«Πραγματικό δίλημμα» για τον Πούτιν η αντεπίθεση των Ουκρανών: Χτυπήματα από ξηρά και αέρα στο γόητρο της Μόσχας

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει πλέον τουλάχιστον 74 χωριά μόνο στην περιοχή του Κουρσκ - Η ουκρανική αντεπίθεση αποκάλυψε το βάθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός

Με ένα σφυροκόπημα στις αεροπορικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κουρσκ συνοδεύτηκε τις τελευταίες ώρες η ουκρανική αντεπίθεση, καθώς το Κίεβο φαίνεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών της επιθετικής του τακτικής, που ξεδιπλώνεται από τις 6 Αυγούστου και εξής.

Σε σημείο που η ουκρανική αντεπίθεση να «δημιουργεί ένα πραγματικό δίλημμα» στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Και αυτό, γιατί εκτός από τις συγκρούσεις στην ξηρά, με ένα μπαράζ χτυπημάτων μέσω πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι Ουκρανοί ανάγκασαν την Μόσχα να θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας το πρώτο, εντυπωσιακό αποτέλεσμα απέναντι στο ρωσικό γόητρο.

Από πλευράς της, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της είχαν σταματήσει την προέλαση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, όμως αντικρουόμενες πληροφορίες μετέδωσαν Ρώσοι πολεμικοί μπλόγκερς, την ώρα που το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει πλέον τουλάχιστον 74 χωριά μόνο στην περιοχή. Δεν είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως η Ουκρανία φέρεται ικανοποιημένη με τη μέχρι τώρα έκβαση της αντεπίθεσης, τη στιγμή που «η SBU συνεχίζει να αποδυναμώνει μεθοδικά το αεροπορικό στοιχείο της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής», όπως εξήγησε στο Politico υπό καθεστώς ανωνυμίας ανώτερος αξιωματικός της.



«Ήταν η ισχυρότερη επίθεσή μας από την αρχή του πολέμου» ανέφερε ο ίδιος για την αεροπορική αντεπίθεση κι ενώ το Κρεμλίνο απέσυρε μερικά στρατεύματα από τη νότια Ουκρανία και πίσω στο έδαφός του, για να προσπαθήσει να αποκρούσει την κλιμακούμενη εισβολή, όπως περιέγραψε ο Νταμίτρο Λικοβίι, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Κατόπιν αυτών, ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχεται ο Ρώσος πρόεδρος είναι περισσότερο αυτό του γοήτρου του, καθώς η εικόνα του «μοναδικού άνδρα που μπορεί να προστατεύσει τη Ρωσία» έχει ήδη «τσαλακωθεί», σημείωσε με έμφαση το BBC, όταν ο Πούτιν είχε καλλιεργήσει επί δεκαετίες την εικόνα του «κ. Ασφάλεια», του μοναδικού ανθρώπου σε αυτή την τεράστια χώρα που είναι ικανός να κρατήσει τους Ρώσους ασφαλείς και προστατευμένους.

Στην κατεύθυνση αυτή, η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του (η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία) παρουσιάστηκε στον ρωσικό λαό ως ένας τρόπος ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, αλλά δυόμιση χρόνια μετά από αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν πολλά σημάδια εδώ για «ασφάλεια και σιγουριά».



Τακτική καθησυχασμού

Μπροστά σε αυτήν την νέα συνθήκη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να δείξει στο ρωσικό κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή». Αντ' αυτού, έχει μιλήσει για «την κατάσταση στη συνοριακή περιοχή» ή για «τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα». Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επίσης αποκαλέσει την ουκρανική επίθεση «πρόκληση». Η πραγματικότητα, ωστόσο, φαντάζει αμείλικτη, με δεδομένο ότι «η Ρωσία έχει μεταφέρει ορισμένες μονάδες της τόσο από την περιοχή της Ζαπορίζια όσο και από την περιοχή της Χερσώνας στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ουκρανικού στρατού.

Αναγκαστική άμυνα

Ακόμη πιο αποκαλυπτικές είναι δορυφορικές εικόνες από την περιοχή του Κουρσκ, οι οποίες δείχνουν την κατασκευή ρωσικών χαρακωμάτων την τελευταία εβδομάδα μετά την έναρξη της ουκρανικής εισβολής.

Το BBC εντόπισε πέντε τοποθεσίες όπου διακρίνονται αυτές οι άμυνες. Οι κατασκευές άρχισαν να εμφανίζονται τις ημέρες μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ. Τέτοιες άμυνες κατασκευάζονται συνήθως για να αποτρέψουν τις στρατιωτικές προόδους, ιδίως την πρόοδο των τεθωρακισμένων οχημάτων. Τα χαρακώματα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 45-50 χλμ. από τα σύνορα και το πιο μακρινό σημείο που οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν εντός του Κουρσκ είναι περίπου 28 χλμ. από τα σύνορα.

Ένα διαδικτυακό βίντεο δείχνει ακόμη την κατασκευή ενός από τα χαρακώματα, με βαριά μηχανήματα δίπλα σε μια μεγάλη έκταση χώματος που εκτείνεται παράλληλα με έναν κεντρικό δρόμο. Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα αμυντικά έργα υπό κατασκευή, αλλά η πυκνή κάλυψη της περιοχής από σύννεφα τις τελευταίες ημέρες έχει επισκιάσει τις δορυφορικές εικόνες, όπως αναφέρει το BBC.



Χωρίς εφεδρείες και πληροφορίες

Πάντως, η ουκρανική αντεπίθεση αποκάλυψε το βάθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να παράξει πολλαπλά αποτελέσματα για το Κίεβο.

Ήδη ο ρωσικός στρατός δεν έχει επαρκή αποθέματα για την επιχείρηση, όπως υποστηρίζει το BBC, όταν το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ρωσία έχασε 70.000 άνδρες μέσα σε μόλις δύο μήνες, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 1.000 άνδρες την ημέρα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν παράλληλα ότι η Ουκρανία έχει καλύτερες πληροφορίες, μεταξύ άλλων και από τους δυτικούς συμμάχους, και καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες. Επιπλέον, η δομή διοίκησης της είναι πιο αποτελεσματική από τη ρωσική. Για το λόγο αυτό, το Κίεβο εξαπέλυσε την επίθεσή του στο πιο αδύναμο σημείο των ρωσικών γραμμών και οι εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις του κατάφεραν να εισχωρήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος.



Στο πλαίσιο αυτό, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας υποστήριξε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ελέγχουν πλέον πλήρως τη ρωσική συνοριακή πόλη Σούτζα, αναφέροντας στον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλέον «ολοκληρώσει» την «έρευνα και την καταστροφή» των ρωσικών στρατευμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα, φαίνεται στο Κίεβο πως έχει «ανοίξει η όρεξη» για περαιτέρω οργάνωση και όπως αναφέρει το BBC, καθώς εξετάζει το άνοιγμα στρατιωτικών γραφείων στο Κουρσκ, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να τονίζει σε ανάρτησή του ότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις ζωές του λαού της», αλλά θα ακολουθήσει αυστηρά το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια ώρα, τα ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν είδηση για κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στο Κουρσκ, ενώ από την έναρξη των επιχειρήσεων στα ρωσικά εδάφη, το Κίεβο κρατά 100 αιχμαλώτους πολέμου. Παράλληλα, η ουκρανική τηλεόραση, πρόβαλλε ουκρανικά στρατεύματα να κατεβάζουν ρωσική σημαία από ένα τριώροφο κτίριο στην πόλη Σούτζα και τρεις στρατιώτες να φωνάζουν «δόξα στην Ουκρανία», ενώ εξακολουθούν οι εκκενώσεις πόλεων και χωριών από ρωσικής πλευράς, με τους υπολογισμούς να θέλουν 121.000 ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από την ευρύτερη περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Πενήντα χρόνια από τον Αττίλα ΙΙ - Κίσινγκερ προς Ετσεβίτ: Αποθαρρύνουμε έντονα τους Βρετανούς από το να βοηθήσουν τους Έλληνες

Νέα μέτρα για να ανοίξουν 200.000 κλειστά σπίτια και να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια

Αναζητείται και ο νόμιμος εκπρόσωπος της κατασκήνωσης που πνίγηκε το οκτάχρονο κοριτσάκι - Ανακλήθηκαν οι άδειες στις πισίνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr