Νότια Αφρική: Κωφή κέρδισε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό ομορφιάς

«Είμαι μια υπερήφανη νοτιοαφρικανή κωφή γυναίκα και ξέρω πώς είναι να είσαι αποκλεισμένη», είπε η Mia le Roux

Η Mia le Roux έγινε η πρώτη κωφή γυναίκα που στέφθηκε Μις Νότια Αφρική, μετά από έναν διαγωνισμό όπου μια φιναλίστ αποσύρθηκε καθώς επικρήθηκε και χλευάστηκε έντονα για τη νιγηριανή της καταγωγή.

Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η κ. Le Roux δήλωσε ότι ελπίζει πως η νίκη της θα βοηθήσει όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι από την κοινωνία να «πραγματοποιήσουν τα πιο τρελά τους όνειρα, όπως ακριβώς και εγώ».

Είπε ακόμη ότι θέλει να βοηθήσει όσους είναι «οικονομικά αποκλεισμένοι ή έχουν διαφορετικές ικανότητες».

Την περασμένη εβδομάδα η 23χρονη φοιτήτρια νομικής Chidimma Adetshina αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό ομορφιάς μετά από ισχυρισμούς ότι η μητέρα της μπορεί να είχε κλέψει την ταυτότητα μιας Νοτιοαφρικανής. Η κ. Adetshina γεννήθηκε στη Νότια Αφρική από Νιγηριανό πατέρα και μητέρα από την Μοζαμβίκη.

Είχε βρεθεί στο επίκεντρο θύελλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αρκετές εβδομάδες, με πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού, να αμφισβητούν το δικαίωμά της να εκπροσωπήσει τη χώρα σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς.

Η ίδια δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα «μαύρου μίσους», υπογραμμίζοντας ένα ιδιαίτερο στέλεχος της ξενοφοβίας στη Νότια Αφρική, γνωστό ως «αφροφοβία», το οποίο βάζει στο στόχαστρο όσους προέρχονται από άλλες αφρικανικές χώρες.

Η κ. Le Roux, 28 ετών, διαγνώστηκε με βαθιά απώλεια ακοής σε ηλικία ενός έτους και διαθέτει κοχλιακό εμφύτευμα για να την βοηθά να αντιλαμβάνεται τον ήχο.

Είπε ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια λογοθεραπείας για να μπορέσει να πει τις πρώτες της λέξεις. Μετά τη νίκη της, το μοντέλο και διευθυντής μάρκετινγκ δήλωσε: «Είμαι μια υπερήφανη νοτιοαφρικανή κωφή γυναίκα και ξέρω πώς είναι να είσαι αποκλεισμένη. Ξέρω τώρα ότι βρέθηκα σε αυτόν τον πλανήτη για να σπάσω τα όρια και το έκανα απόψε».

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Sky News: Γιατί η Ουκρανία αποφάσισε να εισβάλλει στη Ρωσία - Οι τρεις θεωρίες

Βίντεο: Οι Σέρβοι πήγαν... τύφλα στο μεθύσι στην απονομή του μπάσκετ - Ο Γιόκιτς έπινε μπύρες ημίγυμνος

Ο πατέρας που βίαζε την 9χρονη κόρη του στην Σπάρτη είχε ανεβάσει βίντεο που έλεγε «αν ήμουν ο διάβολος τα πρώτα μου θύματα θα ήταν τα παιδιά»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr