Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ «τσαλακώνει» το προφίλ του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ «τσαλακώνει» το προφίλ του Πούτιν

Η εικόνα του ανθρώπου που εγγυάται την ασφάλεια της Ρωσίας πλέον έχει υποστεί ρωγμές στο ρωσικό κοινό - Η Ρωσία κατασκευάζει άμυνες στο Κουρσκ για να σταματήσει την ουκρανική προέλαση

putin-m
Σε μία κατάσταση η οποία τον αναγκάζει να αλλάξει την στρατηγική του βρίσκεται πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν σε ρωσικό έδαφος καταλαμβάνοντας μεγάλα κομμάτια γης στο Κουρσκ.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχεται ο Ρώσος πρόεδρος, όμως, είναι περισσότερο αυτό του γοήτρου του, καθώς η εικόνα του «μοναδικού άνδρα που μπορεί να προστατεύσει τη Ρωσία» έχει ήδη «τσαλακωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.

Η επίθεση της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας συνεχίζεται για περισσότερο από μία εβδομάδα. Όσο περισσότερο συνεχίζεται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στη ρωσική ηγεσία και, ενδεχομένως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά στο κύρος του προέδρου Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια των δυόμισι δεκαετιών του στην εξουσία, ο Πούτιν έχει καλλιεργήσει την εικόνα του «κ. Ασφάλεια», του μοναδικού ανθρώπου σε αυτή την τεράστια χώρα που είναι ικανός να κρατήσει τους Ρώσους ασφαλείς και προστατευμένους.

Κλείσιμο
Η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του (η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία) παρουσιάστηκε στον ρωσικό λαό ως ένας τρόπος ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. Δυόμισι χρόνια μετά από αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν πολλά σημάδια εδώ για «ασφάλεια και σιγουριά».

Υπάρχει περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να έχουν προσχωρήσει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ- οι ρωσικές πόλεις δέχονται τακτικές επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη- τώρα οι Ουκρανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν ρωσικό έδαφος.

Φωτογραφίες και βίντεο του ουκρανικού στρατού από ρωσικούς οικισμούς εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Εκεί υψώνονται πλέον ουκρανικές σημαίες.




Με την επιλογή της γλώσσας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να δείξει στο ρωσικό κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Όταν αναφέρεται στην ουκρανική εισβολή έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή». Αντ' αυτού, έχει μιλήσει για «την κατάσταση στη συνοριακή περιοχή» ή για «τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα». Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επίσης αποκαλέσει την ουκρανική επίθεση «πρόκληση».

Ο Πούτιν παίρνει δυνάμεις από την Ουκρανία για να προστατεύσει το Κουρσκ

«Η Ρωσία έχει μεταφέρει ορισμένες μονάδες της τόσο από την περιοχή της Ζαπορίζια όσο και από την περιοχή της Χερσώνας στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας», δήλωσε στο Politico ο Dmytro Lykhoviy, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Το Κρεμλίνο επιτέθηκε αρχικά στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας κατά τις πρώτες ημέρες της πλήρους εισβολής του Πούτιν στις αρχές του 2022. Το Politico δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν μεταφερθεί πίσω στα σύνορα, αν και ο Lykhoviy δήλωσε ότι πρόκειται για «σχετικά μικρό» αριθμό μονάδων.

Για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά κέρδη, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν, ωστόσο, την επίθεσή τους στο Ποκρόβσκ και σε άλλα σημεία στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, σε ένα από τα πιο καυτά σημεία του πολεμικού μετώπου όπου η Ρωσία κερδίζει έδαφος.

Η Ρωσία κατασκευάζει άμυνες στο Κουρσκ

Δορυφορικές εικόνες από την περιοχή του Κουρσκ δείχνουν την κατασκευή ρωσικών χαρακωμάτων την τελευταία εβδομάδα μετά την έναρξη της ουκρανικής εισβολής.

Το BBC Verify εντόπισε πέντε τοποθεσίες όπου διακρίνονται αυτές οι άμυνες. Οι κατασκευές άρχισαν να εμφανίζονται στις δορυφορικές εικόνες τις ημέρες μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ. Τέτοιες άμυνες κατασκευάζονται συνήθως για να αποτρέψουν τις στρατιωτικές προόδους, ιδίως την πρόοδο των τεθωρακισμένων οχημάτων.

xarakomata-12


Τα χαρακώματα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 45-50 χλμ. από τα σύνορα και το πιο μακρινό σημείο που έχουμε παρατηρήσει ουκρανικές δυνάμεις να επιχειρούν εντός του Κουρσκ σε επαληθευμένο βίντεο είναι περίπου 28 χλμ. από τα σύνορα.

Ένα διαδικτυακό βίντεο που επαληθεύτηκε και γεωεντοπίστηκε δείχνει επίσης την κατασκευή ενός από τα χαρακώματα, με βαριά μηχανήματα δίπλα σε μια μεγάλη έκταση πασσαλωμένου χώματος που εκτείνεται παράλληλα με έναν κεντρικό δρόμο. Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα αμυντικά έργα υπό κατασκευή, αλλά η πυκνή νεφοκάλυψη της περιοχής τις τελευταίες ημέρες έχει επισκιάσει τις δορυφορικές εικόνες και σημαίνει ότι το BBC Verify δεν μπορεί να έχει καθαρή εικόνα του εδάφους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τώρα 74 οικισμούς στο Κουρσκ και συνεχίζουν την προέλασή τους. Δεν γνωρίζουμε κάποια συγκεκριμένη δήλωση της Ρωσίας σχετικά με τα χαρακώματα, αλλά η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εμπόδισε τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρήσουν περαιτέρω στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρέη προς τους δήμους: Έρχεται ρύθμιση μέχρι 60 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων από 75% έως 95%

Φειδίας Παναγιώτου: Αντιδράσεις για τη συνεργασία του ευρωβουλευτή με Τουρκοκύπριο influencer - Δείτε βίντεο

Σκάνδαλο στη Νορβηγία: Ο γιος της πριγκίπισσας παραδέχτηκε ότι χτύπησε τη σύντροφό του και ότι κάνει ναρκωτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης