Συνομιλίες στη Ντόχα: Πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία και ομήρους που «γεφυρώνει τα κενά»

Συνομιλίες στη Ντόχα: Πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία και ομήρους που «γεφυρώνει τα κενά»

Για πρόοδο σε κάποια σημεία μιλά το Ισραήλ - Απέχει από τις διαπραγματεύσεις η Χαμάς

gaza_1107
Με μια αμερικανική πρόταση φεύγουν από τις συνομιλίες της Ντόχα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων οι συμμετέχοντες πριν επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα.

Το Κατάρ, που φιλοξενεί τις συνομιλίες, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα των συνομιλιών. Λίγο ως πολύ από όλες τις πλευρές επισημαίνεται ότι απομένει να γίνει δουλειά για να συναφθεί η συμφωνία.

Σε κοινή ανακοίνωση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον έχει υποβάλει στο Ισραήλ και στη Χαμάς πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία κλείνει τα εναπομείναντα κενά μεταξύ τους.

Σχετικά με την πρόταση, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη [ενν. Ισραήλ και Χαμάς] μια πρόταση γεφύρωσης που είναι σύμφωνη με τις αρχές που καθορίστηκαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και το ψήφισμα αριθ. 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κλείσιμο
«Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών μέτρων της συμφωνίας, όπως και λεπτομέρειες για τους ομήρους και τους κρατούμενους», προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες για τους ομήρους δήλωσε στο ισραηλινό Κανάλι 13 ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου. Ωστόσο, παραμένουν κενά όσον αφορά την παρουσία του Ισραήλ στους διαδρόμους Νετζαρίμ και Φιλαντέλφι.

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις χώρες που μεσολαβούν θα ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να εργαστούν για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από καμία πλευρά για άλλες καθυστερήσεις», τονίζει η ανακοίνωση.



Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνές απείρου κάλλους στην τουρκική Βουλή: Σφαλιάρες, μπουνιές και σπρωξίματα στο προεδρείο, δείτε βίντεο

ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι πρέπει να εμβoλιαστούν, τι να προσέξουμε

Πόλεμος στην Ουκρανία - BBC: Πόσο πιθανό είναι ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά μετά την εισβολή στο Κουρσκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης