Ιταλία: Έβαψαν ροζ το δέρμα σε γκράφιτι της μαύρης ολυμπιονίκη του βόλεϊ, Πάολα Εγκόνου

Η Εγκόνου οποία πρωτοστάτησε στην κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου της Ιταλίας στο βόλεϊ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Μια τοιχογραφία που εξυμνεί την Ιταλίδα Ολυμπιονίκη του βόλεϊ Πάολα Εγκόνου έγινε στόχος «χυδαίου ρατσισμού» όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, αφού το δέρμα της αθλήτριας στην εικόνα βάφτηκε με ροζ σπρέι.

Η τοιχογραφία του καλλιτέχνη του δρόμου Laika αλλοιώθηκε μέσα σε μία ημέρα από τα αποκαλυπτήριά της σε τοίχο κοντά στην έδρα της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Coni) στη Ρώμη. Στην εικόνα απεικονιζόταν η Egonu, η οποία πρωτοστάτησε στην κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου της Ιταλίας στο βόλεϊ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς πηδάει για να χτυπήσει μια μπάλα με τις λέξεις «stop racism». Οι λέξεις σβήστηκαν επίσης από τους βάνδαλους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.



Η Egonu, 25 ετών, όπως σημειώνει ο Guardian, γεννήθηκε στην Ιταλία από γονείς από τη Νιγηρία. Η τοιχογραφία με την ονομασία Italianità ήταν επίσης η απάντηση της Laika σε ένα απόσπασμα από ένα μπεστ σέλερ ενός αμφιλεγόμενου στρατηγού και ευρωβουλευτή, του Roberto Vannacci, στο οποίο έγραφε ότι παρόλο που η Egonu ήταν «Ιταλίδα ως προς την υπηκοότητα .. τα φυσικά χαρακτηριστικά της» δεν «αντιπροσωπεύουν την ιταλικότητα».

Ο Vannacci, ο οποίος εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο με την υποστήριξη της ακροδεξιάς Λέγκας της Ιταλίας, επανέλαβε την άποψή του την Κυριακή αφού η Egonu αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ στον τελικό του γυναικείου βόλεϊ εναντίον των ΗΠΑ. Ο βανδαλισμός της τοιχογραφίας καταδικάστηκε ευρέως από πολιτικούς από όλο το φάσμα.

Η Πάολα Εγκόνου κατά την απονομή του μεταλλίου στην Εθνική Ιταλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού


Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στην Πάολα Εγκόνου και την πιο απόλυτη περιφρόνηση για αυτή τη σοβαρή χειρονομία χυδαίου ρατσισμού. Ο ρατσισμός είναι αηδιαστικός και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα του κόμματός της για την αλλαγή του νόμου που θα δίνει την ιθαγένεια κατά τη γέννηση στα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από αλλοδαπούς γονείς, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια των γονέων τους, ευθυγραμμίζοντας έτσι τη χώρα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από αλλοδαπούς γονείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο από την ηλικία των 18 ετών.



Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, δήμαρχος της Ρώμης, δήλωσε ότι ο βανδαλισμός ήταν «μια χυδαία προσβολή για έναν μεγάλο Ιταλό, ο οποίος έφερε τα χρώματα της χώρας μας στην κορυφή του κόσμου, και για έναν καλλιτέχνη που έχει δεσμευτεί να πολεμήσει κατά της ξενοφοβίας». Ο Simone Giannelli, μέλος της ιταλικής ομάδας βόλεϊ ανδρών, δήλωσε ότι οι βάνδαλοι ήταν «άκαρδοι, χωρίς αξιοπρέπεια και χωρίς ανθρωπιά».

Το 2022, η Egonu έκανε ένα διάλειμμα από την εθνική ομάδα, αφού δέχτηκε ρατσιστικές προσβολές στο διαδίκτυο μετά την ήττα της Ιταλίας από τη Βραζιλία στα ημιτελικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος. «Το να διαβάζω αυτά τα πράγματα και να τα ακούω με έκανε να αμφιβάλλω περισσότερο για τον εαυτό μου. Και το χειρότερο ήταν: «Είναι Ιταλίδα;» Ήμουν συντετριμμένη», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή της στο Al Jazeera.



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Άγριος καβγάς ανάμεσα σε τουρίστες και οδηγό ταξί στο κέντρο της Αθήνας γιατί δεν του έδιναν τα χρήματα της κούρσας

Απ' το Ροστόφ στη Χαλκιδική: Ο Ιβάν είναι εδώ, εμφάνιση με φωτογραφία από το Πόρτο Καρράς μετά από 4 χρόνια

Κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του Γιάννη Ζουγανέλη στον Βαρνάβα - «Πάει ο παράδεισός μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr