Βίντεο: Είπε «είστε ηλίθιοι» για την απαγόρευση του Instagram από τον Ερντογάν και τη συνέλαβαν

Βίντεο: Είπε «είστε ηλίθιοι» για την απαγόρευση του Instagram από τον Ερντογάν και τη συνέλαβαν

Η νεαρή γυναίκα επέκρινε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί (2 Αυγούστου) στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram - Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης αντιδρά στη σύλληψη της Dilruba Y, σύμφωνα με τοπικά μέσα

ergogan-instagram-silipsi
Τουρκικό δικαστήριο διέταξε χθες, Δευτέρα, τη σύλληψη μιας γυναίκας με κατηγορίες για υποκίνηση μίσους και εξύβριση του προέδρου αφού επέκρινε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, σε μια συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι περαστικών στο δρόμο, όπως έγινε γνωστό από τον τηλεοπτικό σταθμό Habertuk και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση στο Instagram στις 2 Αυγούστου υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν συμμορφώνεται με τους τουρκικούς «νόμους και κανονισμούς» και με τις ευαισθησίες της τουρκικής κοινής γνώμης. Ήρε την απαγόρευση το Σάββατο, αφού ανακοίνωσε πως το μέσο αυτό, το οποίο ανήκει στη Meta Platforms, συμφώνησε να συνεργασθεί με τις αρχές για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης.



Σε συνέντευξή της που αναρτήθηκε σε κανάλι του YouTube την περασμένη εβδομάδα, όταν το Instagram ήταν ακόμα μπλοκαρισμένο, η γυναίκα Dilbura Y. ήταν μία ανάμεσα σε αρκετούς περαστικούς που ερωτήθηκαν τι πιστεύουν για την απαγόρευση.


Η νεαρή γυναίκα δήλωσε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα: «Αν αφήσουμε το κοινοβουλευτικό σύστημα στην καρδιά του 21ου αιώνα και δώσουμε ολόκληρη τη χώρα σε έναν μόνο άνθρωπο, αυτός θα τη χρησιμοποιήσει όπως ''τον στάβλο του πατέρα του''». Στη συνέντευξή της, η νεαρή γυναίκα είπε για τους ανθρώπους που υποστηρίζουν την απαγόρευση του Instagram αλλά και τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων: «Είστε ηλίθιοι. Παραδίδετε όλα τα δικαιώματα της ελευθερίας σας σε ένα μόνο άτομο».

Κλείσιμο
Η Meta δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει τη σύλληψη.

Η χθεσινή σύλληψη, την οποία διέταξε τοπικό δικαστήριο στη Σμύρνη, πραγματοποιήθηκε αφού ο επικεφαλής του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου RTUK επέκρινε συνεντεύξεις που γίνονται στο δρόμο και δημοσιοποιούνται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενος ότι «χειραγωγούν την κοινή γνώμη».

Η απαγόρευση της πρόσβασης στο Instagram επιβλήθηκε αφού κορυφαίος τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι μπλοκάρει αναρτήσεις που εκφράζουν συλλυπητήρια για το φόνο του Ισμαήλ Χανίγια, του αρχηγού της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Την ίδια ώρα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης προέβη σε γραπτή δήλωση, αντιδρώντας στη σύλληψη της νεαρής γυναίκας.

«Θέλουμε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη», ανέφερε ο δικηγορικός σύλλογος στην ανακοίνωσή του:

«Η κυβέρνηση δεν ανέχεται την κριτική.  Η ελευθερία της έκφρασης των ανθτώπων αφαιρείται και οι παράνομες τιμωρίες συνεχίζουν να ισχύουν στο καθεστώς του ενός ανδρός... Σήμερα, μια νέα προστέθηκε στις αποφάσεις "σύλληψης" που εκδίδονται ως τρόπος τιμωρίας χωρίς δίκη. Σήμερα, ένα άτομο στη Σμύρνη συνελήφθη μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε τις σκέψεις του σε μια συνέντευξη στο δρόμο. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αντίθετα με την πρακτική- η "σύλληψη" δεν είναι ποινική κύρωση, αλλά ένα μέτρο ασφαλείας που μπορεί να εφαρμοστεί με την παρουσία πολύ αυστηρών προϋποθέσεων. Βάλτε αμέσως τέλος στις δυσανάλογες, παράνομες συλλήψεις και "προφυλακίσεις" που αποσκοπούν στη φίμωση και τον εκφοβισμό των μελών της κοινωνίας. Υπακούστε στο νόμο!».

Ειδήσεις σήμερα:

Οικογένεια Τσιτσιπά: Γιατί ο Στέφανος βρίζει δημόσια τους γονείς του

14 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους από τη φωτιά στην Αττική - Διυπουργική σύσκεψη το απόγευμα υπό τον Μητσοτάκη

Η άτυχη γυναίκα στο Πάτημα Χαλανδρίου έμεινε στη δουλειά της για να συμπληρώσει μεροκάματα και την πρόλαβε η φωτιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης