Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν έφτασαν τους 40.000

Για ανθρώπινη τραγωδία και συλλογική ευθύνη απέναντι στους Παλαιστίνιους μιλούν διεθνείς οργανώσεις

Τους 40.000 έφτασε ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, αριθμός που σηματοδοτεί ένα «ζοφερό ορόσημο», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

Σε δήλωσή του, ο Φόλκερ Τουρκ ανέφερε πως «αυτή η αδιανόητη κατάσταση οφείλεται σε συντριπτικό βαθμό στις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων να συμμορφωθούν με τους κανόνες του πολέμου».

«Κατά μέσο όρο, περίπου 130 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα στη Γάζα τους τελευταίους 10 μήνες. Η κλίμακα της καταστροφής σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων και χώρων λατρείας από τον ισραηλινό στρατό είναι σοκαριστική.Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (ΔΑΔ) είναι πολύ σαφές σχετικά με την σημασία που έχει η προστασία των αμάχων, της μη στρατιωτικής περιουσίας και των υποδομών. Το Γραφείο μας έχει τεκμηριώσει σοβαρές παραβιάσεις του ΔΑΔ τόσο από τον ισραηλινό στρατό όσο και από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς», συνεχίζει ο Φόλκερ σε δήλωσή του.

Η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid δήλωσε «εξοργισμένη και συντετριμμένη» μετά την είδηση, χαρακτηρίζοντας την κάθε ζωή που χάνεται «ατομική τραγωδία». «Είναι μια συνεχιζόμενη θηριωδία και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», αναφέρει η οργάνωση, σύμφωνα με δηλώσεις που παρέχει ο Guardian.

H ActionAid κατηγόρησε «τις περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο» για το ότι «αρνήθηκαν να κάνουν το ελάχιστο για την προστασία της ζωής των πολιτών», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «συλλογική ντροπή όλων μας».


Ειδήσεις σήμερα:

Aνάλυση Guardian: Έχει ακόμα ο Πούτιν τη δύναμη να απαντήσει στην εισβολή της Ουκρανίας;

81ο Φεστιβάλ Βενετίας: H Τζολί ως Μαρία Κάλλας, ο Τζόκερ και οι Ελληνες

Πήλιο: Εγκλωβίστηκαν οχήματα στο πάρκινγκ στις Μηλιές μετά την κατάρρευση τμήματος δρόμου, δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr