Δυτική όχθη: Kατακραυγή για την αιματηρή εφόρμηση εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό
Ένας 23χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, ενώ ένας άλλος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά το «πογκρόμ» στην κοινότητα Τζιτ
Η επίθεση στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας· η προεδρία των ΗΠΑ την καταδίκασε, ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, τη χαρακτήρισε «πογκρόμ».
«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο κ. Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος αυτής που ονομάζεται σήμερα Δυτική Όχθη. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επίσης επέκρινε έντονα τις «απαράδεκτες» επιθέσεις.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «δεκάδες ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι», όρμησαν στο χωριό «πυρπόλησαν οχήματα κι υποδομές και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ».
BREAKING | Over 100 Israeli settlers storm the village of Jit near the occupied West Bank city of Qalqilya and burn Palestinian homes and cars. Injuries reported.
— The Cradle (@TheCradleMedia) August 15, 2024
A critical bullet injury to the chest of a young man as a result of settlers shooting him, said the Red Crescent. pic.twitter.com/1Jm2lSljuV
Στρατιωτικοί και μέλη της συνοριοφυλακής που μετέβησαν «απομάκρυναν τους ισραηλινούς πολίτες» από το χωριό, συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «ισραηλινός πολίτης που ενέχεται στις βίαιες ταραχές προσήχθη και μετήχθη στην ισραηλινή αστυνομία για ανάκριση».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, νεκρός είναι ο Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, που χτυπήθηκε «από σφαίρες εποίκων». Άλλος Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «παίρνει σοβαρά τις ταραχές που έλαβαν χώρα απόψε στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διαβεβαίωσαν πως «οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο ηγέτης του Λικούντ, της παράταξης της ισραηλινής δεξιάς, κυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2022 με την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς, τα οποία απαιτούν όχι μόνο επέκταση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, αλλά την προσάρτηση του συνόλου της παλαιστινιακής περιοχής υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.
Breaking | Hundreds of Israeli settlers, armed with assault rifles and Molotov cocktails, are currently attacking the Palestinian village of Jit, east of Qalqilia in the West Bank.
— Quds News Network (@QudsNen) August 15, 2024
The settlers are setting Palestinian homes and properties on fire while Israeli occupation forces… pic.twitter.com/GriBvhtjnM
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επίσης «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη.
Τουλάχιστον 633 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την περιοχή από πυρά είτε των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ή οπλισμένων εποίκων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα παλαιστινιακά δεδομένα· ενώ τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, συνοριοφύλακες και πολίτες, έχουν σκοτωθεί επίσης, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή επιχειρήσεις του στρατού στην αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ καταγγέλλεται συχνά, ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από τον ΟΗΕ, που κατατάσσει τους οικισμούς στα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.
Στη Ντόχα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν σήμερα.
Οι μεσολαβητές —το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— παραμένουν «σθεναρά δεσμευμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διευκολύνει την απελευθέρωση ομήρων και θα επιτρέψει να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακο, ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του εμιράτου.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και οι επικεφαλής της Μοσάντ (κατασκοπεία) και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) του Ισραήλ είναι παρόντες στις συνομιλίες. Η Χαμάς όχι επίσημα, ωστόσο χθες βράδυ ανώτερο στέλεχός της, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κίνημα ενημέρωσε τους μεσολαβητές για τις θέσεις του.
Αν οι συνομιλίες έχουν σκοπό «να οριστεί χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που είχε παρουσιαστεί και γίνει αποδεκτό από τη Χαμάς, τότε θα συμμετάσχουμε», εξήγησε. «Αν οι μεσολαβητές καταφέρουν να αναγκάσουν (το Ισραήλ) να το αποδεχθεί, θα συμμετάσχουμε (στις διαπραγματεύσεις). Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτε νέο».
«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε χθες βράδυ ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στη Ντόχα.
Οι συνομιλίες στη Ντόχα βασίζονται στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει σχεδόν καθημερινά πως θα συνεχίζει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς.
Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μετά την επίθεσή της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο τουλάχιστον 39 θεωρείται πως είναι νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακο τουλάχιστον 40.005 άνθρωποι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, παρότι η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.
Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και αυτήν, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουκρ σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.
Ειδήσεις σήμερα:
Επικίνδυνο κοκτέιλ με βοριάδες και 40άρια μέχρι και το Σάββατο - Υψηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες 15 ημέρες
ΙΧ στο λιμάνι της Άνδρου μένει στον αέρα, επιβάτες το σπρώχνουν και τελικά τρέχουν να επιβιβαστούν στο πλοίο ενώ αναχωρεί - Δείτε βίντεο
«Τι συμβαίνει; Χρειαζόμαστε περισσότερη ισχύ»: Τι αποκαλύπτει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που συνετρίβη στη Βραζιλία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr