Βρετανία: Πάνω από 700 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη χθες - Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο

Συνολικά 11 σκάφη επιχείρησαν τον επικίνδυνο διάπλου

Πάνω από 700 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη για να φθάσουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε φουσκωτές βάρκες χθες, μια ημέρα που σημαδεύτηκε από τον θάνατο δύο ανθρώπων σε ναυάγιο στα ανοικτά του Καλέ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές.

Συνολικά, 11 σκάφη επιχείρησαν τον επικίνδυνο διάπλου, με 703 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτά, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αριθμός ρεκόρ μετά την άνοδο στην εξουσία των Εργατικών στις αρχές Ιουλίου.

Χθες τα ξημερώματα, μια βάρκα ανέφερε ότι βρισκόταν σε κίνδυνο «με ανθρώπους στο νερό» σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές και 53 μετανάστες διασώθηκαν.

Δυο άλλοι, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους: ο ένας κηρύχθηκε νεκρός στο λιμάνι του Καλέ, ο άλλος στο νοσοκομείο.

Για ολόκληρη την εβδομάδα, 1.172 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις βρετανικές αρχές, ανεβάζοντας σε 1.439 τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο.

Ο διάπλους της Μάγχης σε αυτοσχέδια πλεούμενα είναι πολύ συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι, και οι τραγωδίες είναι διαδοχικές στα ανοικτά των γαλλικών ακτών αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ναυάγιο που συνέβη χθες το πρωί ανεβάζει σε εννέα τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους διάπλους αυτούς σε διάστημα ενός μήνα και σε 25 τον αριθμό τους από τις αρχές του 2024, ξεπερνώντας κατά πολύ τον απολογισμό του 2023 που ήταν 12 νεκροί.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία των βρετανικών αρχών, 18.342 άνθρωποι πραγματοποίησαν τον διάπλου από τις αρχές του έτους σε «μικρά σκάφη», ένας αριθμός αυξημένος κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που ανήλθε στην εξουσία στις αρχές Ιουλίου, εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, το οποίο προώθησαν το 2022 οι Συντηρητικοί για να αποθαρρύνουν τις αφίξεις αλλά που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Αντίθετα, ο Στάρμερ ανακοίνωσε ότι θέλει να επιταχύνει την επεξεργασία των φακέλων των αιτούντων άσυλο, αυστηροποιώντας τη μάχη κατά των διακινητών για να «ενισχυθούν τα σύνορα».



Ειδήσεις σήμερα:

Δραματικές ώρες στα μέτωπα της Αττικής: Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις για 670 πυροσβέστες

Ανάλυση Sunday Times: Γιατί η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ είναι η πιο ριψοκίνδυνη απόφαση του Ζελένσκι

Γιατί η φωτιά στην Αττική εξαπλώθηκε γρήγορα – Το φαινόμενο των κηλιδώσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr