Ρωσία: Σε βάθος 10 χιλιομέτρων μέσα στο Κουρσκ συνεχίζει την επίθεση η Ουκρανία – Αντιτρομοκρατική επιχείρηση από τη Μόσχα

Ρωσία: Σε βάθος 10 χιλιομέτρων μέσα στο Κουρσκ συνεχίζει την επίθεση η Ουκρανία – Αντιτρομοκρατική επιχείρηση από τη Μόσχα

Κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο οι μάχες στο Κουρσκ – Παρά τις προσπάθειες, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιβραδύνει την ουκρανική προέλαση

ukraine_troops
Στο Κουρσκ της Ρωσίας συνεχίζουν τα ρωσικά στρατεύματα την επίθεση, με την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεσή τους να εισέρχεται στην πέμπτη ημέρα.

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «συνεχίζει να αποκρούει» τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με αναφορές, τα στρατεύματα του Κιέβου επιχειρούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων εντός του ρωσικού εδάφους, γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη προέλαση της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία δεν έχει παραδεχθεί ανοιχτά την εισβολή, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα πρέπει να «νιώσει» τις συνέπειες για την εισβολή της.

Κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο οι μάχες

Οι μάχες στο Κουρσκ έχουν πλησιάσει σταδιακά ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Κλείσιμο
Ανακοίνωση με την οποία καλεί τις δύο πλευρές να δείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση εξέδωσε η υπηρεσία πυρηνικών του ΟΗΕ, με τον επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρίσι να ζητά μέτρα «για να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα με πιθανές σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες».

Κάτοικοι της περιοχής του Κουρσκ απομακρύνθηκαν από τις αρχές. «Είναι τρομερό. Βομβαρδίζουν», δήλωσε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι στο Κουρσκ, το Μπέλγκοροντ και το Μπριάνσκ διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση, κάτι που δείχνει πόσο σοβαρή είναι η τρέχουσα κατάσταση.

Πλέον, οι τοπικές αρχές έχουν την εξουσία να περιορίζουν την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων, να επιτρέπουν τη χρήση τηλεφωνικών κοριών και να επιβάλλουν προσωρινές εκκενώσεις.

Η Ουκρανία έπληξε αεροδρόμιο 350 χιλιόμετρα από τα σύνορά της

Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή έπληξε το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Λίπετσκ βαθιά μέσα στη Ρωσία και περίπου 350 χιλιόμετρα από τα σύνορα καταστρέφοντας αποθήκη που περιείχε εκατοντάδες βόμβες ολίσθησης. Η επιχείρηση ήταν από αυτές που ήθελε εδώ και καιρό να πραγματοποιήσει το Κίεβο.

Ο οπλισμός που κατάφερε να καταστρέψει στην επίθεση είναι ο ίδιος που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να τρομοκρατεί τις ουκρανικές πόλεις, κωμοπόλεις και στρατιωτικές θέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της εισβολής της.

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται επίσης ότι το αεροδρόμιο ήταν γνωστό για τη στέγαση των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών Su-34, Su-35 και MiG-31.

Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι κάτοικοι τεσσάρων κοντινών χωριών εκκενώθηκαν. Παράλληλα, η Ρωσία έπληξε εμπορικό κέντρο σε ουκρανική πόλη του Ντονέτσκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας 43.

Κατοικίες, καταστήματα και περισσότερα από δώδεκα αυτοκίνητα υπέστησαν επίσης ζημιές κατά την επίθεση.


Αναταραχή στη ρωσική πλευρά

Η Ρωσία ανακοίνωσε έως και 1.000 στρατιώτες από την Ουκρανία, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα εισήλθαν στο Κουρσκ μόλις άρχισε η επίθεση.

Παρά την ανάπτυξη εφεδρικών στρατευμάτων και τις εντολές εκκένωσης, η Ρωσία δεν μπόρεσε να επιβραδύνει τη δυναμική αυτής της ουκρανικής προέλασης.

Η επίθεση έχει προκαλέσει αναταραχή στον ρωσικό στρατό και τον Κρεμλίνο, καθώς από την έναρξη του πολέμου, η Μόσχα καθόριζε τη δυναμική του. Πλέον καλείται να περιορίσει την επίθεση, αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ότι δεν μπόρεσε να την αποτρέψει.


Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε κατά 2,5% έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, με τους επενδυτές να δηλώνουν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ ήταν ένας από τους λόγους της πτώσης.



Ειδήσεις σήμερα:

Ελαφρύνσεις 880 εκατ. ευρώ αναμένονται στον νέο προϋπολογισμό - Ποιοι ωφελούνται

Όταν η μητέρα Τσιτσιπά του ζήτησε τον λόγο σε συνέντευξη Τύπου επειδή είπε ότι θα ήθελε οι γονείς του να μην τον πιέζουν τόσο

Ίσως τελευταία ζαριά για την Ουκρανία η επίθεση στο Κουρσκ - Τα γερμανικά όπλα και οι εκκλήσεις βοήθειας στον Πούτιν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης