Ακτίνα αισιοδοξίας από τις επαφές στη Ντόχα για τη Λωρίδα της Γάζας – Απούσα η Χαμάς

Ακτίνα αισιοδοξίας από τις επαφές στη Ντόχα για τη Λωρίδα της Γάζας – Απούσα η Χαμάς

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις λεπτομέρειες της εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας, για την οποία «απομένει πολλή δουλειά»

gaza_people
Έστω και χωρίς της Χαμάς, άρχισαν την Πέμπτη οι συνομιλίες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων.

Από πολλές πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη, αν και οι εμπλεκόμενοι κρατούν χαμηλά τους τόνους.

Ο διευθυντής της CIA Γούιλιαμ Μπέρνς και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ συναντήθηκαν την Πέμπτη με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς και με διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις «λεπτομέρειες της εφαρμογής» μιας πιθανής συμφωνίας, για την οποία, όπως δήλωναν από την πλευρά των ΗΠΑ, «απομένει πολλή δουλειά».

Κλείσιμο
Η Χαμάς, όπως είχε δηλώσει εδώ και ημέρες, δεν μετείχε στις συνομιλίες, προβάλλοντας σαν δικαιολογία τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη. Η παλαιστινιακή οργάνωση την αποδίδει στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί τον ρόλο του.

Η Washington Post επισημαίνει ότι υπήρξαν σήμερα ενδείξεις ότι η επανάληψη των συνομιλιών θα μπορούσε να καθυστερήσει νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ, το προπύργιο της οποίας είναι στον νότιο Λίβανο.

«Η Χεζμπολάχ δεν θα προβεί σε αντίποινα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κατάρ, επειδή δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για την παρεμπόδιση των συνομιλιών ή μιας πιθανής συμφωνίας», δήλωσε άτομο με στενούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ. «Τα αντίποινα μπορούν να περιμένουν», σχολίασε.

Από την πλευρά της η Χαμάς λέει ότι θα επανέλθει στις συνομιλίες αν λάβει «σαφή δέσμευση» από το Ισραήλ σχετικά με την τελευταία της πρόταση. Δηλώνει, μάλιστα, πρόθυμη να συναντηθεί με τους διαμεσολαβητές, εάν υπάρξουν εξελίξεις ή μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ.



Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Η 8χρονη πνίγηκε στην πισίνα ενώ κολυμπούσε με άλλα παιδιά - Το χρονικό της τραγωδίας


Μάθιου Πέρι: Ποια είναι η «βασίλισσα της κεταμίνης» που κατηγορείται για τον θάνατό του

Ντόναλντ Τραμπ: Τι συμβαίνει με τα ρούχα του - Βάτες στα κοστούμια, μακριά παντελόνια και καπέλα MAGA
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης