Μια 50χρονη σπρίντερ θα γίνει η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες

Για την διεμφυλική γυναίκα, η συμμετοχή της στους Αγώνες αποτελεί ένα σημαντικό «σύμβολο συμπερίληψης», ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι μαζί της

Η Βαλεντίνα Πετρίλο πρόκειται να γίνει η πρώτη ανοιχτά διεμφυλική αθλήτρια που θα αγωνιστεί σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Παρίσι.

Η 50χρονη σπρίντερ - η οποία αγωνίζεται στην κατηγορία γυναικών Τ12, για αθλήτριες με προβλήματα όρασης - ξεκίνησε τη φυλομετάβασή της το 2019.

Η Πετρίλο, η οποία θα τρέξει στις κούρσες των 200μ. και 400μ. της Τ12, δήλωσε στο BBC Sport ότι η συμμετοχή της στους Αγώνες αποτελεί ένα σημαντικό «σύμβολο συμπερίληψης».

Ωστόσο, η Μαριούτσια Κιλέρι, αθλήτρια και δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει αρκετές συναθλήτριές της οι οποίες αντιτίθενται στη συμμετοχή της Πετρίλο, σχολίασε ότι «η συμπερίληψη νίκησε τη δικαιοσύνη». Σύμφωνα με την ίδια, εφόσον έχει ληφθεί η απόφαση, δεν μπορούν πλέον να γίνουν πολλά για να αλλάξει.

Πέρυσι, η Πετρίλο κέρδισε δύο χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα-Στίβου.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), δήλωσε στο BBC Sport ότι, αν και η Πετρίλο είναι «ευπρόσδεκτη» στο Παρίσι σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές της World Para Athletics, ο ίδιος θα ήθελε να δει μια «κοινή» πολιτική για τα διεμφυλικά άτομα στον αθλητικό κόσμο.

Τι λένε οι κανόνες;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική στον κόσμο του αθλητισμού σχετικά με την συμπερίληψη τρανς αθλητών και αθλητριών στις διοργανώσεις.

Η IPC επιτρέπει στους διεθνείς αθλητικούς φορείς να καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών της World Athletics και της World Para Athletics.

Η World Athletics έχει απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο πρόεδρός της, Σεμπάστιαν Κόου, δήλωσε ότι η απόφαση βασίστηκε στην επιθυμία να «διατηρηθεί η δικαιοσύνη για τις αθλήτριες» που υπερτερεί κάθε άλλης σκέψης.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της World Para Athletics, ένα άτομο που αναγνωρίζεται νομικά ως γυναίκα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στην κατηγορία που του επιτρέπει η αναπηρία του.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη ΒΑ Αττική: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες, «δύσκολη κατάσταση» λέει η Πυροσβεστική, σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα

Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πέταξαν στον... αέρα τον Κουρουγκλίεφ κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr