Πολωνία: Συμφωνία 1,13 δισ. ευρώ για την παραγωγή 48 αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot

Η Πολωνία, σημαντικός σύμμαχος της Ουκρανίας, θα αφιερώσει φέτος περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της στην άμυνα

Η Βαρσοβία υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,13 δισεκατομμυρίου ευρώ για την παραγωγή 48 εκτοξευτών αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας που συνορεύει με την Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι εκτοξευτές M903 θα παραχθούν στην Πολωνία, όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην αμερικανική Raytheon και τον πολωνικό όμιλο Huta Stalowa Wola και θα παραδοθούν στον πολωνικό στρατό κατά το διάστημα 2027-2029.

«Η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Πολωνίας», δήλωσε κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής ο πολωνός υπουργός Αμυνας Βλαντισλάβ Κοσινιάκ-Καμίς. Πρόκειται για ένα νέο σημαντικό συμβόλαιο που εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του πολωνικού στρατού που επιταχύνθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, σημαντικός σύμμαχος της Ουκρανίας, θα αφιερώσει φέτος περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της στην άμυνα, μεταφραζόμενο σε 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Πολωνία, που συνεχίζει την προμήθεια σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα, υπέγραψε την Παρασκευή συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την αγορά εκατοντάδων πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120C AMRAAM, συμβόλαιο ύψους 855 εκατομμυρίων δολαρίων (783 εκατομμυρίων ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι δύο χώρες θα υπογράψουν την προσεχή Τρίτη οριστική συμφωνία για την αγορά 96 αμερικανικών μαχητικών ελικοπτέρων AH-64E Apache αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εν όψει της αγοράς αυτής, η Πολωνία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα με τις αμερικανικές εταιρείες Boeing και General Electric συμφωνία βιομηχανικών αντισταθμιστικών οφελών. Αυτά αφορούν την μεταφορά αρμοδιότητας συντήρησης των ελικοπτέρων αυτών σε πολωνικά εργοστάσια με συμβόλαια συνολικού ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο και φωτογραφίες: Έφτασε σε σπίτια η φωτιά στον Διόνυσο, εκκενώνονται Παίδων Πεντέλης και 414 στρατιωτικό νοσοκομείο

Η συγκινητική ανάρτηση του Καραλή με τον Αντετοκούνμπο για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Χολιγουντιανό σόου από τον Τομ Κρουζ στο Παρίσι - Μπήκε... πετώντας και έφυγε με μηχανή, βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr