Σουηδία: Σάλος για νομοσχέδιο που υποχρεώνει δημοσίους υπαλλήλους να καταδίδουν παράνομους μετανάστες

Σουηδία: Σάλος για νομοσχέδιο που υποχρεώνει δημοσίους υπαλλήλους να καταδίδουν παράνομους μετανάστες

Έως και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αναφέρουν στις αρχές οποιαδήποτε επαφή έχουν με ασθενείς ή φοιτητές που δεν έχουν έγγραφα παραμονής στην χώρα

sweden_vouli
Ένα νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Σουηδίας, βάσει του οποίου δημόσιοι υπαλλήλοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταδίδουν στις αρχές παράτυπους μετανάστες, έχει προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα.

Ορισμένοι ήδη μιλούν για «νομοσχέδιο χαφιέδων», αναφέρει ο Guardian, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, η οποία έχει χαρακτηριστεί «εντελώς απάνθρωπη» από εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι μεταξύ των πολλών μέτρων που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία του 2022 που συνήφθη μεταξύ τεσσάρων δεξιών κομμάτων, μια συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν τρία κεντροδεξιά κόμματα με κοινοβουλευτική υποστήριξη από βουλευτές του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες (SD).

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το SD είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας και το μέτρο έχει πάρει τον δρόμο για την ψήφισή του. Κοινοβουλευτική επιτροπή έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιου νόμου, με στόχο να παρουσιάσει τα ευρήματά της στην κυβέρνηση έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Κλείσιμο
Έως και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αναφέρουν στις αρχές οποιαδήποτε επαφή έχουν με ασθενείς, φοιτητές που δεν έχουν έγγραφα παραμονής στην χώρα.

Φορείς υπέρ των μεταναστών λένε μεταξύ άλλων ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εκτεταμένες, με ανθρώπους να διστάζουν ενδεχομένως να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να αυτοαποκλείονται από την υγειονομική περίθαλψη ή να μην αναφέρουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, περισσότερες από 150 σουηδικές περιφέρειες, δήμοι, συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν ταχθεί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης. Μεταξύ των κλάδων που έχουν εκφραστεί δημόσια για το θέμα είναι ο Σουηδικός Ιατρικός Σύλλογος (SMA).


Ειδήσεις σήμερα:

Σπάρτη: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», Χούντα και θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό στο προφίλ του 40χρονου που βίαζε την κόρη του

Φωτιά στον Βαρνάβα - Βίντεο: Η στιγμή που αστυνομικοί απεγκλωβίζουν κατοίκους από σπίτι

Μύκονος: Το πάρτι της χρονιάς και οι τρελοί τζίροι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης