Σκωτία: Τουριστικός φόρος στο Εδιμβούργο - Οι τουρίστες θα πληρώνουν καθημερινά 5% επιπλέον στα καταλύματά τους

Σκωτία: Τουριστικός φόρος στο Εδιμβούργο - Οι τουρίστες θα πληρώνουν καθημερινά 5% επιπλέον στα καταλύματά τους

Το μέτρο αποσκοπεί στο να μειώσει το οικιστικό πρόβλημα στην πόλη - 3.126 νοικοκυριά βρέθηκαν χωρις μόνιμη κατοικία, λόγω του υπερτουρισμού

edimbourgo-
Τουριστικό φόρο πρόκειται να επιβάλει η Σκωτία στους τουρίστες που την επισκέπτονται, προκειμένου να δοθεί μια πρόσκαιρη λύση στο μείζον οικιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον υπερτουρισμό.

Το Εδιμβούργο, όπως και πολλοί άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, συγκαταλέγονται στις πόλεις που παρουσιάζουν ιδιαίρτερα υψηλές τιμές στα ενοίκια, ενώ παράλληλα, 3.126 νοικοκυριά βρέθηκαν χωρις μόνιμη κατοικία, σε μεγάλο βαθμό, επειδή πολλά από τα σπίτια διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναφέρει ο Guardian. 

Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε την αιτία για πολλές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της οικιστικής κρίσης στη Σκωτία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετους ελέγχους αδειοδότησης και σχεδιασμού στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Για αυτό, το δημοτικό συμβούλιο του Εδιμβούργου αναμένεται να γίνει το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα εισαγάγει έναν ολοκληρωμένο φόρο επί των επισκεπτών, με τους τουρίστες και τους επισκέπτες να πληρώνουν καθημερινά 5% επιπλέον φόρο στα καταλύματά τους από τον Ιούλιο του 2026.

Κλείσιμο
Ο φόρος θα έχει ανώτατο όριο τις επτά συνεχόμενες διανυκτερεύσεις, θα καλύπτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και δωμάτια που ενοικιάζονται μέσω ιστοσελίδων, όπως η AirBnB, καθώς και hostel. Θα εξαιρεθούν μόνο οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ, τα άτομα με αναπηρία, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες και οι χώροι για τσιγγάνους-ταξιδιώτες.

Με τα έσοδα από τον τουριστικό φόρο, οι δημοτικές αρχές υπολογίζουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν ως και 58 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τις δημόσιες υποδομές, όπως πάρκα, αλλά και για να κατασκευάσουν δημοτικές κατοικίες και προσιτά σπίτια για τους κατοίκους της περιοχής, για να αντιμετωπίσουν το οικιστικό πρόβλημα στο Εδιμβούργο.

Παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις με πρόβλημα υπερτουρισμού, όπως η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Λισαβόνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ζούκερμπεργκ τιμά τη σύζυγό του με ένα τεράστιο άγαλμα στην αυλή του – Είναι… πράσινη με ασημένιο μανδύα

Φειδίας Παναγιώτου: Αντιδράσεις για τη συνεργασία του ευρωβουλευτή με Τουρκοκύπριο influencer - Δείτε βίντεο

Σκάνδαλο στη Νορβηγία: Ο γιος της πριγκίπισσας παραδέχτηκε ότι χτύπησε τη σύντροφό του και ότι κάνει ναρκωτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης