Βραζιλία: Αγωνία για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους - Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου είχαν ανασυρθεί 50 σοροί από τους 62 νεκρούς - Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς - Αμφιβολίες για το αν φταίει μόνο ο πάγος για το δυστύχημα - Μέσα σε 30 μέρες θα «μιλήσουν» τα μαύρα κουτιά

Πάνω στα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους στην πολιτεία Σάο Πάολο, από την οποία σκοτώθηκαν και οι 62 επιβαίνοντες, εργάστηκαν το Σάββατο οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας. Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν δεκάδες σορούς από τα συντρίμμια και οι οικογένειες άρχισαν να συγκεντρώνονται για να τις αναγνωρίσουν.

Το αεροπλάνο της τοπικής αεροπορικής εταιρείας Voepass, ένα δικινητήριο ATR-72, κατευθυνόταν προς το διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, στο Γκουαρούλιος με 58 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος, όταν κατέπεσε στην πόλη Βινέδο.



Αρχικά, η εταιρεία ανέφερε ότι το αεροπλάνο της είχε 62 επιβάτες, στη συνέχεια αναθεώρησε τον αριθμό σε 61 και νωρίς το Σάββατο αύξησε τον αριθμό και πάλι, αφού διαπίστωσε ότι ένας επιβάτης με το όνομα Constantino Thé Maia δεν βρισκόταν στην αρχική λίστα.

Η Voepass δήλωσε ακόμα ότι τρεις επιβάτες που είχαν βραζιλιάνικη ταυτότητα, είχαν επίσης έγγραφα της Βενεζουέλας και ένας είχε πορτογαλικά.



Η κυβέρνηση της πολιτείας του Σάο Πάολο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου είχαν ανασυρθεί 50 σοροί από τα συντρίμμια και δύο είχαν ταυτοποιηθεί από ιατροδικαστές. Νωρίτερα, ο Maycon Cristo, εκπρόσωπος της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βινέδο ότι προσπαθούν με τροχαλίες να απομακρύνουν τμήματα του κουφάριου του αεροπλάνου από το έδαφος.

«Όταν βλέπουμε ένα πτώμα στη μέση του κατεστραμμένου του αεροπλάνου, σπεύδουν ομάδες διάσωσης. Στη συνέχεια βγάζουν φωτογραφίες, συγκεντρώνουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν από το θύμα, ώστε η αναγνώριση να είναι η πιο ακριβής», δήλωσε ο Cristo.

Οι αρχές της Βραζιλίας άρχισαν να μεταφέρουν τις σορούς στο νεκροτομείο την Παρασκευή και κάλεσαν τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων να φέρουν τυχόν ιατρικές, ακτινογραφικές και οδοντιατρικές εξετάσεις για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση τους. Έγιναν επίσης εξετάσεις αίματος για να βοηθηθούν οι προσπάθειες αναγνώρισης.



Τα πιθανά αίτια

Εικόνες που κατέγραψαν μάρτυρες έδειχναν το αεροσκάφος να κάνει επίπεδη περιστροφή και να βυθίζεται κάθετα πριν συντριβεί στο έδαφος μέσα σε μια περιφραγμένη κοινότητα και αφήνοντας πίσω του την άτρακτο που καταστράφηκε από τη φωτιά. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο έδαφος.



Μέσα στη βροχή, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πρώτα πτώματα από τον τόπο του δυστυχήματος. Ορισμένοι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας έφυγαν σιωπηλά για να περάσουν τη νύχτα αλλού. Κανείς δεν εθεάθη να επιστρέφει το Σάββατο.

Ήταν το πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα στον κόσμο από τον Ιανουάριο του 2023, όταν 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αεροσκάφος της Yeti Airlines στο Νεπάλ, το οποίο συνετρίβη κατά την προσέγγιση προσγείωσης. Εκείνο το αεροπλάνο ήταν επίσης ένα ATR-72 και η τελική έκθεση αναγνώρισε λάθος του πιλότου.

Η Metsul, μία από τις πιο γνωστές μετεωρολογικές εταιρείες της Βραζιλίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπήρχαν αναφορές για σοβαρό παγετό στην πολιτεία Σάο Πάολο την ώρα της συντριβής. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν εμπειρογνώμονες που υποδεικνύουν τον παγετό ως πιθανή αιτία του δυστυχήματος.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε το Σάββατο σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν πιλότο της Voepass να λέει στους επιβάτες μιας πτήσης από το Γκουαρούλιος προς την πόλη Κασκαβέλ - το ίδιο δρομολόγιο του αεροσκάφους που συνετρίβη - ότι το ATR-72 πετάει με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Ζήτησε επίσης από τους επιβάτες να τιμήσουν τη μνήμη των συναδέλφων του και της εταιρείας, ζητώντας τους να προσευχηθούν.



«Ήταν ένα θανατηφόρο περιστατικό. Ο πιλότος ήταν προσωπικός μου φίλος. Γνωρίζω όλο το πλήρωμα από παλιά», δήλωσε ο συγκεκριμένος πιλότος, η ταυτότητα του οποίου είναι άγνωστη. «Είμαστε επαγγελματίες, έχουμε τις οικογένειές μας. Αυτή η τραγωδία δεν πλήττει μόνο αυτούς που χάθηκαν σε αυτό το δυστύχημα. Χτυπάει όλους μας. Δίνουμε όλη μας την καρδιά, ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είμαστε εδώ και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας να σας μεταφέρουμε με ασφάλεια και άνεση στον προορισμό σας».

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς κατά την αναγνώριση

Η τοπική αστυνομία περιόρισε την πρόσβαση στην κύρια είσοδο ενός από τα νεκροτομεία του Σάο Πάολο, όπου ταυτοποιούνταν οι σοροί από το δυστύχημα. Ορισμένα μέλη των οικογενειών των θυμάτων έφτασαν με τα πόδια, άλλοι ήρθαν με μίνι βαν. Δεν μίλησαν στους δημοσιογράφους και οι τοπικές αρχές ζήτησαν να μην τους βιντεοσκοπήσουν καθώς έρχονταν.

Μια πτήση που μετέφερε τα περισσότερα μέλη οικογενειών από την πολιτεία Παρανά προσγειώθηκε το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιος του Σάο Πάολο και επέλεξαν επίσης να μην μιλήσουν στους δημοσιογράφους. Ένα μίνι βαν που χρηματοδοτήθηκε από την αεροπορική εταιρεία είχε επιστρατευτεί για να τους μεταφέρει στο νεκροτομείο.

Πολλά μέλη οικογενειών είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Σάο Πάολο, αρνούμενοι μέχρι στιγμής να μιλήσουν και εκεί στα μέσα ενημέρωσης.

Το παρόμοιο συμβάν του 1994 - Φταίει μόνο ο πάγος;

Ένα αεροσκάφος ATR 72-200 της American Eagle συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου 1994 και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι η πιθανή αιτία ήταν η συσσώρευση πάγου ενώ το αεροπλάνο έκανε κύκλους σε πορεία αναμονής. Το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος περίπου 8.000 ποδιών και βούτηξε στο έδαφος, παρασύροντας στον θάνατο και τους 68 επιβαίνοντες. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε διαδικασίες λειτουργίας για τα ATR και παρόμοια αεροπλάνα, λέγοντας στους πιλότους να μην χρησιμοποιούν τον αυτόματο πιλότο σε συνθήκες παγετού.

Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος ειδικός σε θέματα αεροπορίας Lito Sousa προειδοποίησε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες από μόνες τους μπορεί να μην είναι αρκετές για να εξηγήσουν γιατί το αεροπλάνο έπεσε με τον τρόπο που έπεσε την Παρασκευή.

«Η ανάλυση ενός αεροπορικού δυστυχήματος μόνο με εικόνες μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια», δήλωσε ο Sousa στο Associated Press. «Αλλά μπορούμε να δούμε ένα αεροπλάνο με απώλεια στήριξης, χωρίς οριζόντια κίνηση. Σε αυτή την κατάσταση επίπεδης περιστροφής, δεν υπάρχει τρόπος να ανακτήσει κανείς τον έλεγχο του αεροπλάνου».



Η πολεμική αεροπορία της Βραζιλίας δήλωσε το Σάββατο ότι και τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου έχουν σταλεί στο εργαστήριο ανάλυσης στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Τα αποτελέσματα των ερευνών της αναμένεται να δημοσιευθούν εντός 30 ημερών.

Ο Μαρσέλο Μόουρα, διευθυντής επιχειρήσεων της Voepass, δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής ότι, ενώ υπήρχαν προβλέψεις για πάγο, ήταν εντός των αποδεκτών επιπέδων για το αεροσκάφος.

Ομοίως, ο αντισμήναρχος Carlos Henrique Baldi, του κέντρου διερεύνησης και πρόληψης αεροπορικών ατυχημάτων της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί εάν ο πάγος προκάλεσε τη συντριβή.

Το αεροπλάνο «έχει πιστοποιηθεί σε πολλές χώρες για να πετάει σε σοβαρές συνθήκες πάγου, συμπεριλαμβανομένων χωρών σε αντίθεση με τη δική μας, όπου οι επιπτώσεις του πάγου είναι πιο σημαντικές», δήλωσε ο Baldi, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος διερεύνησης του κέντρου.

Δεν ενημέρωσαν οι πιλότοι για δυσκολίες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το κέντρο ανέφερε ότι οι πιλότοι του αεροπλάνου δεν κάλεσαν για βοήθεια ούτε είπαν ότι επιχειρούσαν υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επίσης, δεν υπήρξαν στοιχεία ότι οι πιλότοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με ελεγκτές περιφερειακών αεροδρομίων, δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής στο Βινέδο ο υπουργός λιμένων και αεροδρομίων Σίλβιο Κόστα Φίλιο.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας δήλωσε ότι ξεκίνησε τη δική της έρευνα και απέστειλε ειδικούς σε θέματα αεροπορικών δυστυχημάτων και αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών.

Η τοποθέτηση της κατασκευάστριας εταιρείας και τα δυστυχήματα με ATR 72

Η γαλλοϊταλική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών ATR ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ενημερώθηκε πως το δυστύχημα αφορούσε το μοντέλο ATR 72-500 και ότι οι ειδικοί της εταιρείας «συμμετέχουν πλήρως στην υποστήριξη τόσο της έρευνας όσο και του πελάτη».

Το ATR 72 χρησιμοποιείται γενικά σε πτήσεις μικρότερης διάρκειας. Τα αεροπλάνα κατασκευάζονται από κοινοπραξία της Airbus στη Γαλλία και της ιταλικής Leonardo S.p.A.

Συντριβές στις οποίες εμπλέκονται διάφορα μοντέλα του ATR 72 έχουν οδηγήσει σε 470 θανάτους από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του Δικτύου Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Ο Φίλιο ανέφερε ότι το κέντρο της πολεμικής αεροπορίας θα διεξάγει επίσης ποινική έρευνα για το δυστύχημα. «Θα ερευνήσουμε ώστε η υπόθεση αυτή να εξηγηθεί πλήρως στον λαό της Βραζιλίας», δήλωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Σπάρτη: Αρνείται τον βιασμό της 9χρονης κόρης του, παραδέχεται ασέλγεια ο 40χρονος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Λύγισε» η Τζένγκο μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της στον τελικό του ακοντισμού - Δείτε βίντεο, φωτογραφίες

Οι «μαύροι Έλληνες» της Ξάνθης και οι «Αφροέλληνες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr