Μέση Ανατολή: Διεθνής κατακραυγή για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Διεθνής κατακραυγή για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα

Για περίπου 100 νεκρούς μιλούν οι Παλαιστίνιοι - Στελέχη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ λένε πως εξουδετέρωσαν οι Ισραηλινοί - Ανησυχία στον Λευκό Οίκο

gaza_school
Ο βομβαρδισμός σχολείου στην πόλη της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρισκόταν «κέντρο διοίκησης» των «τρομοκρατών» της Χαμάς, χθες Σάββατο το πρωί, με απολογισμό σχεδόν εκατό νεκρούς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Χθες το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως το πλήγμα επέτρεψε να εξαλειφθούν «τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ», δίνοντας στη δημοσιότητα κατάλογο ονομάτων.



Κλείσιμο
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τον βομβαρδισμό αυτό. Το γεγονός «υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, που εργαζόμαστε ακούραστα για να συναφθεί», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.

Και η Κάμαλα Χάρις από την πλευρά της, έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό νεκρών» για ακόμη μια φορά. 



Το Ιράν καταδίκασε το «έγκλημα πολέμου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Ο βομβαρδισμός «αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ούτε ηθικές κι ανθρώπινες αρχές», έκρινε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κατάρ, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, ζήτησε «κατεπείγουσα διεθνή έρευνα».



Η διπλωματία του εμιράτου αξίωσε «την αποστολή ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για τη συνεχή στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και καταφυγίων εκτοπισμένων».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε μέσω X πως του προκάλεσαν «φρίκη οι εικόνες από σχολείο στη Γάζα που αποτελούσε καταφύγιο (εκτοπισμένων) κι επλήγη σε ισραηλινή επιδρομή με κατά πληροφορίες δεκάδες θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων». «Έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον δέκα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», πρόσθεσε.

Η διπλωματία της Γαλλίας «καταδίκασε» με τον «πλέον έντονο τρόπο» τον ισραηλινό βομβαρδισμό. «Εδώ κι εβδομάδες, σχολικά κτίρια έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος, με αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων που είναι αφόρητος», τόνισε το ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως «επιβάλλεται στο Ισραήλ ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».



Το Λονδίνο εξέφρασε με τη σειρά του «φρίκη» για τον νέο βομβαρδισμό σχολείου, απαιτώντας «άμεση κατάπαυση του πυρός». «Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι μέσω X.

Η ισπανική κυβέρνηση καταδίκασε την «επίθεση εναντίον του σχολείου» στην οποία «έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι», προσθέτοντας πως «απαιτούμε για άλλη μια φορά την πλήρη εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που επιβλήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο και την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως η Μόσχα είναι «σοκαρισμένη». «Διαπιστώνουμε προς λύπη μας ότι τέτοια πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, με θύματα μεταξύ των αμάχων, γίνονται συστηματικά (...) Θεωρούμε πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτές τις επιθέσεις».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταδίκασε το «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Το Ισραήλ διέπραξε νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σφαγιάζοντας πάνω από 100 αμάχους οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, καταγγέλλοντας «για ακόμη μια φορά» την πρόθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου «να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός».

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

«Στο μεγαλύτερο και πιο επαίσχυντο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 21ου αιώνα», τη Λωρίδα της Γάζας, «το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία των Παλαιστινίων, συνοικία προς συνοικία, νοσοκομείο προς νοσοκομείο, σχολείο προς σχολείο, ‘ασφαλή ζώνη’ προς ‘ασφαλή ζώνη’. Με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα. Κι εν μέσω αδιαφορίας των ‘πολιτισμένων εθνών’», κατήγγειλε η κυρία Αλμπανέζε μέσω X.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε «άφωνος» μέσω X. «Πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά ακόμη θα χάσουν τη ζωή τους προτού υπάρξει κατάπαυση του πυρός; Η φρίκη που υπομένουν οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.

Η λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, έκρινε πως «η κυβέρνηση του εχθρού επιβεβαίωσε στην πράξη (...) πως το ότι μιλάει για κατάπαυση του πυρός και ορίζει νέες ημερομηνίες για διαπραγματεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψέματα και τεχνάσματα, που δεν εξαπατούν τον παλαιστινιακό λαό, τις οργανώσεις της αντίστασης και τα μέτωπα υποστήριξης».

Το εμιράτο του Κουβέιτ έκανε λόγο για «συνέχιση των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το υπουργείο Εξωτερικών έκρινε πως είναι «ανάγκη η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επέμβουν για να τερματιστούν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα» εναντίον του «ανυπεράσπιστου (παλαιστινιακού) λαού».

Το σουλτανάτο του Ομάν επίσης υπογράμμισε πως «στοχοποιούνται σχολεία και πολιτικές υποδομές», που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και αποφάσεων διεθνών οργανισμών.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), ο Τζάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουντάιου, «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» της «ισραηλινής κατοχής εναντίον παλαιστινίων αμάχων».


Ειδήσεις σήμερα:

Σπάρτη: Αρνείται τον βιασμό της 9χρονης κόρης του, παραδέχεται ασέλγεια ο 40χρονος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Λύγισε» η Τζένγκο μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της στον τελικό του ακοντισμού - Δείτε βίντεο, φωτογραφίες

Οι «μαύροι Έλληνες» της Ξάνθης και οι «Αφροέλληνες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης