H Ουκρανία βάζει στο παιχνίδι της προέλασης στη Ρωσία και το φυσικό αέριο - Ο ρόλος της πόλης Σούτζα

H Ουκρανία βάζει στο παιχνίδι της προέλασης στη Ρωσία και το φυσικό αέριο - Ο ρόλος της πόλης Σούτζα

Από τη Σούτζα περνάει το 3% του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης - Δάκτυλο ΗΠΑ και χώρες της Δύσης για ό,τι συνέβη στο Κουρσκ βλέπει το Κρεμλίνο

ukraine-war-2
Σε μια νέα φάση ενδεχομένως να μπαίνει η προέλαση της Ουκρανίας στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι ο ουκρανικός στρατός ελέγχει πλέον την πόλη Σούτζα, τη μεγαλύτερη της περιφέρειας του Κουρσκ, σε βάθος 10χλμ. μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Zelenskiy Says Ukraine Controls Russian Town of Sudzha


Κι αυτό γιατί από τη Σούτζα περνάει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που έρχεται απο τη δυτική Σιβηρία μέσω της Ουκρανίας.

Κλείσιμο
Συνολικά από τη Σούτζα πέρασε πέρυσι το 3% από το συνολικά 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης που έγιναν από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, όμως, όπως σημειώνει το Associated Press, η Ευρώπη συνεχίζει να βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά τα ενεργειακά της αποθέματα δεδομένουν ότι κατά βάση είνα ενεργειακός εισαγωγέας και προσφάτως βίωσε έκρηξη πληθωρισμού λόγω των υψηλών τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Σούτζα δέχονται χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι οποίες, σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει», θα πρέπει να αναζητήσουν νέα ενεργειακή πηγή.

Τον ρόλο της Σούτζα περιέγραψε πιο γλαφυρά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Φεντόροφ, λέγοντας σε εκπομπή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Εξυπνοι άνθρωποι στο Κίεβο έχουν υπολογίσει ότι πρέπει να καταλάβουν αυτόν τον κόμβο, ώστε ο ρωσικός στρατός να αναγκαστεί να τον καταστρέψει για να τον πάρει πίσω. Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σταματήσουν, εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει σχέδιο για τον πλήρη τερματισμό των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027 αλλα η πρόοδος είναι αργή. Η Αυστρία αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 80% σε 98% τα τελευταία δύο χρόνια ενώ η Ιταλία που έχει μειώσει τις άμεσες εισαγωγές, εξακολουθεί να προμηθεύεται ρωσικής προέλευσης φυσικό αέριο μέσω της Αυστρίας.

Παράλληλα η Ευρώπη συνεχίζει να εισάγει υγροποιημένο αέριο, το οποίο αποτελούσε το 6% των εισαγωγών πέρυσι. Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Γαλλία υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Εν τω μεταξύ, τα μέλη της ΕΕ Ρουμανία και Ουγγαρία έχουν συνάψει συμφωνίες για το φυσικό αέριο με την Τουρκία, η οποία εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ukrainian attack on Sudzha turns Kursk into frontline; Russia claims gains amid fierce battles


ΗΠΑ και Δύση δείχνει το Κρεμλίνο για την εισβολή στο Κουρσκ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα ότι η υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία και η Δύση είναι άμεσα αναμιγμένες στο σχεδιασμό της επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Ο Πατρούσεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια, υποστήριξε πως δηλώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν είναι αναμιγμένες στην επίθεση δεν είναι αληθείς. «Η επιχείρηση στην περιφέρεια του Κουρσκ είχε επίσης σχεδιασθεί με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και δυτικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Οι δηλώσεις από την ηγεσία των ΗΠΑ ότι δεν είναι αναμιγμένη στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιφέρεια του Κουρσκ δεν είναι αληθείς ... Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει στο ρωσικό έδαφος».

Ο Λευκός Οίκος πάντως υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την επιδρομή της και ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμιά ανάμιξη στην επιχείρηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ιατροδικαστική εξέταση ανατρέπει τα δεδομένα για τον θάνατο της 8χρονης σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική

Συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου μετά τις εικόνες με το ΙΧ που έμεινε στον αέρα στο λιμάνι της Άνδρου

Οι Ουκρανοί κατέλαβαν πόλη-κλειδί σε ρωσικό έδαφος - «Βρείτε τα» λέει ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης