H WSJ αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από το σαμποτάζ στον Nord Stream: To ραντεβού στο μπαρ, το ΟΚ του Ζελένσκι και η ανταρσία

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη για διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος Ουκρανού δύτη - Διαψεύδει το Κίεβο την εμπλοκή του

Στο προσκήνιο έχει έρθει ξανά τα τελευταία 24ωρα το σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream το 2022 μετά την αποκάλυψη γερμανικών μέσων ενημέρωσης για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Ουκρανό δύτη Volodymyr Z. ως ενός εκ των δραστών της δολιοφθοράς.

Σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «ένα μεθυσμένο απόγευμα και ένα νοικιασμένο γιοτ: Η αληθινή ιστορία για το σαμποτάζ στον Nord Stream» η Wall Street Journal παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του παρασκηνίου που οδήγησε στις εκρήξεις στον αγωγό το 2022.



Το δημοσίευμα ξεκινά με αναφορά σε μια συνάντηση που έκαναν τον Μάιο του 2022 μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Ουκρανίας με επιχειρηματίες της χώρας προκειμένου να γιορτάσουν την επιτυχία των στρατευμάτων του Κιέβου να σταματήσουν, τότε, την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.

Κατά το δημοσίευμα σε εκείνη τη συνάντηση κάποιος από τους συμμετέχοντες, εν μέσω κατανάλωσης αλκοόλ, έκανε τη ριζοσπαστική πρόταση: «γιατί δεν ανατινάζουμε τον αγωγό Nord Stream;».

Εξηγώντας την πρότασή του το άτομο αυτό είπε ότι «ποιος καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει για την εισβολή στην Ουκρανία;».

Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας θέλουν, μάλιστα, τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι αρχικά να εγκρίνει το χτύπημα με το κόστος του σχεδίου να υπολογίζεται στις 300.000 ευρώ.



Όταν, όμως, η CIA έλαβε γνώση για τα σχέδια του Κιέβου, γράφει η Wall Street Journal, τότε κάλεσε αμέσως τον Ζελένσκι να ανακαλέσει το σχέδιο, πράγμα που κατά το δημοσίευμα προσπάθησε να κάνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Παρά, όμως, την εντολή Ζελένσκι ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αποφάσισε να προχωρήσει με το σχέδιο δολιοφθοράς του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.

Κατά το δημοσίευμα, τέσσερις ήταν οι ανώτατοι αξιωματικοί που συμμετείχαν ή είχαν γνώση του σχεδίου επίθεσης στον Nord Stream και όλοι υποστήριζαν ότι ήταν ένας «νόμιμος» στόχος.

Διαψεύδει το Κίεβο

Μετά το δημοσίευμα, αξιωματούχος της SBU, της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου εμπλέκεται με το σαμποτάζ προσθέτοντας ειδικά για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι «δεν ενέκρινε τέτοιες ενέργειες στο έδαφος τρίτων χωρών και δεν έδωσε τέτοιες εντολές».

Παρόμοια ήταν η διάψευση και από τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ ο οποίος αρνήθηκε την ανάμιξη της Ουκρανίας στις εκρήξεις και κατέδειξε αντ’ αυτού τη Ρωσία. «Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους… Και ποιος είχε όλα αυτά την στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποντολιάκ στο Reuters.

Ο δύτης Volodymyr Z. και το διεθνές ένταλμα σύλληψης

Το δημοσίευμα της WSJ έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη από ARD την Süddeutsche Zeitung και την Die Zeit για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για έναν Ουκρανό δύτη σχετικά με τα σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 αφού διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας που μέχρι προσφατα ζούσε στην Πολωνία έχει διαφύγει σε άγνωστη κατεύθυνση

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο εκπαιδευτής δυτών από την Ουκρανία με όνομα Volodymyr Z. φέρεται να ήταν μέλος της ομάδας δυτών που προκάλεσε τις εκρηξεις στους δύο αγωγούς αερίου το 2022.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα ο άνδρας έχει διαφύγει από την Πολωνία καθώς φέρεται να ενημερώθηκε για το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του από τις γερμανικές αρχές.

Όπως μεταδίδει η Bild ο άνδρας αυτός στο παρελθόν είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους για τυχόν εμπλοκή του στα σαμποτάζ και είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή δηλώνοντας έκπληκτος.



Οι γερμανικές αρχές, κατά τη δημοσιεύματα, φέρονται να έχουν ταυτοποιήσει άλλα δύο άτομα από την Ουκρανία, έναν άνδρα και μια γυναίκα, για εμπλοκή τους στα δύο σαμποτάζ χωρίς, όμως, να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μέτρα για να ανοίξουν 200.000 κλειστά σπίτια και να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ συνταξιούχοι και μισθωτοί που δήλωναν κάτω από €10.000 και ξόδευαν πάνω και από €200.000

«Πραγματικό δίλημμα» για τον Πούτιν η αντεπίθεση των Ουκρανών: Χτυπήματα από ξηρά και αέρα στο γόητρο της Μόσχας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr