Βρετανία: Χιλιάδες κόσμου σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε απάντηση στις ταραχές ακροδεξιών

Βρετανία: Χιλιάδες κόσμου σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε απάντηση στις ταραχές ακροδεξιών

Ογκώδης η πορεία στο Μπέλφαστ - Έξω από τα γραφεία του κόμματος του Φάρατζ η συγκέντρωση στο Λονδίνο - Προχωρούν οι δίκες των συλληφθέντων μετά τις ταραχές των ακροδεξιών

protest-britain-arthrou
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο στη Βρετανία, έπειτα από 10 ημέρες ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών βίαιων ταραχών, που θεωρούνται οι χειρότερες ταραχές στη Βρετανία εδώ και 13 χρόνια.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση σήμερα συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες ανθρώπους στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε πολυάριθμες πράξεις που χαρακτήρισε ρατσιστικές.


Unity rally protesters gather outside Reform UK's London headquarters



Κλείσιμο
Ένα τέμενος στο Νιούταουναρντς, ανατολικά του Μπέλφαστ, έγινε ξανά στόχος βανδαλισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την αστυνομία να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση ως ρατσιστικό έγκλημα.



Συγκεντρώσεις εκατοντάδων ανθρώπων έγιναν ακόμη, μεταξύ άλλων, στο Νιούκαστλ (βόρεια Αγγλία), το Κάρντιφ (Ουαλία), τη Γλασκώβη και το Εδιμβούργο (Σκωτία).

Στο Λονδίνο, σχεδόν 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στον ρατσισμό, όχι στο μίσος». Δεν σημειώθηκαν επεισόδια.



Οι τελευταίες μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ταραχοποιών συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή αυτό το Σαββατοκύρικο.


uk_protest_1
uk_protest_2
uk_protest_3


Η βρετανική Δικαιοσύνη επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στις ρατσιστικές ταραχές, απαγγέλλοντας μέσα σε μια εβδομάδα 300 κατηγορίες κατά ταραχοποιών για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων διαδικτυακές δημοσιεύσεις που τροφοδοτούν τη βία. Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Χθες Παρασκευή, δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών σε έναν 28χρονο για υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω του Διαδικτύου. Είναι η πρώτη ποινή που επιβάλλεται μετά τις ταραχές, με τη βρετανική κυβέρνηση να στοχεύει στην αποτροπή και τη πυγμή προκειμένου να βάλει τέλος στις ταραχές της Ακροδεξιάς.

Ένα πρώτο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων έγιναν την Τετάρτη, και τις επόμενες μέρες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους, σε πολλές πόλεις κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.

Η βία, που είχε στόχο τεμένη και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ξέσπασε μετά την επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια στις 29 Ιουλίου στην πόλη Σάουθπορτ στη βορειοανατολική Αγγλία.

Η θρυαλλίδα των ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών ταραχών ήταν ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο αναφορικά με την ταυτότητα του φερόμενου δράστη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Λιβαδειά: Σπαραγμός στην κηδεία του 48χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή από τσίμπημα αράχνης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η άλτρια του επί κοντώ από τη Νορβηγία που έγινε viral χωρίς να πάει καν στο Παρίσι

Παρίσι 2024: Ο Καραλής σημαιοφόρος στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης