Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι το τρίγωνο που έχουν ζωγραφίσει στα άρματα οι Ουκρανοί - «Εισβάλαμε στο Κουρσκ χωρίς αντίσταση»
Τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για ουκρανική «εκδίκηση» απέναντι στο Ζ που είχαν τα ρωσικά άρματα κατά την εισβολή στην Ουκρανία - Αισιοδοξία στην ουκρανική πλευρά, ποια είναι τα κέρδη στο πεδίο
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένα από τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει εντύπωση κατά την εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ είναι το τρίγωνο που έχουν ζωγραφισμένο τα άρματά τους. Τα τανκς, τα φορτηγά και ο στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ που φέρουν τη σήμανση, βαμμένα με μπογιά ή κολλημένα με ταινία, έχουν αναγκάσει την εκκένωση περίπου 180.000 Ρώσων πολιτών από τα σπίτια τους.
Αυτό ήταν αρκετό για ορισμένους ώστε να χαρακτηρίσουν την πρώτη εισβολή στο ρωσικό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως «επιχείρηση τρίγωνο». Στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, ένα άρμα T64 με ένα τρίγωνο στην εμπρόσθια θωράκισή του εθεάθη να κατηφορίζει σε έναν χωματόδρομο κοντά στα σύνορα.
Οι αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δείξουν αν η ουκρανική επίθεση, που έχει δώσει στο Κίεβο πολλές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους, θα καταφέρει να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου προς όφελός του.
Ως τότε η αισιοδοξία περισσεύει στους στρατιώτες και τους πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Ουκρανός στρατιώτης που ακόμη βρίσκεται μέσα σε ρωσικό έδαφος είπε στο BBC μέσω του Telegram ότι η επιχείρηση χρειάστηκε πολλούς μήνες προσεκτικού σχεδιασμού για να λειτουργήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
«Μπήκαμε εύκολα, χωρίς αντίσταση», είπε και εξήγησε ότι στις 6 Αυγούστου, πρώτη ημέρα της επιχείρησης στο Κουρσκ, «οι πρώτες ομάδες διέσχισαν [τα σύνορα] μέσα στη νύχτα σε πολλές κατευθύνσεις». Σχεδόν αμέσως οι ομάδες αυτές έφτασαν στα δυτικά προάστια της πόλης Σούτζα, ένα σημαντικό κέντρο στο δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου που φτάνει στην Ευρώπη.
🇺🇦 Kursk advance: Ukrainian soldier says Sudzha isn't under Russian control
— The Telegraph (@Telegraph) August 13, 2024
Follow the latest updates on our live blog 👇https://t.co/XIb7zXusMk pic.twitter.com/zXQabFT2Ll
A Ukrainian soldier filmed himself celebrating the invasion of Russia's Kursk region from the town of Sudzha where he shouted "glory to Ukraine".https://t.co/f9vEnClbHP pic.twitter.com/abHTN6xEpA
— Sky News (@SkyNews) August 13, 2024
Ο ίδιος στρατιώτης λέει ότι οι Ρώσοι που συναντούν δεν προβάλλουν αντίσταση. «Δεν τους αγγίζουμε και είτε μας φέρονται ψυχρά, είτε αρνητικά», επισημαίνει και εξηγεί ότι «μας παραπλανούν για τις θέσεις των Ρωσικών στρατευμάτων».
#Lyubimovka is free! Video after clearing a village from Russian soldiers.Kursk region 🔥#Sudzha #Kursk #UkraineWarNews #UkraineWar #UkraineRussiaWar #RussiaIsATerroristState #RussianArmy pic.twitter.com/KXCGyhHRw4
— ✝ ⚔️ Hunter UA ✠ 🇺🇸🇺🇦 (@UaCoins) August 13, 2024
Στο BBC μίλησε Ουκρανός στρατιωτικός που είχε λάβει μέρος με τη μονάδα του, η οποία έχει drone, στην εισβολή. Αποστολή του ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για την επιθετική ενέργεια. «Είχαμε εντολές να έλθουμε εδώ, αλλά δεν γνωρίζαμε τι σήμαιναν», είπε και πρόσθεσε ότι με τη μονάδα του «καταστείλαμε τα μέσα επικοινωνίας και επιτήρησης του εχθρού για να ανοίξουμε τον δρόμο».
Μέχρι πριν από μια εβδομάδα η βόρεια Ουκρανία φοβόταν μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Τώρα ο τροχός γύρισε και ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος στους πολίτες, που θέλουν ο στρατός τους να προχωρήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ως τη Μόσχα.
«Μας επιτέθηκε πρώτη η Ρωσία, τώρα τα αγόρια μας απάντησαν και έδειξαν τι είναι ικανοί να κάνουν. Θα είχαμε καταλάβει την περιοχή νωρίτερα αν είχαμε την άδεια», λέει στο βρετανικό δίκτυο πολίτης.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υπολείπονται αριθμητικά των ρωσικών και πάσχουν από έλλειψη δυνάμεων. «Για να κρατήσουμε τα εδάφη θέλουμε δύο πράγματα: περισσότερες πόλεις σαν τη Σούτζα υπό τον έλεγχό μας και εφεδρείες. Το μέτωπό μας είναι έτοιμο να “σκάσει” και δεν γνωρίζουμε πού θα τις βρούμε».
Daily Ukraine map thread for Monday 12th August 2024
— Ukraine Control Map (@UAControlMap) August 13, 2024
Highlights: Ukrainian forces advance over 20 kilometers towards Gir'i, Kursk. An ambush then occurred, stopping the advance but it likely puts many of the settlements until then under Ukrainian control.
We've added a… pic.twitter.com/m7mIeBlTER
Κέρδη και απώλειες στα εδάφη
Τα στοιχεία που δίνουν και οι ίδιοι οι Ρώσοι για την ουκρανική επίθεση μιλούν για 28 χωριά και οικισμούς που είναι στα χέρια της Ουκρανίας και περίπου 200.000 Ρώσους που έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους. Δεν είναι σαφές πόση ακριβώς ρωσική γη κατέχει η Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να είναι 800 με 1000 τ.χλμ.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) στην ανάλυσή του εκτιμά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε 800 τ.χλμ εντός της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, σύμφωνα με ρωσικές πηγές τις οποίες συγκέντρωσε. Αντιθέτως η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ελέγχει 1.000 τ.χλμ. ρωσικού εδάφους στην ίδια περιφέρεια.
Το εδαφικό ισοζύγιο είναι, πάντως, με την πλευρά της Ρωσίας, που κατέλαβε 1.360 τ.χλμ εντός του ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους. Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας κατά την ίδια περίοδο δεν της απέφεραν παρά μόνο 20 τ.χλμ, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η μεγάλη, αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023 επέτρεψε στο Κίεβο να ανακαταλάβει περίπου 250 τ.χλμ. στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια.
Ωστόσο, η προέλαση των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος δεν σταμάτησε μετά την αιφνιδιαστική ουκρανική επίθεση της 6ης Αυγούστου: ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άλλα 69 τ.χλμ. εδαφών από την ημέρα αυτή και συνολικά 111 τ.χλμ. από τις αρχές του μήνα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 201 τ.χλμ. που κατέλαβε τον Ιούλιο.
Συνολικά, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία κατέλαβε 65.891 τετρ. χλμ. ουκρανικού εδάφους (δεδομένα μέχρι τη 12η Αυγούστου). Μαζί με την προσαρτημένη Κριμαία (2014) και τις ζώνες της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονταν ήδη από τη Μόσχα πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία έχει καταλάβει 108.070 τετρ. χλμ. ή το 18% της Ουκρανίας, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.
Οι υπολογισμοί του Γαλλικού Πρακτορείου έγιναν με βάση τις καθημερινές ανακοινώσεις του ISW, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε δημόσιες πληροφορίες και από τις δύο πλευρές και στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Ειδήσεις σήμερα:
Χαλκιδική: Πώς έγινε η τραγωδία σε κατασκήνωση - Δεν έβρισκαν το κοριτσάκι στην καταμέτρηση των παιδιών
Πήγαν στο Διάστημα για 8 μέρες αλλά εγκλωβίστηκαν για 8 μήνες - Το σκληρό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν
Άγρια συμπλοκή σε πλοίο με προορισμό τη Ραφήνα - Μαρτυρίες ότι βγήκε όπλο, 14 συλλήψεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr