Πήγαν στο Διάστημα για 8 μέρες αλλά εγκλωβίστηκαν για 8 μήνες - Το σκληρό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν

Πήγαν στο Διάστημα για 8 μέρες αλλά εγκλωβίστηκαν για 8 μήνες - Το σκληρό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν

Το πλήρωμα των αστροναυτών του Starliner της Boeing είναι αποκλεισμένο στον ISS μέχρι τις αρχές του 2025 λόγω τεχνικών προβλημάτων στο όχημά τους

nasa-arthrou
Πολλοί από εμάς -και ίσως όλοι- δεν θα βλέπαμε με κακό μάτι να παραμείνουμε στο Διάστημα λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται για να τελειώσει η δουλειά μας εκεί. Αρκεί, βέβαια, η ζωή μας να είχε τα στοιχειώδη.

Σε αυτή τη θέση έχουν βρεθεί οι δύο αστροναύτες της Boeing που είχαν αναχωρήσει τον Ιούνιο για να περάσουν οκτώ ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η Σουνίτα Γουίλιαμς και ο Μπάρι Γουίλμορ ήταν το πρώτο πλήρωμα του οχήματος Starliner της Boeing, η οποία ανταγωνίζεται την SpaceX. Και οι δύο, στα 58 και τα 61 αντίστοιχα, έχουν εμπειρία από το ταξίδια τους στο Διάστημα.

Ωστόσο, τεχνικά προβλήματα που αποδείχτηκαν πιο σοβαρά από όσο περίμεναν, θα τους κρατήσουν αρκετούς μήνες στον ISS, με την επιστροφή του να έχει μετατεθεί ακόμη και για το 2025.

Στο όχημά τους εμφανίστηκαν διαρροές στο σύστημα με το ήλιον και προβλήματα στους κινητήρες που δυσκολεύουν την ασφαλή επάνοδο. Αν και η Boeing λέει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας, η NASA έχει αρχίζει να εξετάζει εναλλακτικές, όπως να τους φέρουν πίσω με πτήση της Space X. Σε έσχατη λύση, το Starliner θα επιστρέψει στη Γη χωρίς το πλήρωμά του που θα μεταβεί με άλλη και ασφαλέστερη πτήση.

Κλείσιμο
Για το πώς θα περάσουν αυτούς τους μήνες και πώς θα αντέξουν σωματικά ή πολύ περισσότερο πνευματικά, απαντά το Sky News που αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της ζωής στο Διάστημα.

Καταρχάς, οι δύο αστροναύτες θα μοιράζονται τον ISS με τέσσερις Αμερικανούς και τρεις Ρώσους. Η τελευταία αποστολή προμηθειών από τη Γη έφτασε στον ISS στις 6 Αυγούστου, με περίπου τρεις τόνους καύσιμα και άλλα εφόδια. 

programma-21


Μια μέρα στη ζωή ενός αστροναύτη της NASA

06:00 Ξύπνημα
06:00-07:30 Πλύσιμο, βούρτσισμα δοντιών, χρήση τουαλέτας και κατανάλωση πρωινού
07:30-08:00 Ημερήσια διάσκεψη προγραμματισμού με τον Έλεγχο Αποστολής
08:00-12:00 Πρωινή βάρδια εργασίας
12:00-13:00 Άσκηση
13:00-14:00 Μεσημεριανό γεύμα
14:00-17:00 Απογευματινή βάρδια εργασίας
17:00-18:00 Άσκηση
18:00-19:00 Απογευματινή βάρδια
19:00-19:30 Απογευματινό τηλεφώνημα προγραμματισμού με το Χιούστον
19:30-20:30 Δείπνο
20:30-21:30 Χαλάρωση και ελεύθερος χρόνος
21:30 Ώρα για ύπνο

Μπορεί ο ISS να είναι μεγαλύτερος και από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, με μήκος σχεδόν 110 μέτρα, ωστόσο δεν είναι πολυτελής. Διαθέτει για τους ενοίκους του έξι υπνοδωμάτια, δύο μπάνια και γυμναστήριο.

Για το οξυγόνο ο ISS έχει τα δικά του συστήματα, ενώ για το νερό ανακυκλώνει τα ούρα των ενοίκων και συλλέγει την υγρασία μέσα στον Σταθμό. Γεύματα υπάρχουν αρκετά για όλους, αλλά και πάλι πρόκειται για τροφές ειδικά για τις συνθήκες του Διαστήματος. Είναι αποξηραμένες ή έτοιμες τροφές που θέλουν μόνο ζέσταμα. Για αλλαγή οι αστροναύτες μπορούν να πάρουν λίγο από το αγαπημένος τους τρόφιμο από το σπίτι τους.

Οι αστοναύτες παίρνουν στα προσωπικά τους είδη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα (που πρέπει να φτύνουν ή να καταπίνουν), αλλά και τσατσάρα που είναι ένα ελάχιστα χρήσιμο αντικείμενο στο Διάστημα γιατί η έλλειψη βαρύτητας κρατά τα μαλλιά όρθια.

Αυτό έδειχνε η Γουίλιαμς σε βίντεο για τη NASA σε προηγούμενη αποστολή της στον ISS.

Station Tour: Harmony, Tranquility, Unity


Εύκολος είναι ο ύπνος γιατί η έλλειψη βαρύτητας κάνει κάποιον να μην αισθάνεται αν κοιμάται όρθιος ή με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Για αυτό και υπάρχουν στον ISS ατομικοί θάλαμοι ύπνου, όπως οι τηλεφωνικοί.

Απαραίτητο, τέλος, είναι το γυμναστήριο γιατί η παρατεταμένη έλλειψη βαρύτητας προκαλεί απώλειες στους μύες και τα οστά.

Αντίθετα, η χρήση της τουαλέτας είναι, όμως αρκετά διαφορετική στο Διάστημα. Αν και οπτικά μοιάζει με ό,τι έχουμε στη Γη, έχει δύο σωλήνες, για τα ούρα και τα κόπρανα, που τα «ρουφούν» από το σώμα χωρίς να λερώνουν το σώμα του αστροναύτη. Χαρτιά και μαντηλάκια με αντισηπτικό είναι διαθέσιμα «αν τα πράγματα δεν πάνε καλά».

toualeta-nasa-1
Η τουαλέτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Ειδήσεις σήμερα:

Ανείπωτη τραγωδία στη Χαλκιδική: Εντοπίστηκε νεκρή 8χρονη σε πισίνα κατασκήνωσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει το Κίεβο στα ρωσικά εδάφη, ο Πούτιν αναζητά τη δική του απάντηση

Ποπίριν: Αυστραλός τενίστας πήρε τίτλο στον Καναδά και 1 εκατ. δολάρια και εξήγησε: Έλειπε η κοπέλα μου και κέρδισα - Βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης