Τουρκία: Πογκρόμ για τα αδέσποτα σκυλιά μετά από νόμο του Ερντογάν - Τους δίνει το ελεύθερο να τα θανατώνουν

Εικόνες και βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν το μέγεθος της «σφαγής», με ανθρώπους που φέρονται να κυνηγούν και να σκοτώνουν τα ζώα

Εκατομμύρια αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία θανατώνονται μετά την ψήφιση νέου νόμου που απαιτεί την ευθανασία τους. Εικόνες και βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν το μέγεθος της «σφαγής», με ανθρώπους που φέρονται να κυνηγούν και να σκοτώνουν τα ζώα μετά την ψήφιση της νομοθεσίας στα τέλη Ιουλίου.

Ο νόμος, που καταρτίστηκε από το κυβερνών κόμμα AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εισήχθη εν μέσω ανησυχιών για τις επιθέσεις, τα τροχαία ατυχήματα και τη λύσσα στη χώρα, η οποία εκτιμάται ότι έχει περί τα 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά.

Αν και αποσκοπεί στην απομάκρυνση των σκύλων από τους δρόμους και την τοποθέτησή τους σε καταφύγια, ο νόμος ορίζει ότι κάθε σκύλος με επιθετική συμπεριφορά ή με μη θεραπεύσιμες ασθένειες θα θανατώνεται.
Η χώρα διαθέτει σήμερα 322 καταφύγια ζώων με χωρητικότητα 105.000 σκύλων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που θα χρειαζόταν για να μαζευτεί ο αριθμός των αδέσποτων, γεγονός που είχε οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι μεγάλος αριθμός των σκύλων θα θανατώνεται.

Ψηφίζοντας το νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε: «Παρά τις προκλήσεις της αντιπολίτευσης και τις εκστρατείες που βασίζονται σε ψέματα, η εθνοσυνέλευση άκουσε για άλλη μια φορά τον λαό, αρνούμενη να αγνοήσει τις κραυγές της πλειοψηφίας».

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε με 275 ψήφους υπέρ και 224 κατά, απαιτεί από όλους τους δήμους να δαπανούν τουλάχιστον το 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για υπηρεσίες αποκατάστασης ζώων και για την κατασκευή ή αναβάθμιση καταφυγίων. Αν και θα τους δοθεί προθεσμία μέχρι το 2028 για να το κάνουν.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων είχαν αντίθετα ζητήσει να ενταθούν οι εκστρατείες στειρώσεων και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της νομοθεσίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Μουράτ Εμίρ, ανώτερος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε: «Φτιάξατε έναν νόμο που είναι ηθικά και νομικά παραβατικός. Δεν μπορείτε να νίψετε τα χέρια σας από το αίμα».

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νόμου, συγκρουόμενοι με την αστυνομία και κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Δεν μπορείτε να τα σκοτώσετε» και «πάρτε πίσω τον νόμο». Οι κάτοικοι των τουρκικών πόλεων συχνά φροντίζουν τα ζώα του δρόμου, διαθέτοντας αυτοσχέδια καταφύγια, τροφή και νερό για αυτά.

Μια έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 3% των ανθρώπων υποστήριζαν τη θανάτωσή τους, ενώ σχεδόν το 80% ήταν υπέρ της τοποθέτησης των σκύλων σε καταφύγια.

Ειδήσεις σήμερα:

Συγγενείς της 28χρονης Διονυσίας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στον Ασπρόπυργο αναζητούν αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος

Αδιανόητο buzzer-beater τρίποντο από τον Χατζηλάμπρου της Εθνικής Παίδων - Το έβαλε από τη μια μπασκέτα στην άλλη


Ιστορικός τελικός στα 100 μέτρα με εμπόδια στις γυναίκες - Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς κρίθηκε σε ένα δέκατο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr