Σπάνια αντικείμενα του Τιτανικού φυλάσσονται σε μυστική αποθήκη: Οι άγνωστες ιστορίες τους, δείτε βίντεο

Σπάνια αντικείμενα του Τιτανικού φυλάσσονται σε μυστική αποθήκη: Οι άγνωστες ιστορίες τους, δείτε βίντεο

Αμερικανική εταιρεία έχει τα δικαιώματα διάσωσης του πλοίου και με την πάροδο των ετών έχει ανασύρει 5.500 αντικείμενα από τον τόπο του ναυαγίου

titanic_xr
Μια τσάντα φτιαγμένη από δέρμα αλιγάτορα και μερικά μικροσκοπικά φιαλίδια αρώματος που εξακολουθούν να αναδύουν έντονο άρωμα είναι μερικά μόνο από τα άγνωστα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο του Τιτανικού και φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία στις ΗΠΑ.

Η ακριβής τοποθεσία της αποθήκης όπου φυλάσσονται αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, λόγω της μεγάλης αξίας του περιεχομένου της, σύμφωνα με το BBC. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρίσκεται κάπου στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ».

Το BBC είχε την ευκαιρία να μπει στην εν λόγω εγκατάσταση αποθήκευσης και να ανακαλύψει τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από μερικά από αυτά τα αντικείμενα.

Δείτε βίντεο:
Rarely-seen items recovered from Titanic wreckage | BBC News
Κλείσιμο

Η τσάντα από αλιγάτορα

«Είναι μια πραγματικά όμορφη, μοντέρνα μικρή τσάντα» λέει η Τομασίνα Ρέι διευθύντρια συλλογών για την RMS Titanic, την εταιρεία που έχει ανακτήσει αυτά τα αντικείμενα. Η αμερικανική εταιρεία έχει τα δικαιώματα διάσωσης του πλοίου και με την πάροδο των ετών έχει ανασύρει 5.500 αντικείμενα από τον τόπο του ναυαγίου, μια επιλογή από τα οποία εκτίθεται σε όλο τον κόσμο.

Η τσάντα είναι φτιαγμένη από δέρμα αλιγάτορα, που έχει επιβιώσει δεκαετίες στα βάθη του Βόρειου Ατλαντικού. Τα αντικείμενα μέσα της έχουν επίσης διατηρηθεί, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της ζωής της ιδιοκτήτριά της, μίας επιβάτιδος τρίτης θέσης ονόματι Μάριαν Μίνγουελ.


«Ήταν μια 63χρονη μοδίστρα, ταξίδευε στις ΗΠΑ για να βρεθεί με την κόρη της που είχε μείνει πρόσφατα χήρα» λέει η Τομασίνα. Ανάμεσα στα αναμνηστικά που υπήρχαν στο εσωτερικό της στάντας ήταν και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία, που πιστεύεται ότι ήταν της μητέρας της Μάριαν Μινγουέλ.

Υπήρχαν επίσης έγγραφα που θα χρειαζόταν για τη νέα της ζωή στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης μιας χειρόγραφης συστατικής επιστολής από τον πρώην ιδιοκτήτη του σπιτιού της στο Λονδίνο.

«Η κάρτα ιατρικού ελέγχου της ήταν επίσης μέσα, καθώς όλοι οι επιβάτες της τρίτης θέσης έπρεπε να αποδείξουν ότι δεν έφερναν ασθένειες από τις ΗΠΑ. Αλλά αυτό το λερωμένο από το νερό έγγραφο αποκαλύπτει μια τραγική τροπή της μοίρας. Η Μάριαν Μινγουέλ είχε κλείσει θέση στο Majestic, ένα άλλο πλοίο της White Star Line. Αλλά δεν απέπλευσεκαι και το έγγραφο δείχνει ότι η Μίνγουελ μεταφέρθηκε στον Τιτανικό και έγινε ένας από τους 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Το να μπορούμε να πούμε την ιστορία της και να έχουμε αυτά τα αντικείμενα είναι πολύ σημαντικό. Διαφορετικά είναι απλώς ένα ακόμη όνομα στη λίστα» λέει η Τομασίνα.

Αρώματα που μυρίζουν ακόμα

Αντικείμενα που ανήκαν σε επιζώντες έχουν επίσης ανασυρθεί από τον βυθό. Η Τομασίνα ανοίγει ένα πλαστικό δοχείο και μια γλυκιά μυρωδιά γεμίζει τον αέρα. «Είναι πολύ ισχυρό» παραδέχεται. Στο εσωτερικό υπάρχουν μικροσκοπικά φιαλίδια με άρωμα. Είναι σφραγισμένα, αλλά το έντονο άρωμά τους διαφεύγει, ακόμη και μετά από δεκαετίες στο βυθό της θάλασσας. «Υπήρχε ένας πωλητής αρωμάτων στο πλοίο και είχε πάνω από 90 από αυτά τα μικρά φιαλίδια αρωμάτων» εξηγεί. Το όνομά του ήταν Αντόλφ Σάαλφελντ και ταξίδευε ως επιβάτης δεύτερης θέσης.

Ο Σάαλφελντ ήταν ένας από τους 700 ανθρώπους που επέζησαν, σύμφωνα με το BBC. «Είχε πεθάνει όταν το βρήκαμε αυτό» λέει η Τομασίνα.


Η σαμπάνια

Παράλληλα, στη συλλογή περιλαμβάνεται επίσης ένα μπουκάλι σαμπάνιας, με τον φελλό. «Λίγο νερό πιθανόν να είχε μπει μέσα από τον φελλό καθώς συμπιέστηκε και εξισορρόπησε την πίεση. Και στη συνέχεια απλά έμεινε στον πυθμένα του ωκεανού» λέει η Τομασίνα. Όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε το 1912, αφού προσέκρουσε σε παγόβουνο, το πλοίο διαλύθηκε και το περιεχόμενό του χύθηκε έξω, δημιουργώντας ένα τεράστιο πεδίο συντριμμιών.

«Υπάρχουν πολλά μπουκάλια στον πυθμένα του ωκεανού και πολλές κατσαρόλες επίσης, επειδή ο Τιτανικός στην πραγματικότητα διαλύθηκε γύρω από μία από τις κουζίνες του», λέει η Τομασίνα. Στο πλοίο υπήρχαν χιλιάδες μπουκάλια σαμπάνιας. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου ήθελε οι επιβάτες της πρώτης θέσης να βιώσουν την απόλυτη χλιδή, με πολυτελές περιβάλλον και τα καλύτερα φαγητά και ποτά.

«Ήταν σαν ένα πλωτό παλάτι και ο Τιτανικός υποτίθεται ότι ήταν το πιο πολυτελές πλοίο» εξηγεί, «έτσι, το να έχει σαμπάνια, γυμναστήριο, να έχει όλες αυτές τις ανέσεις και αυτά τα σπουδαία πράγματα για τους επιβάτες θα ήταν πολύ σημαντικά γι' αυτούς».

Ο Τιτανικός βρισκόταν στο παρθενικό του ταξίδι, ταξιδεύοντας από το Σαουθάμπτον προς τις ΗΠΑ, όταν προσέκρουσε στο παγόβουνο. Το πλοίο διέθετε προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την εποχή και ήταν γνωστό ότι ήταν αβύθιστο. Η Τομασίνα έδειξε στο BBC μερικά από τα πριτσίνια του πλοίου, τους ογκώδεις μεταλλικούς πείρους που συγκρατούσαν τις χοντρές ατσάλινες πλάκες του. Θα πρέπει να υπήρχαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια από αυτά. «Όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός, υπήρχε η θεωρία ότι χρησιμοποιούσαν ίσως υποβαθμισμένα υλικά και αυτό ήταν που προκάλεσε τη γρηγορότερη βύθισή του» τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Πραγματογνωμοσύνη στην κατασκήνωση ζήτησε ο εισαγγελέας - «Εφεραν το παιδί μας νεκρό» λέει η γιαγιά της 8χρονης

Τα κίνητρα και η ψυχολογία των 14χρονων εφήβων που συνελήφθησαν για εμπρησμό στη Γλυφάδα - Μιλά η Αλεξάνδρα Καππάτου

Ισραηλινοί και Ουκρανοί διακινούσαν ναρκωτικά με τροχόσπιτα, ιστοπλοϊκά και... μπιτόνια στο Ισραήλ μέσω Ελλάδος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης