυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας με τακτικό στρατό και ειδικές δυνάμεις, προκαλώντας αμηχανία στο Κρεμλίνο.
 

Αφήνοντας, άλλωστε, την Μόσχα στην καλοκαιρινή συντήρηση μιας «παγωμένης» σύγκρουσης, το Κίεβο αιφνιδίασε αρχές του μήνα τους αντιπάλους του, με το Κρεμλίνο να απαντά κηρύσσοντας χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ομοσπονδιακής κλίμακας». Παρότι, στρατιωτικά μπλογκς μιλούν για «σταθεροποίηση» της κατάστασης τις τελευταίες ώρες, μετά και την άφιξη ρωσικών ενισχύσεων, εντούτοις οι αξιοσημείωτες ρωσικές απώλειες εικάζεται πως έχουν θορυβήσει την πλευρά της Μόσχας, ιδίως όταν κάτοικοι των περιοχών του Κουρσκ απευθύνουν εκκλήσεις για βοήθεια στον ίδιο το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλαγή πίστας

Την ίδια ώρα, «η εισβολή αυτής της εβδομάδας σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τακτικές μονάδες της Ουκρανίας και ειδικών επιχειρήσεων εισέρχονται στο ρωσικό έδαφος» ανέφερε το CNN, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη της ουκρανικής αντεπίθεσης. Σκοπός είναι να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από θέσεις, από όπου θα μπορούσαν να επιχειρούν με άνεση προς την περιοχή του Χάρκοβο, στην οποία επιτέθηκαν με σφοδρότητα τον περασμένο Μάιο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η καλή προσώρας εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την πλευρά της Ουκρανίας, αναπτερώνει το ηθικό του στρατιωτικού προσωπικού της κι ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν πως «η Ουκρανία σκοπεύει να κρατήσει το ρωσικό έδαφος μακροπρόθεσμα».
 

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο Κουρσκ αποτυπώνει την αμηχανία της Ρωσίας απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας γνωστοποίησε πως απέστειλε μια επιπλέον ομάδα 80 διασωστών, συμπεριλαμβανομένων ειδικών εξουδετέρωσης βομβών στην ευρύτερη περιοχή, για την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφέρθηκε εμμέσως χθες στην εισβολή επί ρωσικού εδάφους, σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τις τελευταίες τρεις ημέρες», για να συμπληρώσει πως «πρέπει να επιστρέψουμε την ελευθερία σε όλους τους ανθρώπους μας που παραμένουν στη ρωσική αιχμαλωσία».

Με την ουκρανική επίθεση να μαίνεται, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου επαίνεσε τη στάση των συμμάχων, περιγράφοντας πως η απάντηση της Δύσης ήταν «απόλυτα ήρεμη, ισορροπημένη, αντικειμενική και βασισμένη στην κατανόηση του πνεύματος του διεθνούς δικαίου και των αρχών του αμυντικού πολέμου». «Τώρα, ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας κοινότητας θεωρεί [η Ρωσία] νόμιμο στόχο για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις και είδη όπλων», κατέληξε ο Ποντολιάκ.
 

Από τις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι η Ουκρανία «έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος ενός επιτιθέμενου στο έδαφός της», σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ που τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τη δική της τακτική.

Αναγκαία μια κάποια νίκη

Σε κάθε περίπτωση, η απρόσκοπτη στήριξη της Ουκρανίας από τους συμμάχους της έκανε σχεδόν αναγκαία μια επιτυχημένη επιχείρησή της μετά από δύο και πλέον χρόνια σύγκρουσης, ώστε να τονώσει την αυτοπεποίθηση όχι μόνο όσων μάχονται εκ του συστάδην, αλλά και εκείνων που εργάζονται για την περαιτέρω στήριξή της στο διπλωματικό πεδίο.

Παράλληλα, η ουκρανική επέλαση αναγκάζει την Μόσχα να διασπάσει τον κύριο κορμό των στρατευμάτων της για λόγους άμυνας, ενώ πολύ κοντά στον τακτικό στόχο των ουκρανικών δυνάμεων βρίσκεται η Σούτζα, δηλαδή κοντά σε έναν ρωσικό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου, ακριβώς στα σύνορα, κρίσιμο για την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στην Ευρώπη. Εξάλλου, στην υψηλή στρατηγική της Ουκρανίας περιλαμβάνεται η καταστροφή υποδομών στη Ρωσία, όπως αεροδρόμια, σταθμοί διακίνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και δίκτυα μεταφοράς.

Η αυτοπεποίθηση των Ουκρανών να στείλουν τακτικό στρατό τους μέσα στη Ρωσία ερμηνεύεται και από το ισχυρό οπλοστάσιο που έχουν πλέον στην κατοχή τους, εκκινώντας από αεροσκάφη F-16 μέχρι τα γερμανικά άρματα μάχης, για τα οποία η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, με το κόμμα του να εμφανίζεται το πιο επιφυλακτικό μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
 

Σύμφωνα με το Politico, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία δική της ενημέρωση για τη χρήση γερμανικών όπλων στις τρέχουσες εχθροπραξίες, στον απόηχο δημοσιεύματος της Bild, η οποία ανέφερε την Πέμπτη πως μαχητικά οχήματα μάχης πεζικού Marder βρίσκονταν στη Ρωσία.

Καμπή οι Προεδρικές εκλογές

Πάντως, η σπουδή των Ουκρανών να εφορμήσουν στο ρωσικό έδαφος, επιτιθέμενοι στις ρωσικές δυνάμεις μαρτυρά την ανάγκη του Κιέβου να δημιουργήσει «δεδικασμένα» πριν την εκλογή νέου/νέας Προέδρου των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά και το μέγεθος της αμερικανικής στήριξης στην Ουκρανία στο εξής, απόντος του Τζο Μπάιντεν.

Ιδίως, όταν για πρώτη φορά η Ρωσία εμφανίζεται διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αφήνοντας ανοιχτό το να μετάσχει στην επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις, πάντως, οι κάτοικοι του Κουρσκ απευθύνθηκαν μέσω βίντεο προς το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας τη βοήθειά του, ενώ ισχυρίστηκαν ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν έχει πλήρη πληροφόρηση για την κατάσταση επί τόπου και πως οι δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, είναι αναληθή.



Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Αναγκαστική προσγείωση για το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ


Πάνω από 100 νεκροί σε νέο βομβαρδισμό σχολείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στη Γάζα
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης